Dr. Milojević: ‘Skalpel će postati muzejski eksponat, budućnost pripada nekirurškoj estetskoj medicini’

Dr. Nikola Milojević vlasnik je i klinički direktor Poliklinike Milojević, jedne od vodećih hrvatskih klinika za estetsku medicinu, specijalizirane za niz najsuvremenijih estetskih postupaka i tretmana za pomlađivanje lica i tijela. Također je vlasnik klinike Milo Clinic u ulici Harley Street u Londonu. O njegovoj stručnosti, vještini, znanju i predanosti svjedoči niz zadovoljnih pacijenata koji vole i cijene njegov jedinstven pristup estetskoj medicini.

U svijetu estetske medicine od malih nogu

Svijetu estetske medicine izložen je od vrlo rane dobi. Njegov otac, profesor Boško Milojević, bio je jedan od europskih pionira moderne plastične kirurgije i prvu je privatnu kliniku za estetsku kirurgiju otvorio 1967. godine u Zagrebu, kao prvu takvu kliniku u regiji. Stoga smo dr. Milojevića odmah na početku razgovora pitali kako su te životne okolnosti utjecale na njega i njegov odabir karijere:

“Moj je otac, u Americi, gdje je radio radio s astronautima koji su se pripremali za odlazak na Mjesec, svjedočio samim počecima, moglo bi se čak reći i ‘rođenju’ estetske kirurgije i estetskih zahvata kao što su estetske operacije nosa, grudi ili liposukcija. Dugo je bio jedini privatni estetičar u regiji, a moram naglasiti da je te  1967. godine, tek osnovana udruga plastičnih kirurga Amerike. Njegova klinika bila je jedna od tri estetske klinike u Europi i s ponosom mogu reći da je moj otac doajen estetske plastične kirurgije. Bio je cijenjen diljem svijeta, a prijateljevao je s najvećim američkim i brazilskim kirurzima, pa tako i s legendarnim Ivom Pitanguyem.

Kao dječak često sam, gotovo svakodnevno, odlazio u očevu kliniku na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice, upijao atmosferu, uživao u pažnji njegovih medicinskih sestara koje bi mi napravile griz na mlijeku… Od malena sve je to bilo dio mene, a tata mi je iz godine u godinu postajao sve veća inspiracija – pedantan, egzaktan, uspješan, voljen i poštovan, kako od strane kolega, tako i od strane pacijenata, ali i njegove obitelji i prijatelja.

Nakon njegove nagle smrti na tenisu, kada sam bio na trećoj godini medicine u Londonu, znao sam da ne mogu biti kirurg bez mog idola, inspiracije i gotovo sam u potpunosti napustio svoj poziv. Ali, srećom, rođenje nekirurške estetske medicine vratilo me na zadani put i sudbinu – natrag u estetiku, natrag u ljepotu i borbu s kalendarom. Kažu mi da sam rođen sa smislom za estetiku, a ja bih rekao da volim sve što je lijepo, obožavam život i želim živjeti dugo, raditi u, za mene idealnoj struci, u idealnoj zemlji i gradu nakon 28 godina života u Londonu.

Zapravo,  ja ovaj svoj životni poziv nisam odabrao, on je odabrao mene, to je način mog života još od pelena, i moja sudbina”, rekao nam je dr. Milojević.

Zadovoljstvo pacijenata – najveća motivacija

Na pitanje što ga je najviše motiviralo za izgradnju karijere u estetskoj medicini, dr. Milojević odgovara kako naprosto uživa raditi s ljudima, voli ih usrećivati.

“Obožavao sam kolegij psihologije tijekom studija medicine. A postoji li išta bolje za ljudsku psihu od zadovoljstva vlastitim odrazom u ogledalu?  Kada pacijentu izravnate nos u 5 minuta, uklonite podočnjake, pomladite kožu, najveća je nagrada upravo ta sreća na njegovom ili njezinom licu. Studirajući medicinu upoznao sam se s mnogim njenim granama, ali ova me osvojila u potpunosti.

Naravno, veliki mi je motiv bio i nastaviti tradiciju moga oca. Njegovo nasljeđe oduvijek mi je motiv i baš poput njega motivaciju pronalazim u pomicanju granica.  Naime, kada sam došao u Hrvatsku, nisu postojale klinike nekirurške estetske medicine, botox i filere aplicirali su isključivo dermatolozi i kirurzi. Baš kao i moj otac „probio sam led“, što nije bio nimalo lagan zadatak. Bio sam prvi koji je uopće upotrijebio termin „estetske medicine“, uvriježeno je bilo mišljenje da se tu radi o estetskoj kirurgiji. Strast mi je educiranje na tom području i uvođenje novih ponekad upravo revolucionarnih metoda i tehnologija. Pa sam tako prvi uveo mnoge metode i tehnologije kao što su Vaser Lipo liposukcije, CoolSculpting, određene metode sa dermalnim filerima i slično.

