Marmelade odnosno pekmezi za sunčanje, maslaci i ulja posljednjih su godina must have proizvodi kojima se naoružamo kada idemo na plažu, a sve kako bismo postigli prekrasnu brončanu put i održali kožu baršunasto mekanom, usprkos soli i suncu koji je isušuju.
Što o uljima, pekmezima i maslacima misle stručnjaci i kako ih koristiti, a da pritom zaštitimo kožu od negativnog sunčevog zračenja?
Naglasak je na pravilnom korištenju proizvoda
Stručnjaci preporučuju korištenje kvalitetnih brandova koji koriste hladno prešana i nerafinirana ulja. Jednako tako, naglasak je na pravilnom korištenju proizvoda koji potiču tamnjenje kože.
„U Nikelu smo otkrili način kako ponuditi prirodnu kozmetiku farmaceutske kvalitete – ‘čistu’, oslobođenu od dodataka koji bi mogli štetiti, a koja, uz njegu, pomaže i otkloniti tegobe kože“, otkrila nam je Mirjana Brlečić, magistra farmacije i osnivačica branda Nikel.
Uz izbor kvalitetnih brandova, jednako je važno i kako nanosimo proizvode za njegu kože.
„Proizvodi poput ulja, marmelada i maslaca za sunčanje uglavnom imaju prirodan niski zaštitni faktor zbog čega ih je u prvim danima ljetovanja poželjno kombinirati s proizvodima s višim zaštitnim faktorom“, objašnjava dr. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije, ističući kako su takvi proizvodi idealni za hidratiziranje i vlaženje kože.
„More i sunce isušuju kožu, stoga su takvi hranjivi proizvodi izvrsni za održavanje i postizanje baršunasto mekane kože“, kaže dr. Bolanča.
Ulja za sunčanje sadrže niski zaštitni faktor, uglavnom od 6 do 8. Ako im se dodaju karotenoidi, minerali, čestice koje odbijaju ili upijaju UV i UVB zrake, proizvod je idealan za sunčanje.
„Karotenoidi potiču kožu na brže stvaranje melanina čime se koža sama priprema na sunce“, objašnjava dr. Bolanča, dodajući kako nakon nanošenja ulja koža postaje podatna i mekana.
Pekmezi ili marmelade dobili su svoj naziv zbog izgleda i teksture koji podsjećaju upravo na pekmez za konzumaciju. Za razliku od ulja za sunčanje, bogati su maslacima (karite, kakao i kokos) koji sami po sebi imaju prirodni zaštitni faktor, uglavnom 8 – 10, ali i duboko njeguju kožu. Ne upijaju se brzo, što kožu čini dugo svilenkasto mekanom.
Maslaci za sunčanje, koji svoj naziv duguju teksturi koja podsjeća na maslac za konzumiranje, intenzivno njeguju kožu, djeluju protuupalno, snažno antioksidativno i sprječavaju oštećenja od izlaganja UV zrakama.
„Bogata tekstura maslaca idealna je za kožu isušenu suncem i morem, a mogu se koristiti i nakon sunčanja, protiv strija i sitnih ožiljaka, i to tijekom cijele godine“, kaže dr. Bolanča, dodajući da maslaci, marmelade i ulja ubrzavaju tamnjenje kože i čuvaju vijek trajanja prekrasne preplanule puti. Ako spomenemo još i neodoljive mirise kokosa ili kakaa kojima su maslaci često obogaćeni, uživanje u ljetu može započeti.