Dr. Dinko Bagatin: Implantati i strije

South African Victoria«s Secret's Angel Candice Swanepoel in the photoshoot for energy drink Hype Energy USA 2014 advertising campaign., Image: 197435169, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Dr. Dinko Bagatin iz Poliklinike Bagatin vrhunski je stručnjak kada je u pitanju estetska korekcija grudi. Dugogodišnje iskustvo, znanje i profesionalni pristup čine ga idealnim autoritetom za ovu temu. Uz njegovu pomoć, na stranicama Poliklinike Bagatin kreiran je vodič kroz glavna pitanja o zahvatu jer dugoročnije planiranje i istraživanje može doprinijeti boljem iskustvu, realnijim očekivanjima i lakšem oporavku pacijentica. Danas vam donosimo njegovu kolumnu.

Jesu li implantati pouzdani?

Sigurnost implantata najčešće je pitanje s kojim pacijentice dolaze na konzultacije. U Poliklinici Bagatin koristimo najkvalitetnije implantate Mentor, grupacije Johnson & Johnson, koji su vrlo mekani i slični vlastitom tkivu te kohezivni što znači da je gel čvrst, odnosno, da nije tekući. Zahvaljujući svemu tome, ako uslijed neke traume dođe do pucanja implantata, silikon ne izlazi van, već može eventualno izazvati reakciju na mjestu na kojem je pukao. Zbog napretka u tehnologiji ovojnice implantata, ali i silikonskog gela, nova generacija implantata ima značajno manji postotak kapsularnih kontrakcija i ostalih komplikacija.

Mentor implantati također su potpuno apirogeni i imunološki ne reagiraju, a FDA certifikat rezultat je velikog broja potvrđenih kliničkih studija provedenih u svjetski poznatim klinikama Europe, Kanade i SAD-a.

Kompanija Johnson & Johnson daje doživotnu garanciju na Mentor implantate, a univerzalna je preporuka da se implantati zamijene nakon 10 do 15 godina od operacije, s tim da se oni mogu ostaviti i duže ako je klinički nalaz i nalaz UZV grudi i magneta grudi uredan. Ako su klinički nalaz i navedene dijagnostičke pretrage uredne, onda se oni ne trebaju zamijeniti.

Nakon zahvata, svakih godinu dana potrebno je raditi ultrazvučne kontrole grudi, a svakih 4 – 5 godina magnetsku rezonancu. Tako se prati zdravstveno stanje grudi te se kontroliraju implantati.

Grudi “kao s interneta”

Prije odluke o zahvatu povećanja grudi, svaka bi žena željela znati kako će izgledati rezultat. Ovisno o anatomiji žene, postoji jako puno varijabli, poput udaljenosti između dojki, veličini košarice i opsegu prsa o čemu ovisi rezultat operacije, zbog toga usporedba s grudima koje pronađete na internetu nije realna.

Ono što Polikliniku Bagatin izdvaja od drugih jesu VECTRA XT 3D konzultacije kojima je pomoću jedinstvenog simulatora moguće pokazati kako ćete izgledati nakon operacije. Kod povećanja grudi silikonskim implantatima simulacije su temeljene na stvarnim implantatima koje koristimo za vrijeme zahvata, a koji su trenutno najkvalitetniji implantati na tržištu. Vrlo lako, uz pomoć VECTRA XT 3D aparata možemo na tijelu vizualizirati različite veličine i oblike grudi te tako doći do idealnog rješenja.

Odabir veličine i oblika grudi

Od prevelikih implantata do suptilnih i umjerenih kakve danas nosi većina žena koja je odlučila „popraviti“ svoje poprsje, možemo zaključiti da je došlo do velike promjene u veličini i obliku „savršenih“ grudi tijekom godina. Danas sve više žena zahtijeva oblik implantata koji će nalikovati na prirodne grudi umjerene veličine. Klijentice najčešće traže grudi dovoljno velike da više nikada ne moraju nositi push-up grudnjak. I ne žele da drugi primijete promjene. Ukoliko pogledate Taylor Swift ili Kate Hudson, teško ćete moći zaključiti da imaju implantate.

Trendovi dolaze i odlaze, ali najvažnije je zapamtiti da veličina, oblik i položaj implantata grudi treba biti razmjeran tjelesnoj konstrukciji te omogućiti klijentici da se osjeća prirodno.

