Dr. Mislav Gjurić: Sve što ste ikada željeli znati o face liftingu

New York, NY - 05/11/2015 - The Actors Fund Annual Gala. -PICTURED: Catherine Zeta-Jones -, Image: 244149463, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Vrijeme je godišnjih odmora i prebirem po stranim portalima koji je bave temom facelifta. Postavljam se u poziciju zainteresiranog laika koji jednostavno želi uljepšati lice i vrat koji su se s godinama opustili i ne izgledaju više kao što je to bilo prije desetak godina. S obzirom na to da sam u srednjim životnim godinama, jasno mi je da tzv. soft metode, nekirurškog pomlađivanja lica, kod mene više ne igraju. Vjerujem da ipak moram pod nož! I sad gledam što se sve nudi i nikako da shvatim što je ono pravo za mene – MACS facelift, mini facelift, short scar facelift, deep plane facelift, SMAS facelift, cheek lift, lifestyle lift, lower facelift… Ili su pacijenti toliko različiti da je za svakog potrebna drugačija tehnika (što, naravno, ne stoji) ili se radi o šumi naziva – marketing – za nekoliko osnovnih kirurških principa.

kolumnist dr. Mislav Gjurić
kolumnist dr. Mislav Gjurić

Dulja trajnost rezultata

Kao kirurg savjetujem da se ne zamarate tehnikom nego birate povjerenje i iskustvo kirurga i njegove dosadašnje rezultate. Na kirurški facelift se odlučujemo jer je mogućnost korekcije opuštenog tkiva lica i vrata mnogo bolja i trajnost rezultata mnogo dulja. Ovdje govorimo o vraćanju biološkog sata 10 – 15 godina unatrag. Da bi se to postiglo, nije dovoljno odstraniti samo višak kože i nategnuti ostatak, već je potrebno napeti potkožno smješten sloj SMAS-a koji pokriva mišiće lica i u kontinuitetu je s mišićem na vratu. Kada je u pitanju kirurški facelift, zaboravite zavodljive slogane o „lunchtime faceliftu“ jer tako nešto, barem kod ozbiljnih kirurga, gotovo ne postoji. Jednostavniji zahvat doduše može trajati sat i pol do dva u lokalnoj anesteziji (ovisno koliko duga je pauza za ručak), ali sumnjam da se ikoji pacijent nakon toga mogao vratiti direktno na posao.

RAQUEL WELCH @ the 16th annual Costume Designers Guild awards held @ the Beverly Hilton hotel. February 22, 2014, Image: 185323992, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Iskustvo je pokazalo da je u većine pacijenata s opuštenom kožom srednje i donje trećine lica dovoljan pristup rezom položenim ispred i iznad uške u vlasištu. Takav rez je poslije gotovo nevidljiv i ne dovodi do poslijeoperacijskih deformacija uške i ušne resice. Smjer napinjanja potkožnog tkiva je promijenjen, od horizontalnog koji je dovodio do neprirodno nategnutog lica kao u zračnom tunelu, do vertikalnog koji je mnogo prirodniji – antigravitacijski. Spororesorbirajući konci se koriste za napinjanje i učvršćivanje potkožnog tkiva u novom položaju. Opseg prepariranja potkožnog sloja ovisi naravno o stupnju opuštenosti kože i potrebi istovremene korekcije nazolabijalne brazde i vrata. Izražene nazolabijalne brazde ne korigiraju se faceliftom već filerima ili lipofilingom.

Što kada je vrat izdajnik godina?

