Dr. sc. Željana Bolanča: Zašto je retinol najbolja antiage formula?

U još jednom Estetica Instagram Live javljanju ugostili smo jednu od najpoznatijih hrvatskih dermatologinja i omiljenu stručnjakinju naših čitateljica – dr. sc. Željanu Bolanču, a tema je bila – svemogući retinol. Kako točno djeluje na kožu, tko ga smije koristiti i kako? Je li istina da “stanjuje” kožu, kako odrediti idealnu koncentraciju i kako izbjeći tipične nuspojave? Što je uopće mikrodoziranje? Sve nam je odgovore donijela iskusna dermatologinja koja retinol jednostavno – obožava!

Retinol je jedan od najpopularnijih skincare sastojaka koji žene jednostavno obožavaju, a dermatolozi često preporučuju – što je toliko spektakularno u retinolu da i dalje drži broj 1 mjesto na ljestvici? Znamo da istovremeno djeluje na smanjenje bora, ali i na teksturu kože… Kako točno djeluje na kožu?

Drago mi je da je tema retinol, jer ja sam jedan od onih dermatologa koji stvarno preporučuju retinol i veliki sam obožavatelj. Stvarno se radi o jednom od najboljih i najjačih anitage sastojaka, ali retinol nije samo to – koristan nam je i u mladenačkoj dobi i adolescenciji, tada je broj 1 sastojak u liječenju i borbi protiv akni.

Djeluje li retinol na proizvodnju kolagena?

Ono što je dobro kod retinola je što djeluje na sve slojeve kože, na epidermis, djeluje i u dermisu, na fibroblaste – stanice koje su direktno uključene u proizvodnju kolagena. U stvari radi se o jednom od najjačih lokalnih pripravaka ili sastojaka koji nam služi za proizvodnju kolagena. Zato on djeluje i na strukturu kože, zadebljava dermis pa koža postaje i jača i čvršća, a kada je koža zadebljana onda su i bore manje vidljive.

Iako je toliko popularan, trebamo li biti oprezni prilikom korištenja retinola?

Da i ne! Ne treba zazirati od retinola. Ono što je specifično kod njega jest strah da ga se ne smije koristiti ljeti. Ja bi rekla da ga se i može koristiti tijekom ljetnih mjeseci, ali uz obavezno kremu sa zaštitnim faktorom. Pa čak i zimi retinol treba koristiti sa SPF-om. Uvijek kažem da je krema sa SPF-om najbolja antiage zaštita, jer sva ona oštećenja koja koža primi od štetnog UV zračenja imaju značajan učinak na starenje kože. Ako koristimo i kremu sa SPF zaštitom i neki sastojak koji potiče sintezu kolagena onda tu imamo dobitnu kombinaciju!

Tako da bih preporučila korištenje i zimi SPF zaštitu, ne u opsegu kao i ljeti, ali svakako jednom dnevno za zaštitu.

Što se tiče retinola, to je vitamin A u obliku koji izaziva najmanje iritacije – za razliku od starijeg oblika vitamina A – tretinoina koji je izazivao značajnu reakciju. Ono što je dobro danas, je što na tržištu imamo kreme i serume s različitim postotcima retinola, od 0,5%, 1% pa čak i 2% u kemijskim pilinzima. Tako da se možemo na neki način igrati s tim koncentracijama, tražiti učinak kakav želimo. Ako se radi o mlađoj osobi s manje izraženim borama onda će se započeti s nižom koncentracijom, za razliku od osobe koja želi ukloniti neke nepravilne pigmentacije i treba jedan jaki antiage efekt. Ta osoba će, naravno, koristiti retinol s većim postotkom, pa su onda i nuspojave veće.

Nuspojave ovise o koncentraciji retinola i u kojem je on farmaceutskom pripravku.

Ključne su doze!

Dr.sc. Željana Bolanča otkrila nam je još i da je za pravilno korištenje retinola ključno doziranje, odnosno male i pravilne količine koje će licu podariti potrebnu njegu, a ne izazvati reakciju. Jednako je važno i postupno uvođenje. No, pravu dozu – odnosno ne pretjerati – je ponekad teško postići, pa tako dr.sc. Bolanča preporučuje Kiehl´sov Retinol Skin-Renewing Daily Micro- Dose Serum. 

Inspirirana medicinskom znanosti „mikrodoziranja”, odnosno upotrebom snažnih sastojaka u malim i preciznim dozama, Kiehl’sova posljednja inovacija u obliku seruma sadrži pažljivo osmišljenu dozu retinola koja djeluje tako da postojano potiče obnovu površinskih stanica kože. Sa svakom dozom dnevne količine potrebne snage, nove stanice postupno izbijaju na površinu te daju koži svjež i obnovljen izgled.

A sve što bi vas još moglo zanimati o tom svemogućem retinolu – smiju li ga koristiti trudnice i mlađi tinejdžeri, te koliko učinkovito djeluje u sprezi s ostalim skincare sastojcima saznajte na snimci Instagram live edukacije OVDJE. 

Pročitajte još i ...