Dr. Željana Bolanča: Što kada koža vrata i dekoltea odaje godine?

© QUEEN INTERNACIONAL.
MARCH 2012
IRINA SHAYK AND ARTHUR SALES STAR XTI NEW CAMPAIGN.
The beautiful Russian model and girlfriend of Cristiano Ronaldo, Irina Shayk, and Brazilian model Arthur Sales star again together by third time a new publicity campaign of the Spanish shoes brand XTI.
They again put face and body to a sensual advertising campaign of XTI, photographed by Juan Aldabaldetrecu, Image: 122677782, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Look Press Agency

Iako se uglavnom mnogo pažnje posvećuje koži lica, koža vrata i dekoltea nerijetko ostane zanemarena. Nesrazmjer između njege i estetskih zahvata na licu, u usporedbi s vratom, često dovodi do dodatnog vizualnog isticanja bora na vratu i otkrivanja pravih godina.

Koža vrata podložna je genetskom starenju, ali je izložena i vanjskim čimbenicima, kao što su UV zračenje, pušenje, zagađenje okoliša i zraka. Sama po sebi ponešto se razlikuje od kože lica; tanja je, ima manje žlijezda lojnica te je suha, a gubitkom kolagenih i elastičnih vlakana dolazi do pojave dubokih, vertikalnih bora vrata. Manjak žlijezda lojnica dovodi do sporijeg cijeljenja nakon estetskih zahvata, osobito nakon kemijskih pilinga i ablativnih lasera te regija vrata nije idealna za ove zahvate.

Anne Hathaway for Bolon Eyewear.

Dnevna njega vrata i dekoltea trebala bi biti ista kao i dnevna njega lica i s njom treba započeti već u dvadesetim godinama. Idealna kombinacija za kožu lica, pa tako i vrata, su kreme s vitaminima A, C i E, ali se dodatno mogu koristiti i neki drugi antioksidansi. Uz dnevnu njegu obavezna je i zaštita od UV zračenja. Upravo tijekom godina, zbog izlaganja suncu, dolazi do pojave stanja, ili bolesti, koje se zove interfolikularna eritroza, a karakterizira je proširenje krvnih žila oko folikula kože vrata uz karakterističnu poštedu regije ispod brade gdje sunce ne može doprijeti. Klinički, nakon izlaganja suncu dolazi do pojave crvenila vrata i dekoltea, što se onda često i lako zamijeni za alergijsku reakciju na sunce. Promjene su kronične i jednom kada se pojave, ne mogu nestati osim dermatološkim zahvatima. Terapija izbora je lasersko uklanjanje proširenih kapilara na vratu uz, naravno, obaveznu zaštitu od sunca.

Tretmani i zahvati koji pomlađuju vrat

Osim dnevne njege koža vrata može se tretirati različitim estetskim tretmanima i zahvatima. Idealni za kožu vrata su mezoterapija kojom se injektira hijaluronska kiselina i različiti antioksidansi te tretmani koji potiču sintezu kolagena i elastina, u prvom redu microneedling i plazma bogata trombocitima. Također se mogu raditi i niti koje zatežu kožu vrata i potiču sintezu kolagena te radiofrekvencija.

Osim horizontalnih bora, koje se uklanjaju hijaluronskom kiselinom i poticanjem sinteze kolagena, na vratu je vidljiva i značajna obješenost kože koja je posljedica gravitacije lica i vrata. Dodatno, na vratu dolazi do hiperaktivnosti površinskog mišića platizme, što se primjećuje kod pojedinih osoba dok pričaju kada se stvaraju okomita zadebljanja simetrično na vratu. Na hiperaktivnost mišića može se djelovati botoxom, ali on nije odobren u navedenoj indikaciji.

Lice i vrat dio su iste slike, stoga je potrebno koži vrata pridavati barem podjednako pažnje kao i koži lica. Uz dobru njegu vrat neće tako brzo odati vaše godine, a ako ste već zakasnili, estetska medicina ima rješenje i za vas.

Pročitajte još i ...