10 činjenica o botoxu

American actress Demi Moore in the promotional pictures for Helena Rubinstein 2012.
© CR / Target Press - 19/03/2012 - *Hands Out Pics*, Image: 121788424, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 003.
NO RIGHTS for AUSTRALIA, NEW ZELAND, USA, UK and FRANCE
As the promotional pictures in this set are defined as 'Hands Out', the supplier can´t be considered responsible of subsequent sales or any other legal matter concerning to the material provided.
These promotional pictures has been provided without  any compromise between the parts and it is only under the responsibility of the recipient, who acknowledges the reception of these pictures as 'Hands Out'., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Vjerojatno nema onoga tko nije čuo za botox, ali je svakako manje onih koji o botoxu znaju nešto više. Donosimo 10 činjenica o botoxu koje trebate znati ako ga razmišljate isprobati.

1. Što je botox?
Botox je neurotoksin proizveden iz nekoliko sojeva bakterija roda Clostridium, dominantno iz bakterije Clostridium botulinum, a sintetiziran je u obliku proteina.

2. Kako djeluje?
Botulinum neurotoksin veže se na presinaptičke neurone i onemogućava oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u neuro-muskularnu spojnicu te na taj način dovodi do relaksacije mišića. Onemogućujući mišićnu aktivnost i opuštajući mišiće, dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka bora na licu. Učinak je trenutačan na razini živca, a klinička primjena vidi se tijekom nekoliko dana.

3. Na koje regije lica se primjenjuje botox?
U SAD- u je FDA (eng. Food and Drugs Administration) 2002. godine odobrila upotrebu botoxa u estetske svrhe u području glabelarne regije (regija između obrva) i od tada je to najčešće tretirana regija lica. Odmah nakon nje slijedi tretiranje bora smijalica i čela. Botulinum toksin značajno se rjeđe primjenjuje u području srednjeg i donjeg dijela lica.

Kim Kardashian has botox

4. Kakvi su učinci?
Djelovanjem botulinum toksina na navedene dijelove lica podižu se obrve, uklanjaju bore smijalice i onemogućava mrštenje. Na taj način lako se ukloni ljuti i namrgođeni izraz lica.

5. Hoće li botox utjecati na mimiku cijelog lica, odnosno, hoće li „ukočiti“ cijelo lice?
Nekada je bilo moderno u potpunosti relaksirati mišiće što je davalo „zamrznuti“ izgled lica, ali su se u današnje vrijeme trendovi promijenili i sve se više pokušava naći ravnoteža između uklanjanja bora i očuvanja mimike lica.

6. Kada se i koliko može primjenjivati botox?
Botox se može primjenjivati već kod pojave prvih znakova starenja, odnosno nakon 30. godine. Tako se ostvaruje preventivni učinak te se, uz sprečavanje produbljenja već postojećih bora, prevenira nastanak novih bora. Botulinum toksin u kliničkoj je primjeni više od 40 godina te postoje brojna ispitivanja o sigurnosti dugotrajne primjene, što daje klijentima i značajnu sigurnost kod dugotrajne i redovite primjene.

7. Koliko traju učinci?
Botulinum toksin je, ako je primijenjen ispravno, vrlo učinkovit. Djelovanje neurotoksina traje otprilike 3–4 mjeseca, a otprilike 50 posto klijenata primjećuje učinkovitost i nakon 3 mjeseca. Rezultat je svježe lice koje djeluje mlađe, odmorenije i vedrije.

8. Kada su vidljivi rezultati?
Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana te se postupno razvijaju tijekom dva tjedna.

9. Za što se još primjenjuje botox?
Osim za bore na čelu, između obrva, oko očiju, usana i na vratu, botox se koristi i za smanjivanje pojačanog znojenja u području pazuha i dlanova. Učinak takve primjene botoxa traje oko 6 mjeseci.

10. Koja je cijena tretmana botoxom?
U ordinacijama u Hrvatskoj cijena se formira ili prema regijama, ili prema jedinicama i kreće se od 2 000 kuna.

Pročitajte još i ...