Bakalar na bijelo, na brudet, na mornarski, salata od hobotnice, pašteta od tune…uz sve to naravno i puno svježeg, hrskavog kruha. Zatim francuska salata i razni naresci, najfiniji sirevi, guščja pašteta, purica s mlincima pa sarma, pa opet malo francuske. A onda, slatki stol: mađarice, kiflice, krancleki, linceri, londoneri i svi ostali sitni kolači, a za kraj fritule i panettone…
Tako nekako izgledaju blagdanski stolovi kod većine nas i svima nam se teško oduprijeti iskušenju. Riječ je o doista zasitnoj, visokokaloričnoj, masnoj, slanoj i izrazito slatkoj hrani koja nas u samo par dana može dovesti do većeg broja kilograma. No, to ne mora biti tako, kaže nam poznata fitness trenerica i nutricionistica Marija Andrijašević.
“Ne trebamo se pretjerano zabrinjavati oko onoga što jedemo u periodu između Božića i Nove godine, puno je važnije kako živimo i jedemo u razdoblju od Nove godine pa do idućeg Božića”, poručila je za početak naša sugovornica.
Rutina zlata vrijedna
Dodala je kako je ključno definirati rutinu vježbanja i zdrave prehrane koju ćemo prakticirati tijekom čitave godine pa nas ovih nekoliko blagdanskih dana neće moći izbaciti iz ravnoteže.
“Tijekom blagdana, moj fitness klub je ostao otvoren i ljudi i dalje dolaze, vježbaju tri do četiri puta tjedno, ali to ne znači da za Badnjak, Božić i doček Nove godine oni ne mogu malo ‘stati na loptu’ i priuštiti si neki od specijaliteta koji su pripremili. Međutim, ako netko ima problema s ovom prehranom koja se razlikuje od one u ostalom dijelu godine pa i s probavom, savjetujem veći unos vlakana – povrća i voća te da ne pretjeruju sa slatkom i masnom hranom te, naravno s alkoholom. Tako će nakon Nove godine bez problema nastaviti s vježbanjem i svojom rutinom zdrave i kvalitetne prehrane, a eventualni kontrolirani višak kilograma otići će kako je i došao – vrlo brzo”, kaže Marija Andrijašević.
“Kada me pitaju kako se najbolje, najbrže i najučinkovitije detoksicirati nakon blagdana, obično kažem – ljudi, nemojte se ni toksicirati pa se nećete morati ni detoksicirati. Drugim riječima, važno je biti umjeren – naravno, dopustit ćemo si poneki slasni zalogaj, poneku čašicu omiljenog pića, ali bez pretjerivanja i prejedanja kao da sutra ne postoji. Ono što uvijek ističem jest da ako se bavite fizičkom aktivnošću, vježbate ili trenirate, da to nastavite činiti i tijekom blagdana. Osim što ćete tako trošiti nakupljene kalorije, vježbanje će vam pružiti i psihološki pozitivan učinak da se niste potpuno predali gastronomskim užicima.”
Unos vode, boravak na zraku, dovoljno sna
Isto tako, ističe Marija, važno je paziti na dovoljan unos tekućine, odnosno vode i biljnih čajeva koji će hidratizirati tijelo. Svakako se preporuča i boravak u prirodi i na svježem zraku. Uz sve navedene delicije s početka ovog teksta, nastojte u vaš blagdanski jelovnik uključiti i zeleno povrće bogato vlaknima koje će povoljno utjecati na probavu. Dakle, veliko da povrtnim juhama i varivima.
Nastojte sačuvati i svoju rutinu spavanja. Blagdanski dani (i noći) znaju biti prilično dugi i zamorni pa je važno osigurati si dovoljno sna kako biste bili bistri i fokusirani tijekom dana.
Kontrolirajte stres
Uz sve ono što morate obaviti, a potom i uz brojna obiteljska i prijateljska druženja, blagdani mogu biti izrazito stresni i povećati dozu postojećeg sresa, što može dovesti do poteškoća sa spavanjem, duljim sjedenjem, ali i ‘smirivanjem’ i ‘tješenjem’ pomoću hrane. Stoga je važno da svakoga dana pronađete malo vremena za sebe. Stanite na desetak minuta, svjesno dišite i probajte se opustiti. Ako u suludi blagdanski raspored uspijete ugurati i kakvu opuštajuću masažu, kratki posjet sauni ili šetnju šumom, bit će to prava blagodat.
I zapamtite, Božić je samo jedan dan u godini, isto kao i Nova godina i tako ih valja promatrati. Već 2. siječnja okrećemo novi list, vraćamo se našoj dobroj staroj rutini i ne mučimo se grizodušjem i žaljenjem.