Anti-age prehrana u 40-ima, 50-ima i 60-ima

SEX AND THE CITY 2, from left: Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, 2010., Image: 99740203, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Može li se prehranom usporiti proces starenja, kako je ono što unosimo u organizam povezano s ljepotom kože i koliko važnu ulogu igra kolagen? Razgovarali smo s dipl. ing. Mašenjkom Katić, magistrom nutricionizma s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju hrane i razvoju proizvoda, iza koje je bogato iskustvo rada u zdravstvenim institucijama u Hrvatskoj i SAD-u.

dipl. ing. Mašenjka Katić, magistrom nutricionizma

Poseban fokus u njenom radu čine prirodne mineralne vode i  funkcionalni napitci sa specifičnim nutritivnim benefitima. Nas su, logično, zanimali nutritivni benefiti koji imaju ulogu u prevenciji preranog starenja i očuvanje dugotrajne mladolikosti kože.

Magistra Katić otkrila nam je i ulogu kolagena u koži te kako ga najlakše nadoknaditi, a samo za čitatelje Estetica.hr složila je kratki vodič za anti-age prehranu od 20-ih do 60-ih, savjetujući što sa svakim desetljećem uvrstiti u prehranu, kako bi koža dugotrajno ostala mladolika.

glasses with different fruit or vegetable juices, Image: 376588132, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stock Budget

Što je kolagen i kakva mu je uloga u koži?

Kolagen je fascinantan vlaknasti protein u našem tijelu, koji ima specifična mehanička svojstva i strukturu, pomoću kojih pomaže tkivima podnijeti istezanje. On je  sastavni dio tetiva i hrskavica, kosti, mišića, unutarnjih organa, krvnih žila, oka, zuba i kože. Budući da je kolagen strukturni dio vezivnog tkiva koji doprinosi čvrstoći, gipkosti i stalnoj obnovi stanica kože, od vitalnog je značaja za elastičnost kože.

Kako su povezani znakovi starenja i smanjenje udjela kolagena u organizmu?

Starenjem se usporava proizvodnja kolagena te slabi struktura stanica. Koža postaje tanja i osjetljivija, pojačano se bora, kosa gubi vitalnost, tetivama i ligamentima se smanjuje elastičnost a zglobovi postaju krući i manje pokretni.

London, UK. Naomi Watts as Princess Diana, and Naveen Andrews as Dr. Hasnat Khan in ©Entertainment One new movie: Diana (2013). Plot: The last two years of Princess Diana's life: her campaign against land mines and her relationship with surgeon Dr Hasnat Khan., Image: 171177072, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark

Službeni podaci iz istraživanja pokazuju da nakon 25. godine gubimo oko 1,5 posto kolagena godišnje, čime razina kolagena u organizmu drastično opada. Kako nadoknaditi kolagen u organizmu?

Za početak je potrebno promijeniti rizične navike, poput pušenja i pretjeranog izlaganja suncu. Pušenje djeluje degradirajuće na kolagen, pa tkiva brže stare, što se ogleda u jačem boranju kože i većem riziku nastanka parodontoze u pušača (upale zubnog mesa, kosti i tkiva koja podupiru zube), kao i težem zarastanju rana nakon operativnih zahvata. Pretjerano izlaganje suncu također utječe na oštećenja kože, koja se potom ne može u potpunosti regenerirati.

Nakon uklanjanja tih rizičnih čimbenika, uz pravilnu prehranu, primjerenu tjelesnu aktivnost i dovoljno sna, naša genetika će odraditi svoj maksimum.

Možemo li prehranom usporiti pojavu znakova starenja?

Pravilna prehrana jedan je od temelja normalnog i zdravog starenja, a istraživanja pokazuju da je mediteranska dijeta ona koju bismo trebali slijediti. Svakodnevni unos voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, dva puta tjedno riba i perad, te maslinovo ulje i začinsko bilje, temelj su ove prehrane.

Uz navedeno, žene ne bi trebale piti više od 1,5 dcl, a muškarci više od 3 dcl vina dnevno. Dovoljan unos vode iznimno je važan i često podcijenjen. Kod sjedilačkog načina života, to je 8 do 10 čaša vode raspoređenih tijekom dana, dok se kod pojačanih tjelesnih napora i temperature okoline, potrebe za vodom povećavaju. Suha koža jedan je od znakova nedovoljnog unosa vode.

Put od 20-ih do 60-ih, što sa svakim desetljećem uvrstiti u prehranu za mladolikost kože?

Ako ste u dvadesetima, ograničite konzumaciju „brze“ hrane, šećera i kofeina. Naučite pripremati mediteranska jela. Unos voća i orašastih plodova ili kuhanog jaja i jogurta bit će idealan snack umjesto grickalica. Ukoliko ste anemični, ne izbjegavajte meso, a zeleno povrće pokapajte limunovim sokom. Dobar status željeza i vitamina C ogledat će se i na ljepšoj koži.

Tridesete često donose nove obiteljske obveze pa je potrebno dobro se organizirati. Pokušajte planirati tjedni jelovnik, te u hladnjaku imati povrće poput zelene salate, lešo brokule ili mahuna koje ćete pomiješati s tunom ili sardinama i dobiti hranjivu salatu. Par gutljaja soka od cikle i mrkve, osvježit će vas, a njihovi pigmenti bit će prirodni saveznik ljepšeg tena.