 

Organiziram veliki svjetski kongres estetske medicine u Dubrovniku već četvrtu godinu za redom. Odazivaju nam se najveća svjetska imena, renomirani stručnjaci iz područja estetske medicine koji već sada smatraju TAMC konges jednim od najboljih na svijetu. Dive se naravno i prekrasnom Dubrovniku, a njihovo priznanje, priznanje struke puno mi znači. Moj otac svojedobno je organizirao veliki kongres, također u Dubrovniku, planirao je ugostiti velikane estetske kirurgije u svijetu kao što je Pitanguy, ali tadašnje vlasti su u zadnji čas „spustile rampu“ i kongres nikada nije održan, pa mi je to dodatni motiv, između ostalog i ovim kongresom želim odati priznanje viziji moga oca“.

Početak inozemne karijere u Londonu

Nakon što je 1995. diplomirao medicinu na Royal Free Hospital School of Medicine, a potom i specijalizirao obiteljsku medicinu 2001. godine, dr. Milovjević počinje raditi za privatnu kliniku Doctorcall koja posjećuje snimanja filmova, video spotova, obavlja kućne posjete za manje zdravstvene probleme bogatih i slavnih klijenata, nešto kao mini ambulanta.

“2005. upoznajem se s estetskom medicinom, radim u Harley Medical Group i postajem glavni liječnik za botox. Uskoro me mediji prozivaju Botox King, jer sam radio po 50 botox tretmana dnevno, a zatim otvaram Milo clinic te postajem najpoznatiji liječnik na Harley streetu za tretiranje podočnjaka i noseva dermalnim filerima. Moja najveća strast je ljepota, naravno isključivo u granicama prirodnog. Jako mi je bitno da se pacijenti osjećaju ugodno, da s njima ostvarim prijateljski odnos, odnos povjerenja, da im svakome ponaosob, individualiziranim pristupom pokušam ponuditi što više opcija iz široke palete estetske medicine koja se svakodnevno proširuje”.

Dr. Milojević ističe kako su mu najdraži tretmani – a on ih naziva ‘wow tretmanima’ – oni u kojima se dermalnim filerima uklanjaju podočnjaci i korigiraju nosovi.

“Ono što ne volim je pretjerivanje – trudim se pacijente koji žele prevelike obraze, prezategnuto čelo ili prevelike usne na lijep način odgovoriti od njihove namjere”, otkrio nam je dr. Nikola Milojević.

Kada ga pitamo što je za njega ljepota, kaže kako na to pitanje nema jednostavnog i jednoznačnog odgovora.

“To je teško pitanje – kaže stara poslovica da je ljepota u očima promatrača. Dugo se pričalo o „zlatnom rezu“, o savršenim proporcijama lica Angeline Jolie, ali kako moja karijera traje, sve je jasnije da su neke nesavršenosti zapravo u korijenu same ljepote, baš kao i različitosti. Ima li smisla da svi izgledamo kao u jednoj od epizoda legendarne serije „The Twilight Zone“ iz šezdesetih godina, a u kojoj je riječ o plastičnoj kirurgiji? Svaki pacijent je osoba za sebe, i svi imamo onu ljepotu koja dolazi iznutra. Naše igle, laseri,  tu unutarnju, prirodnu ljepotu koju svi imamo samo naglašavaju, odnosno „izvlače van“.

I da, bitno je da je koža zdrava, čista, sjajna, a sada imamo toliko novih metoda za njegu kože, od Hydrafaciala, tretmana laserima, SkinPen mikroneedleinga, PRGF plazme…jer nema smisla popravljati „potrgani stol“ filerima i botoxom, ako sama koža – „stolnjak“ ima rupe ili je zgužvan”, slikovito pojašnjava dr. Milojević.

Na razgovor o ljepoti općenito, nadovezujemo se i o definiciji ljepote žene.

“Lijepa žena je prije svega duhovita, radišna, pametna. Ali lagao bih kada bi rekao da mi vanjska ljepota nije važna. Estetika je moja strast, to sam već rekao, volim vidjeti sve što je lijepo, pa tako i lijepu ženu. Volim lijepu arhitekturu, lijepu umjetnost, volim boje, tirkizne, plave… Volim lijepu prirodu. Osobno, na licu prvo primjetim oči, ali odmah potom i veliki iskreni osmijeh koji putuje od očiju do lijepih zubi”.

Balans između poslovnog i privatnog života

Dr. Milojević kaže kako vodi izuzetno dinamičan i intenzivan život te priznaje kako je teško uvijek sve uskladiti.

