Kemijski pilinzi: skinite masku!

Woman with cracked and peeling skin, Image: 29544052, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource

Kemijski pilinzi su vrlo popularna metoda za antiaging, ali su učinkoviti i kod liječenja ožiljaka nakon akni, kod aktivnih akni, hiperpigmentacija na licu pa čak i rozaceje. Iako svake godine na tržištu imamo sve veći broj novih kemijskih pilinga, najčešće se radi o novim kiselinama koje se danas međusobno kombiniraju u jedan piling. Pojedini kemijski pilinzi postoje već više od tri tisuće godina, još od doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku i tretirala svoje lice fermentiranim kožicama grožđa kako bi kožu zadržala lijepom i svježom.

Kemijski pilinzi dijele se na temelju dubine djelovanja na jako površinske pilinge, površinske, srednje i duboke pilinge. Najčešće se izvode upravo površinski pilinzi koji pridonose poboljšanju boje i teksture kože. U našim područjima kemijske pilinge preporučuje se provoditi u hladnom periodu godine kada nema mnogo sunčanih dana, odnosno u jesen, zimi i u rano proljeće jer uklanjajući gornji sloj kože gubimo prirodnu barijeru od UV zračenja.

Danas postoje nove formulacije kemijskih pilinga koji ne iritiraju kožu i učinkovito regeneriraju te diljem svijeta predstavljaju najčešće tretmane za osvježavanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku. Koža se s godinama mijenja, gubi elasticitet i svježinu, stoga je kemijski piling izvrsno rješenje jer se njime uklanjaju stare stanice i potiče rast novih. Rezultat toga je sjajnija i zdravija, a samim time i ljepša koža. Ovisno o tipu kože i vrsti pilinga, kemijski se piling najčešće provodi u nekoliko tretmana u razmaku od 7–14 dana. Tretman traje 15–30 minuta, a podrazumijeva nanošenje kemijskog pilinga. Duljina djelovanja pilinga ovisi o vrsti pilinga i vrsti indikacije za koju je namijenjen. Većina se pilinga ostavlja nekoliko minuta i potom neutralizira (npr. glikolna kiselina), dok pojedini pilinzi ne zahtijevaju neutralizaciju kao, primjerice, trikloroctena kiselina. Potom se nanosi neutralna krema za umirenje i poticanje epitelizacije.

U pravilu je nakon tretmana koža kratkotrajno crvena i topla, a ovisno o vrsti pilinga, nakon nekoliko dana može doći do ljuštenja koje može biti umjereno, a u nekim slučajevima i jako izraženo. Minimalno 14 dana nakon tretmana na kožu se nanose epitelizirajuće kreme i obavezno je štititi kožu od sunca.

Idealno je tretirati lice i dekolte, stražnju stranu ruku, ali mogu se tretirati i leđa i trbuh, osobito kod uklanjanja strija i ožiljaka nakon akni. Kemijski pilinzi mogu se izvoditi kao pojedinačni tretmani, ali i u kombinaciji s drugim tretmanima, primjerice, prije mezoterapije ili microneedlinga. Učinci kemijskih pilinga su smanjenje bora i ožiljaka, ublažavanje pjega od sunca i umanjenje nejednake pigmentacije čime se dobiva svježiji i ljepši izgled kože.

Pročitajte još i ...