Dr. Mladen Duduković: Idealna guza

Poznata je izreka da „djevojke uvijek žele tijelo kakvo nemaju“, a ista se slobodno može promijeniti u izreku da „djevojke uvijek žele tip stražnjice kakav nemaju“.

Prije nego krenemo na mogućnosti estetske medicine u oblikovanju savršene stražnjice, morali bismo definirati što savršena stražnjica uopće jest.

Ideali ljepote mijenjali su se kroz vrijeme pa se tako i tip idealne stražnjice mijenjao od davne 1910. kada je savršenu ženu ilustrirao Charles Gibson, a stražnjicu ilustrirao kao veliku i okruglu. Kroz vrijeme su bile popularne i ravne stražnjice, primjerice u 1920-ima, pa blago zaobljene, zatim uglate s manjim ili većim oblinama skroz do 60-ih kada su hit bile male stražnjice. Od 70-ih su idealizirane manje fit stražnjice pa sve veće i utegnutije u 90-ima, a kao dokaz da se povijest ponavlja jest 2010. godina pa do danas kada su ideal savršene stražnjice postavile Kim Kardashian i Nicki Minaj koje su ponovno popularizirale velike i okrugle stražnjice.

Entertainment News - March 23, 2011
Jane Fonda
Nicki Minaj
Nicki Minaj

Kada govorimo o savršenoj stražnjici, prvo je važno definirati kakav oblik građe imamo i idealiziramo i kakav tip stražnjice eventualno može dodatno doprinijeti ukupnom estetskom dojmu. Društvene norme su te koje diktiraju idealnu građu pa će, primjerice, ako ste plus size građe, društvo vjerojatno nalagati da smršavite i utegnete se, a ako ste pak premršavi, društvo će zlobno komentirati da niste „prava žena“ jer „prava žena“ posjeduje naglašene obline.

Naravno da tip građe, a tako i stražnjice ponajprije ovisi o genetici i životnom stilu, odnosno o tome govorimo li o mršavoj građi, sportski oblikovanom tijelu ili pak o umjerenoj ili naglašenijoj debljini. U svim konstitucijskim oblicima stražnjica je od presudne važnosti ukupnog pojavnog dojma i važno je iz nje izvući maksimum.

Najmanji zadatak je, naravno, pred sportski građenim mladim djevojkama koje oblik i volumen stražnjice održavaju isključivo vježbanjem i načinom prehrane, dok je, uz spomenuto, i kod mršavih i kod debljih žena potrebna i poneka intervencija estetskih kirurga koji će pomoći u približavanju idealnim oblinama.

Različite metode za različite tipove tijela

U prijašnjoj kolumni kod osvrta na građu Jennifer Lopez spomenuo sam najvažnije zahvate kojima oblikujemo stražnjicu pa ću ovdje ponoviti da je kod mlađih mršavih djevojaka potrebna augmentacija silikonskim implantatima koja se najčešće izvodi incizijom u interglutealnoj brazdi, a cijena samog postupka otprilike je jednaka cijeni augmentacije grudi, odnosno 25–30 tisuća kuna. Rezultati su odlični i stvarni su „game changer“ jer spomenuta operacija lijepo naglašava do tada jedva postojeću stražnjicu i kod odijevanja postižemo dojam „punijih traperica“. Operacija transfera masti ovdje ne dolazi u obzir jer za povećanje stražnjice mašću trebamo otprilike 600 ml kvalitetne masti po zahvatu koju mršavije djevojke jednostavno nemaju.

Gigi Hadid, without caption

Kod plus size mlađih djevojaka s još uvijek zategnutom kožom, za korekciju stražnjice puno je bolja metoda liposukcije i lipotransfera kojom postižemo stanjenje struka i time prividno povećanje stražnjice, dok se dobivenom masti dodatno popune glutealne regije koje se time još i stvarno povećaju i dodatno naglase. Operacija ima popularno ime brazilian butt lift i košta otprilike 30–40 tisuća kuna jer se ustvari radi o dvije operacije (liposukcija i lipotransfer). U slučaju da klijentica i dalje nije zadovoljna volumenom i naglašenošću glutealnih regija, dodatno se može ponoviti lipotransfer ili učiniti augmentacijska gluteoplastika.

Da ne mislite kako je korekcija stražnjice isključivo pravo mlađih žena, pomoći se može i ženama srednje i starije dobi, samo što kod njih, osim volumne nadoknade i postizanja željenih kontura stražnjice, moramo misliti i na manje elastičnu i najčešće suvišnu kožu koju stražnjicu čine više ili manje obješenom i ispuhanom. Volumnom korekcijom jednom od gore navedenih metoda koža će se dijelom popuniti, a stražnjica podići, dok će se manji višak kože riješiti nekom od konzervativnih metoda zatezanja kože i vraćanja njezina tonusa, npr. Med Contourom ili radiofrekventnim tretmanima. Kod naglašenijeg viška kože indicirano je kirurško podizanje stražnjice odstranjenjem kože na prijelazu između leđa i glutealnih regija. Cijena operacije liftinga stražnjice iznosi dodatnih 25–30 tisuća kuna dok cijena konzervativnog zatezanja kože ovisi o broju potrebnih tretmana, a kreće se od 1 000 do 2 000 kuna po tretmanu.

Rihanna
Rihanna

Ako se vratimo na početak kolumne i vidimo kako se oblik „idealne stražnjice“ drastično mijenjao kroz vrijeme, preporučujem da se ne opterećujete previše izgledom svoje stražnjice jer „savršena“ ustvari ne postoji, a ako i postoji, vi je već imate i nosite je ponosno.

A ako baš želite, radite čučnjeve i provedite puno vremena u teretani, pazite na prehranu, a ako sve to ne donese željeni rezultat, javite se svom estetskom kirurgu jer sam uvjeren da će vas u tom slučaju barem približiti tom nedostižnom idealu.

Pročitajte još i ...