Dr. Ivana Nola: Kako ispeglati kožu koja izgleda “zgužvano” bez dodavanja volumena licu?

Ispeglaj, zategni, popuni, podigni – ponekad se pacijentima može učiniti da se svi anti-ageing tretmani svode na ove postulate, a dio mog zadatka kao liječnika je i pokazati im da to nije uvijek tako.

Piše dr. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije

Dok za obješenu kožu bez volumena imamo mnogo rješenja,  sva se oslanjaju na popunjavanje dijelova lica koji su s vremenom izgubili punoću i mladenačke konture. Da pomlađivanje baš nikada nije uniformirano, svojim pacijenticama uvijek volim naglasiti, a samo zato što su fileri „napravili čuda“ njihovoj prijateljici, ne znači da su idealan odabir i za njih.

Svako je lice drugačije, a dodavanje volumena nije i ne smije biti univerzalni odgovor na znakove starenja – ponekad se koža „namreškala“ iz sasvim drugih razloga.

Nije riječ o „pravim borama“, već mreškanju tanke, dehidrirane kože

Duboke bore i višak kože jedna su priča, a ono što žene najčešće opisuju kao „zgužvan“ izgled lica sasvim je drugi problem – u većini slučajeva riječ je o izrazitoj dubinskoj dehidraciji s kojom se niti najbolja krema ne uspijeva izboriti.

Zašto do ove pojave dolazi sve ranije, možemo li je spriječiti ili pak samo „liječiti“? U Dermatologiji Nola svakodnevno radim s pacijenticama koje se žale na umoran, sivkast ten, namreškanu kožu i nedostatak površinske zaglađenosti, a zajedničko im je da se kvaliteta njihove kože kvari znatno ranije nego je to bio slučaj prije. Ubrzan životni ritam, svakodnevni stres, neuravnotežena prehrana, manjak sna i iznimno zagađen gradski okoliš samo su neki od nepovoljnih faktora zbog kojih danas već u 30-ima koža gubi kvalitetu i postaje vidno tanja, ali i sklonija oštećenjima.

Ubrzan gubitak vlage i oštećenja hidrolipidne barijere onemogućavaju koži da sama „napuni“ i zadrži prirodne rezerve vode, što znači da će svaka promjena temperature pogoršati dehidraciju. Iz tog se razloga površina kože počinje mreškati, a čitavo lice može djelovati „zgužvano“ – nije riječ o pravim, dubokim borama, već o izrazitom manjku vlage zbog kojeg koža gubi prirodna svojstva elastičnosti, punoće i zaglađenosti.

Sitne borice i namreškan izgled “peglaju“ se u samo nekoliko minuta

Blažu dehidraciju možemo uspješno riješiti dobrom hidratantnom kremom, no dođe li zaista do presušivanja prirodnih zaliha vode u dubljim slojevima kože (a ta je pojava iznimno česta nakon 40-e), rješenja ipak trebamo potražiti malo dublje. Iako se riječ „filer“ automatski veže za promjenu kontura lica, injektivno unošenje hijalurona zapravo može imati sasvim drugu svrhu – vraćanje vlage tamo gdje niti jedna krema ne može doprijeti.

juvederm volite

Primjerice, filer Juvéderm Volite kreiran je upravo kako bi poboljšao kvalitetu kože, popravio njenu teksturu i elastičnost te dopremio vlagu u dublje strukture. Zahvaljujući maloj gustoći hijalurona, ovaj tretman neće dodati neželjen volumen – djeluje isključivo na dugotrajnu hidrataciju i zaglađenost kože.

Natalia Vodianova arriving to the Christian Dior Haute Couture Spring Summer 2018 show as part of Paris Fashion Week on January 22, 2018 in Paris, France., Image: 361045178, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, KCS Presse

Kad je u pitanju gruba tekstura kože koja je pretrpjela brojna oštećenja kroz život, izvrsne rezultate postižemo i Restylane Skinboosterom. Mojim pacijenticama jedan od omiljenih, ovaj tretman savršeno odgovara svom imenu – on, naime, „boosta“ kožu, vraća joj svježinu i blistavost te osigurava hidratizirano okruženje, zaslužno čak i za porast prirodne proizvodnje kolagena.

Skincare „iznutra“

Na sličnom je tragu nastao i Profhilo – tretman o kojem su prošle godine pisali svi relevantni časopisi u svijetu ljepote, njege i estetike, a zaobišao nije niti medicinske časopise. S pravom je stekao nadimak „njega kože iznutra“, a koncept kojim se vodi posve je inovativan.

Fokusirajući se na revolucionarnom konceptu Hydrolift® Action, strateški pomlađuje čitavo lice raspoređivanjem preparata u samo 5 pažljivo odabranih točaka na svakoj strani lica. Riječ je o prvom tretmanu takve vrste, a predstavlja hibridnu varijantu između Skinboostera i filera – ne dodaje volumen, ali učinkovitim zaglađivanjem bora čitavom licu vraća tonus i punoću.

Mogu reći kako je Profhilo postao moj „adut iz rukava“ za pacijentice koje nisu sigurne što im zapravo treba kako bi izgledale i osjećale se mlađe, jer se njegov učinak najbolje može opisati rečenicom – „Ne znam što si promijenila, ne izgledaš drugačije, ali izgledaš izvrsno!“
Po mom skromnom mišljenju, upravo je to i cilj svakog uspješnog pomlađivanja.

Čišćenje koje je mnogo više od toga – uređaj koji obožavaju i svjetske zvijezde

Naposljetku, neujednačenu teksturu i namreškanu površinu kože trebamo promatrati i iz drugog ugla – redovita njega učinkovita je samo ako je pravilno koristimo. Često mi se pacijentice žale kako im je ten sivkast, grub i umoran, a čak niti snažnim serumima ne uspijevaju mu vratiti glatkoću i sjaj. Problem je gotovo uvijek isti – nedostatak pravilnog čišćenja.

Marion Cotillard at arrivals for 2015 Film Independent Spirit Awards Nominee Brunch, BOA Steakhouse in West Hollywood, Los Angeles, CA January 10, 2015., Image: 215011504, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Xavier Collin/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Odnedavno smo u ponudu Dermatologije Nola uvrstili i tretman dugoočekivanim HydraFacial uređajem. Kad je u pitanju čišćenje pora i uklanjanje odumrlih stanica kože u pitanju, odgovorno tvrdim da učinkovitije, ali i nježnije rješenje nisam pronašla, no ovaj tretman krije još jedan iznimni benefit – za vrijeme čišćenja, kožu prožima hranjivim serumom, ciljano odabranim ovisno o problematici kože.

Vrtložna mu tehnologija omogućuje istovremenu nježnu eksfolijaciju površinskih stanica, ubrizgavanje aktivnih sastojaka i temeljito čišćenje pora. Zahvaljujući 3-u-1 učinku, vrlo se brzo našao na listi omiljenih beauty tretmana zvijezda – čak je i slavna Beyonce nedavno priznala kako gladak, svjež i blistav ten duguje HydraFacial tretmanu.

Pročitajte još i ...