O celulitu i kako ga ukloniti

Dutch model Bregje Heinen stars in Faithfull the Brand Summer 2017 photoshoots., Image: 339608560, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Celulit ili, slikovito, narančina koža najveći je neprijatelj privlačnih nogu. Unatoč uvriježenom mišljenju, celulit nije debljina nego oštećeno masno tkivo koje uzrokuje nedostatna cirkulacija i drenaža na pojedinim dijelovima tijela. Zarobljene masne stanice skupljaju se ispod kože i stvaraju karakterističnu narančinu koru. Osim estetskog problema, celulit je i upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva.

Dutch model Doutzen Kroes stunts in the new 2016 lingerie collection of Hunkemšller., Image: 304663803, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Protiv celulita može se boriti prehranom

Uravnotežena  i raznolika prehrana bazirana na voću i povrću može smanjiti upalne procese u vašem tijelu i pomoći vam u održavanju zdrave težine. Iako nije jedina bitna stavka u tome hoćete li imati celulita ili ne, prehranom se donekle može utjecati na narančinu kožu. Važno je piti dovoljno vode i biti  hidratiziran – na taj način vezivno tkivo ostaje  jako i gipko. U prehranu uvrstite krastavce, rotkvice, rajčice i paprike, odnosno voće i povrće koje je sačinjeno od više od 90 posto vode.

Celulit pogađa i ljude u formi

Kod jačih i pretilih ljudi celulit je svakako vidljiviji. Što tijelo sadrži više masnih naslaga pod kožom, vjerojatnije da će biti veći pritisak vezivna tkiva te da će doći do izbijanja na slabim točkama. Ipak, treba imati na umu da se celulit može javiti kod svake žene, bez obzira na debljinu.

Vježbanjem se može smanjiti vidljivost celulita

Vježbanjem se može utjecati na smanjenje vidljivosti celulita. Celulit se javlja kad vezivna potkožna vlakna oslabe ili izgube na elastičnosti, no jačanje i rastezanje tih područja (uz dodatno topljenje viška masnih naslaga) može pomoći. Vježbe koji ciljaju stražnjicu i bedra, kao i vježbe koje razvijaju mišiće i pospješuju cirkulaciju mogu utjecati na smanjenje vidljivosti celulita.

Victoria's Secret models pose seductively in tiny bikinis for CBS' SwimSuit TV special

Celulit može biti nasljedan

Ako su vaša majka i baka imale celulit, veće su šanse da će se pojaviti i kod vas. Ipak, genetika je samo jedan od uzročnika celulita, ali faktori poput prehrane, tjelovježbe, učinkovitih tretmana i održavanja zdrave težine također igraju ulogu.

Pušenje može djelovati na pojavu celulita

Dim dokazano smanjuje protok krvnih stanica te slabi i remeti stvaranje kolagena. Tako se vezivno tkivo lakše rasteže i oštećuje te potkožne masne naslage postaju vidljivije.

British fashion model Megan Williams in the photo session for Agua Bendita 2017 swimwear collection., Image: 326125262, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Neinvazivni tretmani djeluju na celulit

Tretmani koji rade na principu ultrazvuka i radiofrekvencije poput Med Contoura učinkovito djeluju na celulit. U slučaju Med Contoura radi se o ultrazvuku fokusiranom i spojenom u potkožju koji uništava masne stanice bez da oštećuje kožu i tkivo. Na taj se način uspješno rješavaju tvrdokorne naslage i celulit, zateže opuštena koža i oblikuje tretirani dio tijela. Na masne stanice djeluje se lokalno, što omogućuje očuvanje okolnog tkiva, a u dubini dolazi do stvaranja mjehurića koji uslijed faze kompresije i dekompresije implodiraju, oštećujući masnu stanicu.

Ultrazvučnim efektom postiže se redukcija masnih stanica čiji se sadržaj procesom metabolizma izlučuje iz tijela, a djelovanjem limfne drenaže taj se proces pospješuje. Riječ je o tretmanu kojim se metodom upuhivanja zraka stvara pritisak na točno određene dijelove tijela, čime se potiskuje nataložena tekućina. Limfnom drenažom potiče se razgradnja celulita, smanjenje obujma, prokrvljenost tkiva i otklanjanje edema te se postiže ravnoteža tekućina u organizmu.

Pročitajte još i ...