Mnogi će reći kako možda ne možemo utjecati na neke situacije ili životne okolnosti, ali možemo na to kakav ćemo stav zauzeti u odnosu na njih. Međutim, kada je riječ o, kako ga vole nazivati, najvećem organu i omotaču našega tijela, koži, stav itekako utječe na njegovo zdravlje. Na žalost, toga se uglavnom sjetimo kada smo već zarobljeni u začaranom krugu štetnih životnih navika.
Živimo u vremenima instant rješenja. Svakodnevna brzina života, različite stresne situacije, balansiranje između bezbroj obveza, neuravnotežena prehrana, zagađenje iz okoliša, slobodni radikali… Sve su to “stoperi” na putu uspjeha i unutarnjega mira. Ali sve to reflektira i na kožu, osobito onu osjetljivu koja je i inače sklona burnim reakcijama?
Naša sugovornica u današnjoj temi o tome kako ciljana prehrana i suplementacija pomažu u liječenju dermatitisa je magistrica nutricionizma Ivana Barišić. Posvećena dijagnostici i kreiranju personaliziranih programa prehrane namijenjenih mršavljenju, održavanju težine, prevenciji bolesti te održavanju optimalnog statusa organizma, svoje dugogodišnje iskustvo pretočila je u stvaranje nutricionističko–dijagnostičkog centra Nutrilife Centar koji danas predstavlja novo doba nutricionizma u Hrvatskoj i regiji.
Što zapravo uzrokuje dermatitis i koje su izvanjske manifestacije?
– Dermatitis je opći izraz za upalu kože, koja se najčešće manifestira svrbežom, crvenilom i osipom. Ponekad se mogu javiti i mjehurići. Ponekad izgleda kao i ekcem. Važno je naglasiti da liječnik i/ili dermatolog postavlja dijagnozu jer je za postavljanje iste potrebno je odraditi i određene vrste alergoloških testova, krvnih pretraga i slično. Liječnik i/ili dermatolog u pravilu daje i terapiju, odnosno kreme, lijekove i slično. Kako bi se sanirale posljedice.
Uzroci dermatitisa mogu biti šaroliki, od pada imuniteta do stresnih podražaja ili trauma (mobing na poslu i slično), posljedica određenih autoimunih bolesti poput celijakije, Hashimota te intolerancije na određenu vrstu namirnice i hrane. Važno je naglasiti da na liječenje i/li izlječenje takvih stanja u velikom postotku utječe prehrana. Tu sada nastupamo mi nutricionisti ili bismo barem trebali. Prehranom otklanjamo i/ili minimaliziramo uzročnike, kreirajući prilagođenu prehranu stanju klijenta i potrebama. Svakako, smatram kako je potrebno uvesti i ciljanu suplementaciju. Kroz moj rad u ordinaciji Nutrilife Centra pokazalo se kako kombinacija prehrane i plant – based suplementacije pokazuje odlične rezultate.
Kako se dijagnosticira intolerancija na hranu?
– Tijekom nutricionističkog pregleda, postavim indikaciju je li potrebno raditi tu vrstu pretrage, temeljem obrade koju radim s klijentom u ordinaciji. Ako postavimo indikaciju, klijent vadi krv u certificiranom laboratoriju za tu vrstu analize. Uzima se uzorak venske krvi i šalje na analizu. Pomoću Microarray tehnologije možete dobiti precizne kvantitativne rezultate.Primjenom inovativnog kolorimetrijskog sustava mjerimo specifična IgG antitijela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi.
Koja je razlika između intolerancije na hranu i alergije?
– Alergija aktivira reakciju imunosnog sustava pri čemu tijelo u doticaju s proteinom hrane započinje proizvodnju IgE antitijela s ciljem hvatanja i onesposobljavanja napadača – antigena hrane koja uzrokuje alergiju. Kod klasičnih alergija riječ je o različitom imunosnom odgovoru od onoga kod intolerancije na hranu kod kojeg je reakcija posredovana IgG antitijelima. Alergije su opasne po život pri konzumaciji vrlo malih količina hrane, reakcije su burne i lako se uočava uzročno-posljedična veza. Kod intolerancije na hranu takva burna reakcija izostaje. Potrebno je određenu namirnicu konzumirati tijekom duljeg razdoblja, simptomi su blaži i rijetko je bez ikakve sumnje moguće povezati simptom i hranu koja ga uzrokuje.
Koja hrana može pomoći u ublažavanju simptoma dermatitisa?
