Dr. Nikola Milojević: Filer vs. filer drugi dio

Prije nekoliko smo godina objavili članak intrigantnog naslova “Filer vs. filer”, a interes za njim ne jenjava do danas. Što zapravo stavljamo pod kožu, koliko se razlikuju proizvodi različitih proizvođača te zašto neki brendovi naprosto uživaju više povjerenja među liječnicima? Ova su pitanja uvijek aktualna, no od svakog bismo liječnika mogli dobiti različite odgovore.

S obzirom na izniman interes čitateljica za ovom temom, zamolili smo našeg dugogodišnjeg suradnika i kolumnista, dr. Nikolu Milojevića, da nam prokomentira “novo stanje na tržištu” – koji su ga anti-age preparati oduševili u posljednjih nekoliko godina, kako je postigao neviđeni uspjeh na estetskom tržištu te koje proizvode danas preporučuje pacijenticama?

Stručnjak svjetskog glasa čije mišljenje pacijenti i stručnjaci

S obzirom na to da je riječ o liječniku koji uživa status jednog od najboljih u domeni neinvazivnog pomlađivanja – i to ne samo na hrvatskom, već i na zahtjevnom londonskom tržištu, njegov pogled na trendove u svijetu estetske medicine uvijek dočekamo s oduševljenjem. Otkrijte što nam je rekao ugledni liječnik čije ime danas znaju kolege, ali i pacijenti diljem Europe.

Osim velike popularnosti koju uživate u Hrvatskoj, često nailazimo na informaciju da Vas svrstavaju među najbolje estetske liječnike u Londonu – kako ste se uspjeli “probiti” na tako zahtjevnom i zasićenom tržištu? Kako je izgledao Vaš put do vrha londonske estetske scene?

Završio sam medicinu na Royal Free Hospital School of Medicine, jednoj od najjačih škola u Velikoj Britaniji. Nakon stažiranja, bio sam na specijalizaciji i dobio posao u tvrtki Doctorcall.

Imao sam 30 godina, nije bila neka visoka plaća, no ljudi koje sam sretao i s kojima sam radio bili su sama krema. Primjerice, na popisu klijenata nalazili su nam se Michael Jackson i Madonna – a riječ je o privatnoj liječničkoj praksi koja s karakterističnim malim zelenim automobilima dolazi na poziv u kuću klijenata.

Nakon tog intenzivnog iskustva počeo sam raditi za Harley Medical Group, jednu od najvećih tvrtki u Velikoj Britaniji za botoks i druge estetske tretmane. Tada sam izvodio i po 40 zahvata dnevno te stjecao ogromno iskustvo u neinvazivnim estetskim tretmanima. Postao sam voditelj te tvrtke, koja je u Londonu vrlo poznata, zbog čega sam i ja tako često bio na televiziji kao gost SkyNewsa. Tada su me i londonski mediji prozvali “kraljem botoksa” i sve se zakotrljalo.

Može li se za Vas reći da ste jedan od doajena tretmana filerima u svijetu?

Ne bih baš za sebe rekao da sam doajen, pogotovo u svijetu, ali mogu bez lažne skromnosti reći da sam na ovim prostorima popularizirao estetsku medicinu kao takvu.

Do prije 10 godina govorilo se samo o estetskoj kirurgiji i skalpelima. Što se tiče tretmana filerima –  sa svojih preko 15 tisuća zahvata na usnama, podočnjacima, nosevima i uopće tretmana čitavog lica svakako sam među najiskusnijim estetskim liječnicima i u svjetskim razmjerima. Ono u čemu sam bio među prvima u svijetu su tretmani podočnjaka.

Kakvi su novi estetski trendovi u Londonu?

Zahvati botoxom i dermalnim filerima bili su najpopularniji estetski tretmani prije 15 godina, a tako je ostalo i do danas. No trend je da su ti isti zahvati prirodniji, da promatramo čitavo lice, a ne jednu regiju – zbog toga danas više ne gledamo prenapumpane obraze ili usnice kao pojam ljepote.

No, imamo primjerice fenomen povećanja potražnje za nekim tretmanima koji prate trendove na društvenim mrežama, poput “fox eyes” tretmana i zahvata, kojim se obrve i vanjski kutevi očiju podižu i ukošavaju za senzualniji i ženstveniji pogled.