Nerijetko je uz facelift potrebno dodatno korigirati vrat kako bi djelovali kao jedna cjelina. Blaži oblici promjena na postraničnom dijelu vrata mogu se još korigirati spomenutim rezom koji je položen samo ispred uške, dok je kod svih ostalih, izraženijih oblika naboranosti vrata nužan dodatan rez iza uške u vlasištu. Isto vrijedi za podbradak odnosno vidljive okomite nabore na vratu koji se uklanjaju kroz poseban rez ispod brade kako bi se razdvojeni mišići vrata mogli ponovno spojiti. Promjene uzrokovane starenjem u donjem dijelu vrata i u području dekoltea vrlo se teško ili gotovo nikako ne mogu riješiti operacijom, pogotovo ne bez vidljivih ožiljaka. Za to područje na raspolaganju su nam metode mezoterapije, PRP-a i površinski laserski tretmani, naravno pod uvjetom da se započne na vrijeme, odnosno prije nastanka izraženih i nepovratnih kožnih promjena.

profimedia-0323017607

Područje oko očiju

Kao što je koža lica i vrata jedna cjelina, isto tako su promjene na kapcima, bore oko očiju i na čelupodručja koja također podliježu starenju i uputno ih je istovremeno korigirati. Naravno da je svaki pacijent različit i na kirurgu je da procjeni intenzitet promjena, odnosno što je pametno korigirati odmah u istoj operaciji, a što se može ostaviti eventualno za kasnije. Budući da se kod facelifta podiže tkivo obraza i jagodica, na donjem kapku nastaje vidljiv višak kože kojeg je nerijetko potrebno ukloniti donjom blefaroplastikom. Isto tako, višak kože na gornjoj vjeđi može biti zaista posljedica promjena samo na vjeđi, ali je ponekad posljedica spuštanja vanjskog dijela obrve i kože čela. Taj tzv. lateralni brow lift vrlo se elegantno može napraviti u sklopu facelifta i po potrebi kombinirati s gornjom blefaroplastikom.

Demi Moore @ the 2016 LACMA Art + Film Gala held @ the LACMA. October 29, 2016, Image: 304280544, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Face lifting u kombinaciji s drugim zahvatima daje najbolje rezultate

Dakle, faceliftom se korigira izgled srednje i donje trećine lica, ali ga je za skladan izgled i dobar rezultat često potrebno nadopuniti zahvatom na vratu (neck lift), kapcima (blefaroplastika), obrvama (lateral brow lift), filerima/lipofilingom (podočnjaci, jagodice), botoxom (čelo). O tome ovisi i trajanje samog zahvata koje može biti od 2 do 6 sati, kao i vrsta anestezije. Najčešće se operacija radi u općoj anesteziji, dok su manji zahvati mogući u lokalnoj s dodatnom sedacijom. Kandidati za facelift su zdrave osobe starije od 45 godina, nepušači, s realnim očekivanjima glede mogućnosti usporavanja procesa starenja. Cijeljenje rane i rizik komplikacija kod pušača su značajno povećani, a kvaliteta kože i tkiva mnogostruko lošija. Cijena facelifta iznosi 18 – 30 000 kn, neck lifta 8 – 26 000 kn, kapaka 8 – 15 000 kn, a podizanja obrva 15 000 kn.

Kris Jenner arrives on the red carpet at the 2016 Angel Ball hosted by Gabrielle's Angel Foundation For Cancer Research on November 21, 2016 in New York City. Photo by /UPI, Image: 306456591, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Oporavak je individualan i obično traje 2 tjedna, premda će neki pacijenti biti sposobni za povratak uobičajenim aktivnostima i poslu i nešto ranije. Ožiljci od reza uglavnom nisu zamjetljivi, imajući u vidu potrebno vrijeme za „sazrijevanje“ ožiljka. U svakom slučaju, ožiljci se lagano prikriju postavljanjem u prirodne kožne brazde, kosom ili različitom dostupnom kozmetikom u slučaju produljenog cijeljenja. Od mogućih komplikacija moramo spomenuti hematome, infekciju i povredu ličnog živca. Većina tih problema nestaje s adekvatnom terapijom uz produženi oporavak. Određene neravnine ili blage asimetrije nije moguće uvijek izbjeći, tim više što je i mimika normalnog lica često nejednaka, a jedna polovica lica nije zrcalna slika druge strane.

Pročitajte još i ...