– Ovisi u kojoj akutnoj fazi se nalazi pacijent. Generalno, potrebno je reducirati mlijeko i mliječne proizvode, zamijeniti ih plant based opcijama, odnosno biljnim izvorom proteina. Također, potrebno je minimalizirati gluten, ne u potpunosti kao kod osoba oboljelih od celijakije, već promijeniti izvor ugljikohidrata. Primjerice, običnu tjesteninu zamijeniti heljdinom (protuupalna namirnica) ili rižinim rezancima. Reducirati gotova i polugotova jela u prehrani, smanjiti unos rafiniranih šećera, izbjegavati hiperalergeno voće poput breskvi, jagoda te konzumirati sezonsko voće. I svakako povećati hidriranost organizma vodom i čajevima.
Prevencija? Je li moguće spriječiti pojavu dermatitisa?
– Moguće ga je držati pod kontrolom. Otklanjanjem uzroka, određene vrste hrane, protuupalnom prehranom i ciljanim dodacima prehrani moguće je spriječiti njegovo pojavljivanje. Za to vam je potrebna nutricionistička obrada, temeljem koje sastavljamo individualan protuupalni plan prehrane s ciljanim dodacima prehrani.
Postoji li dijeta za oboljele od dermatitisa?
– Danas je nutricionizam potpuno individualiziran i sve se prilagođava pojedincu. Najbolja dijeta je uključiti nutricionista u svoj život i da „posloži“ prehranu prema vašim željama, ciljevima i životnom stilu. Uvijek isključujemo namirnice koje dodatno potenciraju upalni proces koji se odvija u crijevima. Njegujući crijeva pravilnom prehranom i ciljanim dodacima prehrani možete doći do rješenja.
Dodaci prehrani? Koja je njihova uloga?
– Dodaci prehrane ne mijenjaju hranu već su podrška pravilnom funkcioniranju organizma, ovisno o kojem se cilju radi. S obzirom na suvremeni način života, zagovaram činjenicu da je potrebno uključiti dodatke prehrani, ali – ponavljam – ciljane. Nažalost, danas ljudi piju sve što vide i sve što čuju, što nije dobro. Previše svega je jednako loše kao i premalo.
Koji vitaminu obnavljaju kožnu barijeru?
– Zdravlje kože ovisi o zdravlju crijevne mikroflore. Znači, ona izreka “Zdravlje i ljepota dolaze iznutra” zaista ima smisla. Većina nepravilnosti koje se pojave na koži od akni, do dermatitisa i ekcema povezano je sa zdravljem crijeva. Potrebno je njegovati crijeva ciljanim probioticima, dodatnim vitaminima i mineralima (od C vitamina, cinka, niacinamida…)
Kakva je vaša preporuka u tretiranju kože sklone dermatitisu? Od dnevne rutine do prehrane i suplemenata?
– Kožu je potrebno hidrirati iznutra pijenjem dovoljne količine negazirane izvorske vode i čajeva. Jesti hranu koja je bogata vodom. Hraniti se protuupalnim namirnicama i uzimajte ciljane dodatke prehrane ako je moguće plant based (meni su se oni u mom radu u ordinaciji pokazali izrazito učinkovitim, Super Elixir i Immune Elixir. Kožu izvana je potrebno njegovati gelovima za tuširanje koji ne isušuju kožu te se tuširati u mlakoj vodi.
U vašem Nutrilife centru radite personalizirane planove prehrane. Koji su rezultati kad je riječ o koži?
– Rezultati su toliko fenomenalni da se ponekad pitam je li moguće, ali zapravo je moguće. Isključimo potencijalne uzroke i regeneriramo crijeva – a u crijevima se nalazi 90% našeg imuniteta.
Uz različite testove, poput nutrigenetičkih na bazi DNA iz sline, testova intolerancije na hranu određivanjem IgG antitijela iz krvi te analize krvnih pretraga, radite i individualne programe suplementacije. Jesu li Hrvati dovoljno osviješteni o važnosti suplementacije?
– Danas je situacija puno bolja nego prije osam godina kada sam tek otvorila Nutrilife Centar, no iza toga stoji dosta rada i ulaganja u osvještavanje tržišta. Mi kao centar nismo dio bolničkih sustava niti klinika i rekla bih da smo pioniri personaliziranog pristupa u prevenciji zdravlja kroz prizmu prehrane. Zdravi životni stil počiva na tri osnovna principa: prehrana, tjelesna aktivnost i san. Trudimo se biti podrška i mijenjati navike Hrvata.