U četrdesetima vodite računa o zadržavanju odgovarajuće tjelesne težine. Dan može započeti s bobičastim voćem, jogurtom i zobenim pahuljicama. Mrkva narezana na štapiće i namaz od slanutka bit će odlična kombinacija za užinu ili večernji obrok. Za ručak pileći paprikaš, palenta i salata. Nekoliko suhih ili svježih marelica za desert izvor su beta karotena koji organizmu služi za sintezu vitamina A, zaštitnika zdrave kože i blistavog tena.

Pedesete su vrijeme za prehranu bogatu nutrijentima i vlaknima kroz unos masne ribe, mahunarki te gljiva koje su izvor vitamina D. Povrće i voće su neizostavan izvor vitamina C. Bogate juhe od kostiju donose tijelu aminokiseline od kojih se formira kolagen, a u jelovnik uvrstite i dva oraha dnevno – oni pozitivno djeluju na stijenke krvnih žila i cirkulaciju.

U šezdesetima nastavite pratiti prehranu iz prethodnog razdoblja. Hranu dobro žvačite (maksimalno koristite nož i vilicu za usitnjavanje hrane). Krem juhe od povrća poput tikve i mrkve, gljiva, brokule, zatim pečeni batati i cikla, te tradicionalna hladetina, servirana s limunovim sokom svakako će doprinijeti i zdravlju i ljepoti kože.

Trendovi se sve više okreću u smjeru unošenja kolagena u organizam, umjesto na kožu – možete li nam usporediti razliku između unošenja kolagena u organizam i nadoknade kolagena kroz preparate koji se nanose na kožu?

Kolagen je protein koji se u organizmu sintetizira od aminokiselina glicina, prolina i hidroksiprolina, koje se povezuju određenim redoslijedom u lance, tvoreći spiralnu strukturu poput užeta. U organizmu se sintetiziraju razni tipovi kolagena, ovisno o potrebi i svaki od njih ima specifična mehanička svojstva. Proizvodi koji sadrže kolagen, poput krema za kožu, teško mogu povećati sam sadržaj kolagena u koži jer su molekule kolagena prevelike da bi se apsorbirale kroz kožu. Doprinos takvih proizvoda se najčešće može pripisati povećanju vlažnosti kože.

CODE KIK A RAFFIN VENICE 30 AUGUST 2016 Barbara Palvin is only 23 years old but she is one of the most succesful models. The young Hungarian beauty has posed for photographers in an exceptional location, the Hotel Excelsior beach, where a few moments away was held the photocall of Sonia Bergamasco, who is going to host the Venice Film Festival, wearing a dress designed by Alberta Ferretti. The movies, for her,  is not uncharted territory: in 2014 she played the princess in Antimaca "Hercules - The Warrior," starring Dwayne Johnson and Irina Shayk. In photo: Barbara Palvin, Image: 298369670, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Look Press Agency

U kojim se namirnicama nalazi kolagen?

Kolagen je bjelančevina koja se nalazi u namirnicama poput mesa, jaja i ribe. Naše tijelo u procesu probave razgrađuje kolagen, kao i ostale proteine iz hrane, na aminokiseline koje se apsorbiraju u cirkulaciju. Kolagen, potreban našem tijelu, sintetizira se zatim u našim stanicama iz aminokiselina, pri čemu je neophodan vitamin C. Zato je važno u prehrani imati kvalitetne bjelančevine te dovoljno voća i povrća.

U Hollywoodu već iznimno popularna, voda s kolagenom posljednja je u nizu inovacija u pomlađivanju kože koja je osvojila hrvatsko tržište. Kako djeluje voda s kolagenom – konkretno Jana kolagen beauty, prvi takav proizvod u Hrvatskoj?

Jana kolagen beauty je zanimljiv proizvod jer sadrži posebnu vrstu bioaktivnog peptida kolagena, puno manjih komponenti od originalne molekule kolagena. Ta drugačija forma omogućava njihovu laku i brzu apsorpciju iz probavnog sustava u krv.

Što to znači za našu kožu?

Istraživanja pokazuju da ova patentirana forma kolagena smanjuje dubinu bora, poboljšava izgled kože te povećava njenu elastičnost (osobito u žena iznad 50 godina). Unosom od 2,5 g dnevno, potvrđeni su značajni učinci nakon osam tjedana primjene, iako su poboljšanja u odnosu na placebo, uočena već nakon četiri tjedna.

Koliki je dnevni preporučeni unos Jane s kolagenom i nakon koliko vremena možemo očekivati pozitivne učinke na koži?

Jana kolagen beauty sadrži upravo 2,5 g peptida kolagena u boci od 500 ml, pa je to ujedno i preporučena količina dnevnog unosa. Značajni pozitivni učinci u provedenim ispitivanjima pokazani su nakon osam tjedana primjene.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: It’s official: bralette season is here! Twitter, 2018-06-05 10:37:37. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 373866324, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

S ljetom smo ušli u razdoblje visokih temperatura. Kako prilagoditi prehranu dolasku velikih vrućina? Što je potrebno nadoknaditi organizmu?

Lagana hrana, poput salata i kuhanog ili pečenog povrća s maslinovim uljem s malo ribe ili mesa te voće, odlični su saveznici koji će nam održati energiju i svježinu. Odgovarajuća hidracija, odnosno unos vode iz svih izvora je od ključnog značaja. Tekućinu treba uvijek nositi sa sobom kako ne bismo žedni ostali negdje „zarobljeni“ u gužvi.

Pročitajte još i ...