Mišljenja stručnjaka o utjecaju hrane na kožu razlikuju se. Neki smatraju da hrana direktno utječe na kožu, posebno mlijeko i slatkiši koji, prema njihovim tvrdnjama, uzrokuju pojavu akni, dok drugi smatraju da nema poveznice između prehrane i stanja kože.
Dr. Nigmi Talib, poznata kanadska naturopatkinja s londonskom adresom i stručnjakinja za kožu, pripada ovoj prvoj skupini i tvrdi da čim ugleda osobu, može prepoznati čime se osoba hrani i koje namirnice slabije podnosi. Kako prenosi britanski Elle, prema njezinoj kategorizaciji postoje četiri tipa lica: šećerno, vinsko, glutensko i mliječno. Svako od ovih lica, smatra dr. Talib, ima svoje karakteristike koje ukazuju na slabiju toleranciju namirnica po kojem se kategorije nazivaju.
Šećerno lice
„Lice šećera“ karakteriziraju bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i blijeda koža, rijetke obrve i bolne akne i bubuljice po cijelom licu, tvrdi dr. Talib, dodajući kako je razlog tome što pretjerano konzumiranje šećera uzrokuje proces glikozilacije. U tom procesu molekule šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju učinkovitost elastina i kolagena te ubrzavaju njihovo propadanje, zbog čega koža postaje podložnija borama.
Zbog toga koža postaje tanja, a bore sve vidljive, posebice na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, upravo to područje lica povezano s probavom.
Previše šećera može utjecati i na distribuciju masnoća, pa lice osoba koje konzumiraju previše slatkog može izgledati ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može postati blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže razinu inzulina, koji pak može potaknuti pretjerano lučenje kortizola.
Naglo povećanje razine inzulina može dodatno opteretiti nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontrolira rast obrva. Zato može doći do istanjivanja obrva. Kako biste to izbjegli, dr. Talib savjetuje iz prehrane izbaciti slastice i prerađene ugljikohidrate.
Vinsko lice
Naglašene bore ili crvenilo između očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s ljuskicama na obrazima, crveni obrazi i nos i duboke nazolabijalne bore znakovi su vinskog lica.
Ove posljedice javljaju se zbog toga što alkohol dehidrira kožu i čini bore izraženijima. Smatra se da je područje između obrva povezano sa zdravljem jetre, pa su izražene bore na tom području karakteristika „vinskog lica“. Osim toga, alkohol može prouzrokovati širenje kapilara, zbog čega se koža čini crvenkastom. Osobe koje muče navedeni problemi trebale bi izbjegavati konzumaciju alkohola i povećati unos vode.
Glutensko lice
Natečeni obrazi i čeljust, crvenilo, hiperpigmentacijske mrlje i bubuljice, posebice oko brade, odlike su glutenskog lica. Mnoge su osobe, objašnjava dr. Talib, osjetljive na gluten, protein koji uglavnom u tijelo unosimo konzumacijom pšenice, ječma i raži.
Pokazalo se da gluten povećava upalnu reakciju organizma, zbog čega lice može izgledati natečeno i upaljeno. Osim toga, utječe na pigmentacijske enzime, zbog čega na koži prerano nastaju hiperpigmentacije.
Također, hiperpigmentacija ili bubuljice na području brade mogu biti znak disbalansa reproduktivnih hormona koji uzrokuje gluten.
Kako biste izbjegli ovakve posljedice, stručnjaci preporučuju smanjen unos glutena i povećan unos vlakana i vode, nakon čega bi natečenost lica trebala nestati. Ako imate problema s crvenilom kože ili rozacejom, izbacivanjem namirnica koje sadrže gluten može se ublažiti svrbež na obrazima i crvenilo lica.
Mliječno lice
Mliječno lice karakteriziraju natečeni kapci, vrećasti i tamni podočnjaci, sitne bijele bubuljice ili akne po cijelom licu, posebno oko brade. Ako imate problema s ovim simptomima, moguće je da vaše tijelo teže probavlja mlijeko i mliječne proizvode, a krivac za to najvjerojatnije je laktoza.
U odrasloj se dobi broj enzima koji pomažu u razgradnji laktoze smanjuje, stoga se nepodnošenje mliječnih proizvoda može razviti i tada. Hormoni u mlijeku mogu utjecati na balans hormona (posebno estrogena i progesterona), uzrokujući povećanu proizvodnju sebuma i začepljenje pora odumrlim stanicama te time pospješiti razvoj bakterija i nastanak akni.
Najkritičnije je područje oko brade jer je ono, prema mapi lica iz kineske medicine, povezano s reproduktivnim organima. Sumnjate li na to da ne podnosite laktozu, dr. Talib savjetuje da mlijeko i mliječne proizvode ne konzumirate nekoliko tjedana kako biste ustanovili krije li se problem u tim namirnicama.
Izvor: Elle