Dr. sc. Željana Bolanča: Sve o aknama

Akne su najčešća bolest kože i mogu se javiti u svakoj dobi. No, obično se pojavljuju u doba puberteta i rane adolescencije te u zreloj dobi, a razlog su većinom – hormonalne promjene. Vrsna stručnjakinja dr. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije iz KBC-​a Sestre Milosrdnice, otkrila nam je što je to mikrobiom kože i na koji je način povezan s problemom akni.

Što je to mikrobiom kože?

Mikrobiom kože je prirodni ekosustav gdje bakterije koje žive na koži – s onima iz ostatka tijela – omogućuju normalno funkcioniranje organizma. Nekada se mislilo da mikrobiom postoji samo u našem probavnom sustavu, no danas se zna da neravnoteža u mikrobiomu kože dovodi do različitih bolesti kože, odnosno to je još jedna komponenta koja utječe na dermatološke bolesti kao što su akne, seboroični i atopijski dermatitis.

Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Što su to, zapravo, akne?

Akne su zapravo upala žlijezda lojnica koja zahvaća gotovo 80 % djevojaka i mladića u pubertetu i adolescenciji. No, akne nisu “rezervirane” samo za mlađu populaciju već i za odraslu dob. Postoje i novorođenačke akne koje su jedno prolazno stanje i njih se ne smije dirati. One same od sebe nestaju, čak i unutar desetak dana. Nakon toga akne miruju i počinju se javljati u pubertetu: nastaju na licu i leđima, pa i nadlakticama, i jako utječu na samopouzdanje i kvalitetu života. Ljeti su ti dijelovi tijela posebice izloženi pogledima, a znamo da smo u pubertetu i adolescenciji najosjetljiviji, i zadnje što nam treba su – akne na licu.

Što preporučujete za pubertetske akne?

Akne u pubertetu najčešće prolaze same od sebe, no danas to zaista ne mora biti tako. Cilj je da se od pubertetskih akni ne stvore ožiljci i da se drže pod kontrolom kako bi osigurali mladima što bolju kvalitetu života. Ni pubertet ni adolescencija ne traju mjesec dana: nema potrebe da mladi po nekoliko godina imaju akne i čekaju da prođu same od sebe.

Pogledajte CIJELI PODCAST s dr. sc. Željanom Bolančom pogledajte u nastavku…

Preporučujem liječenje – lokalnim retionidima, antibioticima, ili rijetko sistemskim antibioticima, ali vrlo rijetko. Osnova je liječenje, a uvijek se mogu dodati estetski tretmani ili mehaničko čišćenje lica, no oni ne mogu biti monoterapija. Ne možemo se osloniti na tretmane, već se moramo fokusirati na liječenje i održavanje zdravlja kože.

Također, tu su i razne kreme i aktivni sastojci koji pomažu u borbi s aknama…

Tako je! Danas u ljekarnama stvarno postoji fantastičan izbor dermokozmetike koja u sebi ima aktivne sastojke. Prvo za održavanje mikrobioma, retinol za umanjenje rada lojnih žlijezda i ljuštenje gornjeg dijela kože, pa niacinamid, salicilnu kiselinu… Postoje brojni pripravci koji se ubrajaju u osnovnu njegu kože, a mogu značajno pridonijeti njezinom zdravlju.

Mladi moraju shvatiti da je osnovna njega kože obavezna, ali to nije liječenje! Ono što je problem s mikrobiomom kože i barijere kože jest da mladi najčešće ne znaju kako ih liječiti već dodatno pogoršavaju stanje raznim kiselinama i agresivnim čistačima.

A kako spriječiti akne, potiče li hrana njihov nastanak te kakav je tip prehrane najbolja prevencija – pogledajte u OVOM VIDEU.

O proizvodu La Roche-Posay Effaclar Ultrakoncentrirani serum – dnevni piling protiv mrlja i nepravilnosti u odrasloj dobi – u podcastu je govorila Tanja Vučković, Pharmacy Trainer grupacije L’Oréal. Ovaj serum sadrži visoku koncentraciju kiselina koje rade piling u kombinaciji s umirujućim niacinamidom, koji se bori protiv mitesera, prištića, mrlja na koži i vidljivih pora. Formula se ne ispire, a kožu ostavlja čistom i pročišćenom.

Više o ovom top proizvodu pogledajte OVDJE.

Pročitajte još i ...