Trend je i uklanjanje podbradaka, koji su ‘otkriveni’ video pozivima u vremenu pandemije – jednostavno smo ih postali više svjesni jer ih neprestano gledamo izbliza na ekranu. Za uklanjanje podbratka imamo vrlo efikasnu metodu zaleđivanja masti CoolSculptingom, kojom uklanjamo masne naslage i na drugim osjetljivim područjima poput trbuha i bedara. Ono što je konstantno u trendu i raste kako u Londonu tako i u Zagrebu je povećanje usnica –  bez obzira na nošenje maski.

Znamo da ste u članku “Filer vs filer” spomenuli i filer Profhilo proizvođača IBSA, ističući ga kao vrijednog preporuke. Danas je ovaj preparat osvajač brojnih svjetskih nagrada – a stekao je i “vojsku obožavatelja” diljem svijeta. Znamo da je riječ o hibridu filera i skinboostera – kako biste ga Vi opisali? Kako se on, po Vašem mišljenju, razlikuje od skinboostera i kakve rezultate pruža?

Profhilo je jedinstven prvenstveno po tehnici aplikacije – za njega se koristi posebna BAP tehnika (Bio Aesthetic Points), koja podrazumijeva pet uboda, odnosno mjesta aplikacije na točno određene točke, čime se postiže efekt liftinga i revitalizacije lica. Profhilo se razlikuje od svih do sada poznatih preparata – riječ je o kombinaciji hijaluronske kiseline visoke i niske molekularne težine, mehanizam djelovanja mu nije postizanje volumena u području injektiranja, već se polagano širi i integrira u kožu oko mjesta aplikacije. U tom procesu stimulira fibroblaste na proizvodnju novog vezivnog tkiva, stimulira povećanje masnih stanice koje licu daju “plump” efekt te hidrira kožu visokom koncentracijom hijaluronske kiseline.

Glavna razlika u odnosu na Skinboostere je činjenica da je kod aplikacije Skinboostera potrebno i po 20 ili 30, čak i 40 uboda na tretiranoj regiji, bez točno određenih točaka, dok Profhilo osigurava učinak u samo 5 točaka aplikacije na svakoj strani lica.

Osim toga, ima još razlika u sastavu hijaluronske kiseline, ali ono što je bitno je da su slični u vrhunskim rezultatima pomlađivanja i revitalizacije kože, vraćanja zategnutosti te osiguravanja sjaja kože. Iako su oba fantastična, Profhilo je u posljednje vrijeme sve traženiji.

Kome biste preporučili Profhilo? Koje su indikacije za njegovu primjenu?

Primjenu Profhila a preporučio bih osobama čija je koža počela gubiti elasticitet, onima koji imaju suhu kožu, a posebno u trenu kada se pojavljuju sitne bore te lagano smanjuje volumen i tonus kože. To su obično pacijenti u 40-ima i 50-ima, kod kojih pomoću dva ili tri tretmana u razmacima od mjesec dana možemo vidno pomladiti kožu i “vratiti” je na nekadašnju poziciju. Svakako, uvijek preporučujem i prevenciju u ranijoj dobi.

Koliko su njime zadovoljne Vaše pacijentice, koliko ga često preporučujete i kako ste sami zadovoljni učinkom?

Pacijenti su vrlo zadovoljni rezultatima Profhila. Oni sami primijete veliku razliku, ali kako kažu – još ih više raduju komentari drugih ljudi. Prijateljice koje ih nisu dugo vidjele komentiraju da ne razumiju kako tako dobro izgledaju. I to je bit, da izgledamo bolje, a bez da se intervencija vidi. Zato Profhilo i preporučujem pacijentima, a uostalom dobio je i nagrade u inozemstvu kao najbolji proizvod godine u estetskoj medicini.

Prije i poslije, mjesec dana nakon 2. tretmana Profhilom na 43-godišnjoj pacijentici, Izvor: IBSA, rad liječnice P.Piersini.

Vaše se ime spominje kao neprikosnoveni autoritet u Hrvatskoj kad je u pitanju aplikacija dermalnih filera – prate li takvu reputaciju i cijene? Jesu li cijene tretmana povoljnije u Vašoj zagrebačkoj poliklinici nego u onoj londonskoj?