“Izazovno je – dan mi je uvijek prekratak za sve što bih htio obaviti. Troje djece, poliklinika u kojoj provedem i po 10 sati dnevno s pacijentima, predsjednik sam Futsal Dinama, i Rotary kluba, tu je i TAMC kongres, stalna putovanja po svjetskim kongresima, povremena radna putovanja u London i Beograd i naravno, konstantna edukacija.

Poliklinika Milojević

Poliklinika Milojević odnedavno je u prekrasnom novom prostoru, vrlo skladnom, prozračnom, ugodnom, koji svojom estetikom prati našu viziju, ali i oko toga je također bilo puno posla, puno truda. Tu mi svakako pomaže moja nepresušna   energija, obožavam i svoju obitelj i svoj posao. Imam uza se nevjerojatan tim medicinskog osoblja, svakako moram istaknuti svoju „desnu ruku“ glavnu sestru Teu, koja mi posao uvelike olakšava, PR agenciju, odvjetnika, dizajnere… Zapravo nevjerojatan tim profesionalaca uz koje me sva silina posla na kraju veseli. Veselim se budućnosti i svemu onom što ćemo zajedno postići”, kaže dr. Milojević.

Estetska medicina i društvene mreže

Dr. Nikola Milojević otkrio nam je i da se sam u mladosti podvrgnuo estetskoj operaciji.

“U Engleskoj sam igrao ragbi i to na vrlo visokom nivou, a budući da je to kontaktni sport, često dolazi i do ozljeda, pa sam tako sa 16 godina morao operirati nos. Učinio sam to kod najboljeg doktora za rinoplastike ikada – moga oca dr. Boška Milojevića. Isprobao sam i filere, botox za bore i migrene, PRGF krvnu plazmu, SkinPen. Sve je to postalo sastavnim dijelom njege lica, a odlazak estetskom liječniku normalni dio svakodnevice. Baš kao što je svakodnevica odlazak zubaru ili frizeru.

Estetska je medicina i kirurgija danas izrazito popularna među mladima, a jedan od kanala te popularizacije su i društvene mreže. Na Instagramu i Tik Toku to je sve učestalije, i sve mlađe generacije upoznate su s ovim zahvatima. Mlade djevojke najviše se fokusiraju na usne, ali i na ravnanje nosa, korekcije podočnjaka i tretmane za ožiljke od akni. Veliki je pritisak društvenih mreža i to nije dobro, ali ne mislim da je utjecaj društvenih mreža u cijelosti negativan. Mlađa populacija, čak i tinejdžeri od 13 ili 14 godina shvaća da su ovo manji, nekirurški zahvati i ne boje se, tabua više nema. Tabui se vezuju uz starije generacije, koje još uvijek povezuju nekirurške grane medicine s kirurškim. Klinci i mlade žene razumiju, da botox nije otrov.

Instagramski filteri iskrivljuju percepciju, i mnogi sebe vide onakvima kakvi su na fotografijama s filterom ili teškom šminkom i nemaju dojam o tome kako zapravo izgledaju. Nekad žele prirodni fotoshop kroz filere. Bude i groteskno nakaradnih usana pogotovo na mlađim curama, negdje su popularne i tzv. Russian Lips itd… Užas! Na fotografijama takve usne mogu izgledati dobro, ali riječ je o prevari, uživo te su usne neproporcionalne, tvrde, patkaste. Često mi dolaze mlađe pacijentice i ukoliko je indicirano, ja ću im usne i napraviti, ali uvijek prirodno, proporcionalno i u skladu s licem.

Kylie Jenner has posted a photo on Instagram with the following remarks: Twitter, 2018-04-25 12:40:41. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 369646895, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Problem nastaje kada te djevojke odlaze na tretmane usana koji koštaju po 1000 kn, što je zastrašujuće, jer takve zahvate vrlo često izvode nekvalificirani, nadriliječnici, pa djevojke ostaju s nakaradno napumpanim usnama, a o ostalim zdravstvenim rizicima kod takve prakse da i ne govorim. Upravo je to jedan od razloga moje aktivnosti na Tik Toku. Želim da se mlade djevojke na tu temu educiraju, da osvijeste sve opasnosti koje vrebaju, ali i prednosti izvođenja takvih tretmana od strane kvalificiranih liječnika, pa čak i ako će im on zahvat odgoditi na godinu, dvije”, upozorava dr. Milojević.

Na pitanje kako vidi budućnost estetske medicine, odgovara vizionarski:

“Uvjeren sam, a to sam već više puta izjavio, da će za petnaestak godina nekirurška estetska medicina imati sve potrebne alate, da će skalpel postati muzejski eksponat i da kirurgija neće biti potrebna. Vjerujem i da ćemo se tada u Poliklinici Milojević još više baviti Longevity i Lifestyle medicinom, i produžiti ljudski vijek na prosječnih 110-120 godina”, zaključio je dr. Nikola Milojević.

Pročitajte još i ...