Pokaži se – besplatni dermatološki pregledi akni diljem Hrvatske

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti današnjice i doista su rijetke osobe koje se bar jednom u životu s njima nisu susrele. Najčešće se pojavljuju na licu, a nastaju zbog začepljenja žlijezdi lojnica sebumom. Takvim nakupljanjem nastaju prištići ili bubuljice, kako ih kolokvijalno zovemo.
Javljaju se u nekoliko oblika, a najučestalije su takozvane obične ili akne vulgaris koje u najvećem broju pogađaju tinejdžere. No, akne se mogu pojaviti i u svim drugim dobnim skupinama – procjenjuje se da jedan od petero odraslih u dobi između 25 i 44 godine ima akne, a skoro polovica svih odraslih žena ima blage do umjerene akne.

#pokazise

Upravo zbog njihove velike raširenosti, ali i zbog ozbiljnih socio-psiholoških problema koje akne mogu posljedično stvoriti kod pacijenata  – pokrećemo projekt #pokazise (Pokaži se).

“Okupili smo više od 50 dermatologa iz čitave Hrvatske koji su udružili snage kako bi pomogli osobama koje se bore s aknama. U svojim su ordinacijama i poliklinikama osigurali termine za besplatne preglede i konzultacije koje će pacijenti moći iskoristiti tijekom siječnja i veljače 2022.“, rekla je Tea Batinić Janjuš, osnivačica portala estetica.hr.

Tea Batinić Janjuš, osnivačica portala estetica.hr

Na portalu estetica.hr uskoro će biti objavljen popis svih dermatoloških ordinacija koje sudjeluju u projektu te će čitatelji moći rezervirati svoje termine za više od 200 besplatnih pregleda u željenim ordinacijama, do popunjenja predviđenog broja termina.

Pregledi, edukacije, savjetovanja

Inicijativu će tijekom čitavog trajanja projekta pratiti i brojni edukativni sadržaji i video materijali koji će se objavljivati na portalu te pružati odgovore na sva pitanja vezana uz akne. Osim toga, u novom pop-up prostoru Estetice, na adresi Tkalčićeva 81 u Zagrebu, bit će organizirane brojne edukacije i savjetovanja.

Osim dermatologa, u projekt su uključeni i psiholozi koji će djecu i odrasle savjetovati o tome kako se boriti s psihološkim posljedicama akni. Službeni početak projekta najavljen je za 14. siječnja 2022., a pridružit će mu se i osobe iz javnoga života, ali i dermatolozi koji su i sami imali problema s aknama.

Ovom sveobuhvatnom, nacionalnom kampanjom  želimo javnost informirati i educirati o problemu akni, ali želimo potaknuti i njihovu destigmatizaciju, te naglasiti važnost tretiranja ove bolesti od strane dermatologa.

 

 

 

 

 

Pročitajte još i ...