Dr.sc. Željana Bolanča uživo otkrila: kada je hijaluronski filer dobro rješenje, a kada nije?

Nakon što smo prošli tjedan najavili kako ćemo na Instagram profilu Estetice.hr u javljanju uživo ugostiti jednu od najstručnijih osoba u Hrvatskoj u području dermatologije te neinvazivnih i minimalno invazivnih anti-age tretmana, dr.sc. Željanu Bolanču, malo je reći kako su naše čitateljice bile oduševljene.

Omiljena kolumnistica donijela je odgovore iz prve ruke

Ova specijalistica dermatovenerologije iz zagrebačke Vinogradske bolnice i Poliklinike Milojević već je godinama bliska suradnica i kolumnistica portala Estetica.hr, a naši su je čitatelji upoznali kroz brojne kolumne, savjete iz prve ruke i preporuke vezane za zdravlje i njegu kože, planove pomlađivanja te brojne druge teme iz područja dermatologije, anti-ageinga i njege kože, kose i vlasišta.

Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Ovoga puta tema se nametnula sama od sebe – “svemoćni hijaluron”. S obzirom na to da zanimanje za ovaj sastojak ne jenjava, a nova saznanja o ovom iznimnom sastojku pojavljuju se svakodnevno, željeli smo vam iz prve ruke donijeti odgovore na najčešća pitanja koja nam inače postavljate.

Hijaluronski fileri u estetskoj su medicini hit koji će teško biti svrgnut s trona. Zbog svoje široke primjene i minimalnih mogućnosti komplikacija te biomimetičkih karakteristika – hijaluron se, naime, prirodno nalazi u ljudskom organizmu – hijaluronski dermalni fileri probili su se u sam vrh estetskih tretmana.  A s obzirom na to da je dr. sc. Željana Bolanča jedna od najtraženijih liječnica u Hrvatskoj kad je aplikacija filera u pitanju, smatramo kako nismo mogli odabrati bolju sugovornicu.

Pročitajte tko su najbolji liječnici za filere u Zagrebu.

Što smo sve saznali?

Kakva je razlika između topikalno nanesenog hijalurona i onog koji injektiramo u koži u obliku filera, mezoterapije ili skinboostera? U kojoj je dobi najbolje početi s hijaluronskom kiselinom? S kojim ga sastojcima kombinirati, a kada izbjegavati?

Kako procijeniti kojem ćemo liječniku pokloniti povjerenje, kako uopće odlučiti što nam treba, koliko nam treba i na kojim regijama lica? Kako odlučiti kada je hijaluronski filer dobro rješenje, a kada pak nije? Sve su ovo pitanja na koje nam je naša renomirana dermatologinja odgovorila ispred kamere, a našlo se tu i brojnih pitanja gledateljica na koje je doktorica odgovarala u javljanju uživo.

Nekoliko najzanimljivijih odgovora vam donosimo u nastavku, a ostatak vas čeka na Instagram profilu Estetica.hr. Što je sve otkrila pratiteljima našeg Instagram profila – pogledajte u izrazito poučnom, iskrenom i edukativnom videu na OVOM LINKU.

Kakav učinak hijaluron ima ako se nanosi topikalno? 

Dr.sc. Željana Bolanča: Važno je napomenuti kako hijaluron na površini kože osigurava hidratiziran, gladak i sjajan izgled tena, jer osim što veže velike količine molekula vode na sebe, on sprječava i transepidermalni gubitak vode koji se prirodno događa, pogotovo noću. To je glavna uloga topikalno nanesene hijaluronske kiseline.

S druge strane, uloga hijaluronskih punjača (filera), ako se nanose u kožu u smislu remodeliranja lica i nadograđivanja volumena – u tom slučaju hijaluron služi kao potpora tkivu i povećava volumen. Ipak, dokazano je kako čak i filer koji je apliciran dublje, na kost – u svrhu povećanja volumena, također potiče kolagenezu i popravlja kvalitetu kože lica.

Treba li proizvod s hijaluronom koristiti samostalno ili uvijek u kombinaciji s nekim drugim proizvodom? 

Dr.sc. Željana Bolanča: Hijaluron možemo koristiti samostalno, bez kreme – osobno ga koristim samo u kombinaciji sa serumom s vitaminom C. Ipak, može se koristiti i u kombinaciji s kremom, naravno. Ponekad ljudi imaju osjećaj da im nakon seruma ostaje vlažni trag na licu pa imaju potrebu nanijeti i kremu preko njega, posebno tijekom zimskih mjeseci.

Kod hijalurona je ipak važno voditi računa o jednoj bitnoj stavki – veličini molekule. Hijaluron je jedna od većih molekula u farmaceutskim pripravcima te ako ga nanosimo u kombinaciji s drugim proizvodima, posebno onima s vitaminom C (čija je molekula mala), važno je prvo nanijeti proizvode čiji sastojci imaju male molekule, kako bi im omogućili prodiranje u kožu. Nakon toga stavljamo hijaluron, koji radi na površini svojevrsnu okluziju i onemogućava prolaz manjim molekulama.

Uvijek se javlja pitanje među pacijentima – ako jednom stavim hijaluron, hoće li mi nakon toga lice “propasti” i moram li onda zauvijek stavljati filere?

Dr.sc. Željana Bolanča: Dokazano je da hijaluron potiče kolagenezu, odnosno stvaranje novog kolagena u koži, tako da će koža biti kvalitetnija čak i nakon jedne aplikacije filera. Nakon što se filer razgradi, on će zauvijek nestati iz te regije, no neće nakon toga lice “propasti”, već je jednostavno imati manje hijalurona u toj regiji.

OVDJE pogledajte cijeli razgovor s dr.sc. Željanom Bolančom i saznajte odgovore na sva pitanja koja su vas ikada zanimala o hijaluronu.

Pročitajte još i ...