Cijenu tretmana određuje više faktora, a prvi je nabavna cijena vrhunskog materijala. Pratimo trendove i uzimamo samo najbolje materijale i preparate na tržištu jer je učinak bolji i dugotrajniji, pa na kraju i povoljniji.  Naravno da je i ekspertiza liječnika bitna jer niti najbolji fileri neće izgledati dobro ako ih aplicira netko tko nema znanja, iskustva niti se usavršavao u tom području. Kao i kod drugih stvari, vrijedi ona – ‘nisam tako bogat da bi kupovao jeftino’.  Posebno oprezan treba biti kod sumnjivo niskih cijena, jer se sve više pojavljuju osobe bez licence, nadriliječnici koji ‘na crno’ rade tretmane, pa se najprije raspitajte tko je osoba kod koje se spremate na tretman te kakav materijal koristi. Ako je cijena tretmana niža od cijene materijala – onda znate da svoje zdravlje izlažete velikom riziku.

Što se tiče cijena u zagrebačkoj Poliklinici Milojević, kod većih zahvata, odnosno pacijenata koji imaju veći problem i potrebno je više filera – dajemo i velike popuste. Cilj nam je da rezultat tretman bude dobar – zadovoljstvo pacijenta i vlastiti profesionalni standardi daleko su vrjedniji od zarade, zbog čega na veće količine dajemo popuste od 50%.

Cijene u našoj klinici u Londonu su naravno više nego u Hrvatskoj te su prilagođene standardu Velike Britanije.

Koliko Vam klijenata iz inozemstva dolazi u zagrebačku Polikliniku?

Mi smo internacionalna klinika te smo do početka pandemije redovno imali mnogo pacijenata iz inozemstva – prvenstveno onih iz regije, koji mogu doputovati automobilom, no brojni su bili i pripadnici dijaspore te stranci iz cijelog svijeta, pa čak i iz Londona, u kojem imamo kliniku.

Cijene su u Hrvatskoj povoljnije, zbog čega su mnogi stranci ostajali u produženom turističkom boravku u Zagrebu ili na obali. Nadamo se da će uskoro opet moći neometano putovati, a prema porukama i pozivima koje imamo – jedva čekaju ponovno vidjeti Zagreb, koji im se jako sviđa. Naravno, dolaze i zbog ekspertize – jer neke tretmane ne mogu obaviti lokalno.

Znamo da je dio održavanja njegovanog i mladolikog izgleda i njega kvalitetnom dermokozmetikom, pa je često preporučujete pacijenticama. Koliku ulogu zapravo igra kućna njega kad je u pitanju održavanje rezultata filera i drugih tretmana?

Preporučujemo svim pacijentima da nastave njegu vrhunskim kozmetičkim proizvodima – prvenstveno onima iz resora dermokozmetike.

 Kad je u pitanju prirodan vs neprirodan rezultat tretmana filerima – ovisi li on o fileru (samom preparatu) ili o liječniku koji ga aplicira? Koliku ulogu igra kvaliteta i tip kože osobe?

Kakav god preparat koristili, najbitnija je ekspertiza liječnika koji ga primjenjuje. Ako poznajemo anatomiju, pratimo zlatni rez, pratimo prirodne obline, linije i proporcije lica, u kombinaciji s pažljivom aplikacijom filera dobivamo odlične rezultate.

Prije i poslije; mjesec dana nakon 2. tretmana Profhilom na 64-godišnjoj pacijentici, Izvor: IBSA, rad liječnice A. Beatini

Kod Profhila je dobro što on potiče kožu da “sama sebe pomlađuje”, zbog čega dobar rezultat neće izostati niti kod nešto manje iskusnog liječnika. Ipak, pravilna upotreba je ključna – s bilo kojim proizvodom loš doktor može prepuniti usnice i napraviti ‘duck lips’ ili napumpati obraze i postići ‘pillow face’ i to koristeći svega dvije ili tri ampule, dok će iskusan liječnik postići prirodne rezultate čak i s 10 ampula, jer ih zna pravilno upotrijebiti.

Osim toga, važno je koristiti i kvalitetne filere hijaluronske kiseline te znati kako ih i gdje aplicirati. Liječnik je taj koji mora procijeniti tip kože i odabrati pravi filer koji će ujedno i pomladiti i revitalizirati kožu, a jedan od takvih koji daje odlične rezultate je i Profhilo.

Pročitajte još i ...