Poslušajte panel diskusiju o regenerativnoj medicini: Što sve ubrzava starenje i kako potaknuti samoregeneraciju organizma?

Starenje je neizbježan proces, no znanost nam nudi alate za njegovo ublažavanje. Regenerativne metode, koje uključuju terapije usmjerene na poboljšanje prirodnih procesa tijela, mogu značajno pomoći u borbi protiv znakova starenja. Uz pravilnu njegu kože, prehranu bogatu nutrijentima i smanjenje oksidativnog stresa, moguće je zadržati mladolik izgled i zdravlje.

Gubitak funkcionalnosti stanica i tkiva, koji dolazi s vremenom, povezan je s procesom starenja kože i cijelog organizma. S vremenom dolazi do smanjenja proizvodnje kolagena i elastina, ključnih komponenti za čvrstoću i elastičnost kože. Uz to, stanična obnova postaje sporija, što rezultira pojavom bora, gubitkom volumena i neujednačenim tonom kože. No, suvremeni pristupi, poput upotrebe retinoida, peptida i antioksidansa, mogu pomoći u stimulaciji sinteze kolagena, poticanju regeneracije i zaštiti kože od vanjskih štetnih utjecaja.

Uloga oksidativnog stresa

Oksidativni stres, uzrokovan slobodnim radikalima, može ubrzati starenje i dovesti do različitih zdravstvenih problema. Osim toga, nepravilna prehrana i loše životne navike doprinose povećanju oksidativnog stresa, što dodatno otežava regenerativne procese u tijelu. Naša sposobnost da neutraliziramo slobodne radikale može značajno utjecati na zdravlje i mladolikost.

O tome možemo li zaista tijelo potaknuti na samoregeneraciju, što našem organizmu može napraviti nepravilna prehrana, manjak nutrijenata i loše navike te kakvu ulogu u zdravlju i mladolikosti ima genetika,a kakvu stil života, na panel diskusiji pod nazivom Moć regenerativne medicine, raspravljat će stručnjaci dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije, Monika Logara Klarić, mag. biol. mol., Ivana Barišić, mag. nutr., dr. Ana Jadrijević – Tomas, neurolog i specijalist medicine spavanja te doc. dr. sc. Martina Matovinović, spec. interne, subspec. endokrinologije i dijabetologije iz Specijalne bolnice Sveta Katarina.

Panel raspravu na Estetica Demik 2024. stručnom skupu, koja će se održati u 09:00 sati u petak, 18. listopada 2024. u Hilton Garden Inn Zagreb hotelu, Radnička cesta 21, moderirat će Dijana Čuljak.

Ulaz na stručni skup je besplatan, ali je moguć isključivo uz prethodnu prijavu – PRIJAVITE SE OVDJE: FORMULAR ZA PRIJAVU.

Jedna od sudionica ove panel diskusije je i naša ugledna dermatologinja Nevia Delalle iz poliklinike Dermalife koja nam je objasnila kakvu ulogu u zdravlju i mladolikosti ima genetika, a kakvu stil života.

„Rekla bih da imaju podjednaku ulogu, ali ovise o genetskoj predispoziciji – ako nam nije naklonjena, potrebno je više ulaganja u stil života. Starenje je proces koji se ne može zaustaviti, ali se može značajno usporiti. Danas postoje i brojne studije koje upućuju da bi se trebalo fokusirati na regeneracijske i reparacije mehanizme DNK i sprječavanje DNK oštećenja koja direktno utječu na proces starenja i smrti stanica”, navodi doktorica.

“Odgovore bi trebalo tražiti i u epigenetici koja povezuje okolne faktore s našim genetskim kodom i omogućavaju vanjskim utjecajima ostavljanje traga na našem genomu. Drugim riječima, slični epigenom, tijekom života zbog loših ili nepovoljnih vanjskih utjecaja, definiran i stilom života, može biti značajno narušen, zbog čega se događa preuranjeno starenje“ rekla je dr. Delalle i otkrila možemo li zaista tijelo potaknuti na samoregulaciju i poništiti, ili barem ublažiti nepoželjne učinke starenja.

„Regenerativna medicina nije novost, ali je povratak na pravi put na kojem se potiču prirodni biološki mehanizmi na samoobnavljanje. Koristeći vlastite resurse poput matičnih stanica, faktora rasta, biostimulatora i pravilne suplementacije antioksidansima, potičemo obnovu stanica, proizvodnju kolagena, aktivaciju fibroblasta te djelujemo na smanjenje upalnih procesa. No, vanjski utjecaji, poput zdrave prehrane, tjelovježbe, dovoljnog sna, uz izbjegavanje štetnih utjecaja pušenja i UV zračenja, jednako su važan dio regenerativne samoregulacije u ublažavanju nepoželjnih učinaka starenja“ zaključuje.

O djelovanju oksidativnog stresa i posljedicama koje organizmu može nanijeti nepravilna prehrana, kao i manjak nutrijenata, otkrila nam je Ivana Barišić, mag. nutricionizma iz Nutrilife centra.

„Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu. S vremenom, slobodni radikali oštećuju stanice, što doprinosi procesu starenja i razvoju kroničnih bolesti. Kroz prehranu bogatu antioksidansima i ciljanim dodacima prehrani, te stilom života, možemo pomoći tijelu u borbi protiv ovih štetnih učinaka i usporiti proces starenja“ ističe Ivana Barišić te dodaje kako nepravilna prehrana i manjak ključnih nutrijenata mogu ozbiljno narušiti ravnotežu u organizmu.

„To može dovesti do kroničnog umora, smanjenog imuniteta, hormonalnih poremećaja i dugoročno do razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema. U Nutrilife Centru radim na tome da kroz personalizirane prehrambene planove pomognem klijentima uspostaviti balans i podržati zdravlje na prirodan način“ navodi naša sugovornica.

Stručni skup Estetica Demik 2024 održat će se u petak, 18. 10. 2024. u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21. Ulaz na stručni skup je besplatan, ali je dopušten isključivo liječnicima, ljekarnicima, stomatolozima i nutricionistima te je moguć uz prethodnu prijavu – PRIJAVITE SE OVDJE: FORMULAR ZA PRIJAVU.

U slučaju dodatnih pitanja, kontaktirajte nas na info@estetica.hr.

Generalni pokrovitelj Estetica Demik stručnog skupa 2024. je L’Oréal Dermatological Beauty

Pročitajte još i ...