Doc. dr. sc. Žoran Žgaljardić uživo: tvorac inovativnih metoda u estetici

Samo na Instagram profilu Estetica.hr jučer smo imali zadovoljstvo ugostiti kirurga o kojem pacijenti imaju samo riječi hvale. U javljanju uživo razgovarali smo s jednim od najvećih imena hrvatske estetske scene, domaćim stručnjakom s najvećim brojem međunarodnih priznanja u polju plastične i estetske kirurgije, doc. dr. sc. Zoranom Žgaljardićem.

Specijalist maksilofacijalne kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, opći kozmetski kirurg s internacionalnom licencom Akademije za kozmetsku kirurgiju odgovario nam je na brojna pitanja, među ostalima i kakav tip lica je najzahtjevniji za tretiranje, što je laserski lifting, kako se čeljust korigira implantatom, može li se facelifting izvesti bez vidljivih šavova… Također, pitali smo ga i kako se razlikuju pacijenti u Hrvatskoj i Dubaiju i koje je sve inovativne metode pomlađivanja donio u Hrvatsku i kako na njih reagiraju Hrvatice.

Uvršteni ste među 100 najboljih estetskih kirurga svijeta, na 52 svjetskom sastanku IACS-a, imate brojna međunarodna priznanja, živite na relaciji Zagreb, Opatija i Dubai… Koje su razlike između Hrvatske i Dubaija kad je riječ o željama klijentica?

“Nedavno sam bio predavač na kongresu plastične kirurgije u Dubaiju, prije dva mjeseca na dermatološkom kongresu – tamo imate puno poliklinika, bolnica i dnevnih bolnica gdje se rade estetski zahvati, ali imate i jako rigorozne zakone. U Dubaiju se izbrusi perfekcionizam, jer se sankcionira i najmanja pogreška. Primjerice, kolega iz Austrije je dobio smrtnu kaznu jer sestra nije bila adekvatna za postoperativni nadzor. Srećom su ga spasili. Generalno, mi smo otvorenija zemlja i imamo svoj stil i svoju populaciju, dok u Dubaiju živi gotovo 200 različitih nacionalnosti. Klijentela je internacionalna i lokalna, svaki narod ima svoje standarde ljepote i anatomske specifičnosti. Ali opći trend je uvijek prisutan – što je lijepo, lijepo je.”

Kažete li nekome – nemojte to raditi, to vam neće pristajati?

“Nemam problema s odbijanjem pacijenata i imanjem stava oko nekog zahvata ili procedure. Ljepota nije tržnica na kojoj kupite kilogram paradajza, svakog svog pacijenta pitam koliko voli sebe i koliko sebi želi dobroga. Postoje dvije stvari – loš kirurg i loš način rada te pacijent koji traži nešto što prema mjerilima opće populacije nije lijepo. Važno je odabrati ono što je najbolje, a ne ono što je u trendu. Ako malo bolje pogledate trend filera, oni nikada neće nadomjestiti lifting. Filer ima svoje mjesto, izvrsno mjesto, u preventivi, kod mlađih osoba, kod sitnijih korekcija, ‘touch upa’ nakon faceliftinga… Međutim, ako je nešto jednom palo i opustilo se, to treba dići jer su u pitanju i mišići i koža.”

Imate i inovativnih tehnika pomlađivanja, pričajte nam malo o tome…

“Prošle godine u Monte Carlu sam bio finalist i predstavio tehniku koja je kombinacija frakcijskog lasera i kemijskog pilinga u trajnoj eliminaciji pušačkih bora. Ta tehnika je osvojila i nagradu Anti-ageing i Beauty trophy, a moja kći ju je nazvala ‘FACEàŽ’ ili ‘face-a-Žgaljardić’.”

Spomenuli ste kćer Ivonne, ona vam se pridružila u poliklinici. Kako se nadopunjujete?

“Ivonne je sa mnom još od studentskih dana, prošla je specijalistički ‘dril’ na općoj kirurgiji na Merkuru, pet godina na plastičnoj, rekonstrukcijskoj i estetskoj kirurgiji. Zajedno radimo, dakle, više od deset godina i velika mi je pomoć. Bila bi mi čast da učenik nadmaši učitelja.”

Često se spominje frontalni, odnosno temporalni lifting, kada se radi jedan, a kada drugi?

“Prije su se obrve a priori podizale frontalnim liftingom, a taj mišić se restrukturira i nakon nekoga vremena vi opet počinjete mrštiti čelo, može se vidjeti ožiljak… Kada je na tržište došao botoks, koji je odličan pomagač – frontalni liftinzi su pali u drugi plan, jer se botoxom izvrsno podiže srednji dio čela. Danas se češće radi temporalni lifting – kao što se radio prije u sklopu liftinga cijeloga lica, pri čemu podižemo vanjski ugao lica.”

Kad koristite korekciju čeljusti implantatom i koje je vrijeme oporavka?

“Što se tiče korekcije čeljusti implantatom, riječ je o delikatnom zahvatu – jer je mišić čeljusti vrlo aktivan mišić, koji može pritiskati implantat tijekom žvakanja. Najveći problem je što je ljudima često teško u potpunosti se pridržavati uputa i pravila u procesu zacijeljivanja. Svaka operacija je zahtjevna i puni oporavak traje oko mjesec dana. Upravo zato, ključno je pridržavati se preporuka liječnika do potpunog zacijeljenja. Baš zato – što je ljudima ponekad teško dulje vrijeme slijediti sve upute – zato dobro prolaze brza rješenja poput filerima, jer ne zahtijevaju dug oporavak.”

Želite li pogledati cijelu edukaciju UŽIVO s doc. dr. sc. Zoranom Žgaljardićem, možete je pronaći na našem Instagram profilu na OVOM LINKU. 

Pročitajte još i ...