Najbolje formule za obnovu kožne barijere nakon izlaganja suncu

Odlazak na more mnogi poistovjećuju s izležavanjem na plaži, uživanjem u suncu i moru – do posljednje minute. Svi znamo da je pretjerano izlaganje sunčevim zrakama štetno za kožu i da treba koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom te izbjegavati „prženje“ na plaži između 11 i 17 sati jer može izazvati melanom, ali… godišnji odmor kratko traje i nekima je naprosto teško odoljeti. Na žalost, često je rezultat crvena, iziritirana ili suha i beživotna koža, a to je u pravilu znak da joj je oštećena kožna barijera.

Što je kožna barijera?

Koža je najveći ljudski organ, na nju otpada čak 18% težine našeg tijela. Sastoji se od tri sloja: epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva. Kožnu barijeru je najjednostavnije opisati kao vodonepropusni pokrivač – čuva kožu je od loših stvari izvana, a dobre zadržava unutra. Kada je zdrava, ona je meka, elastična i zategnuta. Kada su oštećena, postaje suha beživotna, a tekstura joj je neujednačena. Postoje brojni razlozi zbog kojih može doći do oštećenja kožne barijere, a jedan od njih je pretjerano izlaganje sunčevim zrakama.

Do čega dovodi pretjerano sunčanje?

UVB zrake prodiru u površinski sloj kože i glavni su krivac za opekline i nastanak melanoma. UVA zrake prodiru dublje u kožu, u dio gdje su kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju zdrav, mladenački izgled te uzrokuju njezino starenje. Kada dođe do oštećenja kožne barijere, koža gubi moć zadržavanja lipida, njezinih prirodnih masnoća i gubi vodu. Dehidrirana koža postaje gruba, zadebljana i podložnija štetnim utjecajima izvana. Posljedično, oštećena kožna barijera utječe na stvaranje hiperpigmentacija, bora i općenito starijeg izgleda kože. Ako ste intenzivno pocrvenjeli, koža je nadražena, može se ljuštiti, perutati…

Pomoć u obnovi oštećenja kožne barijere

Nakon izlaganja suncu, koži je potrebna dubinska njega i hidratacija, koja će potaknuti njezinu obnovu i spriječiti daljnje starenje. Pomozite joj nadomjestiti lipide uljima poput onog od jojobe ili šafranike, a izbjegavajte ulja koja mogu iziritirati osjetljivu kožu poput onih od mente i citrusa. Proizvodi koji sadrže pantenol su odlični za ozdravljenje kože, kao i oni s niacinamidom. Naime, ovaj sastojak povećava proizvodnju ceramida i obnavlja funkciju kožne barijere. Kad je u pitanju hidratacija, pomoći će razni preparati koji vežu vlagu poput hijaluronske kiseline, glicerina i sorbitola. Također, s obzirom da ljeti gotovo nikako ne možemo izbjeći izlaganje suncu, ne zaboravite na svakodnevno korištenje kreme SPF-om od 30 ili više s antioksidansom.

Donosimo tri hit proizvoda za obnovu oštećene kožne barijere ovog ljeta.

Uriage Xemose krema za lice

Ova izuzetno bogata krema za lice namijenjena je vrlo suhoj koži.

Uriage patent – Cronoxine obnavlja tri funkcije kožne barijere (imunološku, mikrobiološku i fizičku). Cerasterol-2F, Uriage patent koji se sastoji od omega-3 i omega-6 ceramida te fitosterola, umiruje, obnavljaja hidrolipidni sloj i jača međustanični cemente. Uriage termalna voda umiruje, hidratizira te smanjuje svrbež i zatezanje kože. Shea maslac intenzivno hrani suhu kožu. Uriage Xemose krema učinkovita je kod atopijskog dermatitisa, suhe kože kod starijih osoba, kao i suhoće nastale zbog klimatskih uvjeta.

 

Ovaj balzam sadrži umirujuće sastojke namijenjene obnovi osjetljive kože nakon iritativnog dermatitisa i epidermalnih promjena.

Može se koristiti za nadraženu, povremeno crvenu kožu koja je suha, zateže i pecka te protiv osjećaja žarenja na koži. Balzam pomoću pantenola umiruje svrbež i suha, nadražena područja te stvara osjećaj ugode. Sadrži umirujuće zaštitne aktivne sastojke za trostruko djelovanje: madecassoside, bakar – cink – mangan koji optimalno obnavljaju kožu te pantenol koji umiruje svrbež i suha. La Roche-Posay termalna voda smanjuje iritacije na koži, dok bogata, hranjiva tekstura štiti kožu i sprječava prianjanje bakterija.

Avene After Sun  kremasti losion

Obnavljajući kremasti losion nakon sunčanja trenutno umiruje osjetljivu kožu pregrijanu nakon izlaganja suncu.

Pruža licu i tijelu dugotrajnu hidraciju do 48 sati. Njegova kremasta tekstura, koja se stapa s kožom, pruža ugodan osjećaj intenzivne svježine. Formula bogata Avène termalnom izvorskom vodom i obogaćena antioksidansima i obnavljajućim uljem jojobe, umiruje kožu i obavija je nježnim mirisom. Pogodan je za cijelu obitelj, odrasle i djecu od druge godine starosti.

Pročitajte još i ...