Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović: Ovo su najzahtjevnije usne

British fashion model Cara Delevingne stars in Armani Exchange Fall Winter 2017 advertising campaign., Image: 342870153, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Posljednjih deset godina hijaluronski fileri postali su zlatni standard kada je riječ o popunjavaju bora lica i nadoknadi volumena. Gotovo 80% žena smatra prihvatljivim i poželjnim dermalnim filerima i/ili botoxom „vratiti sat unatrag“ te uljepšati izgled svoga lica i usana.

Prava revolucija je započela kada je Bengt Agerup, švedski liječnik, uspio stabilizirati hijaluronsku kiselinu 90-ih godina, čime je okrenuo svijet estetike naglavačke. Tada je izumio prvi neživotinjski i biološki prirodni hijaluronski dermalni filer – Restylane.

Galderma, proizvođač Restylanea, jednog od dva najveća branda dermalnih filera na svijetu, u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta filera, različitih stupnjeva gustoće. Izbor gustoće filera ovisi o području u koji se aplicira i rezultatu koji se očekuje.

DSC_5088

Kako hijaluronski fileri djeluju na usne?

Hijaluronska kiselina, najčešći materijal filera, prirodno se nalazi u ljudskoj koži. Kao prirodni polisaharid, važan je strukturni element u koži, potkožnom, vezivnom te sinovijalnom tkivu i tekućini te ima važnu ulogu u balansu vode i cijeljenju, omogućuje dobru hidrataciju, no gubi se u prirodnom procesu starenja kože. Zato je tretman dermalnim filerima postao revolucionarna metoda kojom se može nadoknaditi hijaluronska kiselina u koži te vidno umanjiti bore lica, povećati usne i obrazi, čime se licu vraća mladenački izgled, uz očuvanje prirodnosti.

Usne su građene od velikog broja živčanih završetaka, bogato su prokrvljene (zato i puno krvare kod posjekotine), s velikim udjelom sluzavog tkiva, tanke kože i masnih stanica. Kod korištenja dermalnih filera za postizanje punijih usana, filer se ubrizgava odmah ispod kože, izravno u tkivo kože kako bi ga podiglo. Tako se volumen usana povećava, čime se utječe na estetiku cijelog lica.

dr. Aleksandar Milenović
dr. Aleksandar Milenović

Najzahtjevnije usne

S jednim upravo takvim ciljem – povećanjem usana, pokucali smo na vrata zagrebačke Poliklinike Kustec kako bismo doc. dr. sc. Aleksandru Milenoviću, specijalistu maksilofacijalne kirurgije te plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i vrata, povjerili nimalo jednostavan zadatak. Ovoga puta njegova je zadaća bila popuniti izrazito zahtjevne usne, kod kojih je gornja usna vrlo uvučena i izrazito tanka. Zanimalo nas je je li takav tip usana jednako popunjavati kao i srednje pune usne i kako izbjeći zamku „patkastih usana“.

Prije tretmana
Prije tretmana

„Ovakav tip usana, kao što je kod pacijentice, najteži je za povećati. Osim što im treba pružiti lijepi volumen, treba izbjeći neprirodan izgled. Usne su značajan dio fizionomije lica i zato uvijek treba uzeti u obzir oblik i veličinu prirodnih usana kako bi krajnji rezultat bio dobar“, objasnio nam je dr. Milenović, dodajući kako pacijentica ima skrivenu ili uvučenu gornju usnu te dosta veliku nadusnicu, zbog čega gornja usna izgleda jako tanko, što sam postupak čini kompleksnijim.

U slučajevima takvih usana, nestručno apliciranje filera može dovesti do tzv. patkastih usana, što ova mlada dama sigurno ne želi, ističe dr. Milenović

DSC_5064

DSC_5085

Da bi se postigle lijepe usne i prirodan izgled, važna je stručnost liječnika, njegova vještina, iskustvo, estetski doživljaj, ali i proizvod kojim se usne popunjavaju.

RestylaneKysse_injectablegel_1mL

Mekani filer koji se jednostavno oblikuje, poput Restylane Kysse filera, idealan je za oblikovanje i povećanje usana jer daje prirodne rezultate. Osim dodavanja volumena, ovim se filerom, opisuje dr. Milenović, jednostavno naglašavaju i konture usana, čime se uz efekt ispupčenosti ističe i Kupidov luk. Tretman traje 15-ak minuta, a rezultati 6 do 12 mjeseci.

DSC_5070

Poslije tretmana
Poslije tretmana

„Usne koje su pravilno tretirane hijaluronom izgledaju savršeno prirodno, a tako ih i osjećamo, bilo na dodir ili na bilo koju drugu senzaciju kao što je toplo, hladno, ljuto, itd. Također, nisu bolne, a prilikom ljubljenja se ne osjeća nikakva promjena u odnosu na usne prije tretiranja“, objašnjava dr. Milenović, dodajući kako je, uz navedeno, bitna i količina, s kojom ne treba pretjerivati. Kako zaključuje ovaj omiljeni zagrebački kirurg, lakše je pomalo dodavati, nego popraviti usne ako ste ih napravili neprirodnima.

Pročitajte još i ...