Postoje dva glavna oblika implantata: okrugli i anatomski u obliku suze. Postoji i jako velik broj modela koji su različite veličine i različitog profila. Međutim, oblik umetaka doista ne utječe na konačan izgled operiranih grudi.

Ključan je dobar odabir veličine i oblika grudi koji odgovara tijelu pacijentice, a ne samo implantat. U Poliklinici Bagatin zahvaljujući VECTRA XT 3D konzultaciji svaka klijentica može vidjeti simulaciju i s anatomskim i s okruglim implantatima. Nakon toga klijentica može lakše donijeti odluku o željenom obliku i veličini.

Ispod prsnog mišića ili ispod prsne žlijezde?

Zahvat povećanja grudi dijeli su u dvije vrste: ispod prsnog mišića ili ispod prsne žlijezde. Obje metode povećanja grudi imaju svoje prednosti i mane. Kriteriji za odabir najpogodnije vrste implantata jesu kvaliteta i veličina žlijezde, kvaliteta kože i potkožja te jačina i kvaliteta mišića.

Podmišićno smještanje postupak je kad se implantat učvršćuje iza zida prsnih mišića. Implantat se umeće iza velikog prsnog mišića te popratnog potpornog vezivnog tkiva i mišića koji nisu prsni. Podmišićni implantati preporučljiviji su kod mamografije s obzirom na to da su u potpunosti postavljeni iza područja pregleda.

Podžlijezdanim smještanjem implantat se umeće ispred mišića, odmah iza mliječne žlijezde. Takav način smanjuje vrijeme potrebno za operaciju i oporavak. Također može biti manje bolno od podmišićnog umetanja, a i implantati su dostupniji u slučaju da je ponovna operacija potrebna. Implantati koji se postave iza žlijezde su vidljiviji i lakše ih je osjetiti kroz kožu.

Implantati i grudi koje imaju strije

Trudnoća, dojenje i sila gravitacije tijekom godina također utječu na izgled ženskih grudi. Zbog gubitka elastičnosti kože, na dojkama se mogu pojaviti strije, a uslijed gubitka čvrstoće grudi se počinju spuštati.

Za spuštene grudi koje su izgubile elastičnost kože i dobile strije često se preporučuje podizanje grudi ili mastopeksija. To je kirurška metoda kojom se dojkama daje novi izgled, čvrstoća i položaj. U pojedinim slučajevima u Poliklinici Bagatin podizanje grudi radi se u kombinaciji s ugradnjom implantata kako bi se povećao volumen grudi.

Silikonski implantati često se koriste kako bi se dobili bolji rezultati u kombinaciji s mastopeksijom. Obično se uz grudi koje imaju strije stavljaju manji implantati kako s većim implantima ne bi došlo do pogoršanja i pojave novih strija.

Vrijeme oporavka je individualno

Većina se osoba nakon zahvata može se vratiti na posao nakon 7 do 10 dana i svakodnevnim (blagim) aktivnostima, dok se sljedećih mjesec do dva trebaju izbjegavati teži fizički napori. Klijentica prvih nekoliko dana uzima anelgetike i na taj način je pošteđena boli, iako je manje prisutna bol, a više osjećaj pritiska na grudni koš, koji traje oko 72 sata.

Važno je napomenuti da sunčanje treba izbjegavati barem tri mjeseca nakon operacije.

U Poliklinici Bagatin nakon zahvata detaljno pratimo oporavak naših klijentica kroz niz postoperativnih kontrola. S takvim pristupom osigurali smo obostrano zadovoljstvo, sigurnost naših klijentica i izvrsne rezultate.

O čemu razmisliti prije odluke?

Prvi korak je sigurno odabir licenciranog plastičnog i estetskog rekonstruktivnog kirurga za tijelo s velikim brojem odrađenih zahvata na grudima, a potom i dogovaranje konzultacija nakon kojih ćete odlučiti želite li mu pružiti svoje povjerenje.

Potrebno je detaljno proučiti životopis odabranog doktora te provjerite je li njegova specijalizacija plastična kirurgija. Također, uz samog kirurga, bitan je i cijeli anesteziološki tim koji brine o vama tijekom operacije.

Anesteziološki tim Poliklinike Bagatin u svom sastavu ima i nagrađivanu znanstvenicu i jednu od vodećih anesteziologinja te reanimatologinja u regiji, profesoricu Katarinu Šakić koja je od strane Sveučilišta Cambridge uvrštena u top 100 vodećih medicinskih profesionalaca u svijetu.

Pročitajte još i ...