Facelift i abdominoplastika bez operacije? Revolucionarna tehnologija napokon u Zagrebu

Revolucionarna tehnologija InMODE kojoj je vjeran čitav klan Kardashian od sada dostupna ekskluzivno i u jednoj zagrebačkoj poliklinici.

U posljednjih nekoliko godina medicinsko-estetski uređaji bazirani na visokosofisticiranim tehnologijama zauzimaju sve veći dio modernog anti-ageinga, a među najcjenjenijima u svijetu oni su koji se oslanjaju na radiofrekvenciju. Upravo je platforma naziva  – InMODE– bazirana na višeslojnoj bipolarnoj radiofrekvenciji, ona koja je zavladala svijetom estetike, posebno SAD-a. Dovoljno govori činjenica da planetarno popularni klan Kardashian redovito koristi razne tretmane InMODE platforme, o čemu možemo svjedočiti često i uživo preko njihovih Instagram kanala.

Sestre Kardashian oduševljene su tretmanom uređajem InMode FORMA

Zašto InMODE? Za to postoji više razloga – osim što je neinvazivna i zahtijeva minimalni oporavak, izuzetno je sigurna, a njome je moguće utjecati na čitav niz estetskih, ali i medicinskih problema na licu i tijelu.

S obzirom na to da za svjetskim trendovima nimalo ne zaostaju, Hrvaticama je od nedavno ekskluzivno dostupna cijela platforma proizvođača InMODE u zagrebačkoj Poliklinici LOHUIS FILIPOVIĆ MEDICAL GROUP.

Riječ je o najmoćnijoj tehnologiji današnjice, za čije je korištenje potreban educiran stručnjak, što naši današnji sugovornici svakako jesu– dr. sc. Boris Filipović, otorinolaringolog subspecijaliziran za plastičnu kirurgiju lica, i dr. Božo Gorjanc, zagrebački  kirurg s međunarodnim iskustvom koji se bavi estetikom tijela.

dr. sc. Boris Filipović i dr. Božo Gorjanc, Poliklinika LF Medical Group

Ove smo vrsne stručnjake ispitali sve što nas – i naše čitateljice zanima o radiofrekvenciji u službi anti-ageinga te saznali – leži li u ovoj visokosofisticiranoj tehnologiji budućnost estetske medicine?

Uređaji bazirani na radiofrekvencijskoj tehnologiji posljednjih su godina postali iznimno važan dio industrije pomlađivanja, jer su pacijentima omogućili vrhunske rezultate – a često ih se naziva i „nekirurškim liftingom“. Koliko se rezultati radiofrekvencije mogu uspoređivati s rezultatima kirurških zahvata?

Postavite to pitanje kirurzima, svi zasigurno mogu očekivati odgovor da je kirurgija broj 1. Ipak, ako želimo iskren odgovor na ovo pitanje, onda moramo priznati da je moderna kirurgija liftinga lica i tijela zasigurno najbolji zlatni standard pomlađivanja – jer daje prirodan i dugotrajan rezultat – koji u pravilu traje više od 15 godina. Međutim, nisu svi u toj fazi starenja da im je potrebna kirurgija te s druge strane nisu svi spremni na kirurški zahvat. Zato je bitno da im možemo ponuditi opciju čiji su rezultati približni onima kirurgije – a to je upravo InMODE.

Ono što me fasciniralo kod InMODE platforme je činjenica da omogućuje kombiniranje više tipova tretmana: od potpuno neinvazivnog oblika – FORMA – do minimalno invazivnih više-polarnih iglica naziva MORPHEUS 8 – te do malo invazivnijeg oblika sa sondom koja ide pod kožu – FACETITE i BODYTITE. Upravo je kombiniranje tretmana – koji su u usporedbi s kirurgijom uistinu neinvazivni – ono što nam daje mogućnost da se približimo rezultatima npr kirurškog facelifta, u nekim slučajevima i do 80 %, uz dugotrajan rezultat koji je vidljiv i do 6-7 godina. Tako nešto je do sada bilo praktično nemoguće.

Po čemu je ta platforma posebna u odnosu na druge radiofrekvencije, i koji su principi rada?

Treba reći da nisu svi aparati isti – InMODE je dugo godina broj 1 u svijetu, i ono što ga ističe su prave medicinske znanstvene studije rađene na velikom broju pacijenta, koje potvrđuju rezultate i ono možda najvažnije – sigurnost njegove upotrebe. Sva tri tretmana rade na principu zagrijavanja kože i potkožnog tkiva s naglaskom na čuvanje masti u licu. Dodatno, opcije FACETITE i BODYTITE imaju mogućnost topljenja masti u području vrata – podbratka, odnosno tijela, uz sigurno zatezanje kože.

Prije i poslije, tretman FACETITE

Kome je namijenjen tretman uređajem FORMA, kako izgleda idealan kandidat? Koliko ima godina, koliko izražene znakove starenja ima? Kako uopće znati jesmo li dobar kandidat za neinvazivno pomlađivanje pomoću radiofrekvencije?

FORMA je namijenjena za osobe koje žele apsolutnu neinvazivnost, jer sonda prelazi samo po koži, zagrijavajući je, postiže efekt zatezanja i liftinga – lica i vrata, odnosno tijela. Idealna je za osobe koje imaju prve znakove starenja (na licu i na tijelu) – prvenstveno problem kože, u smislu viška kože, izražene bore – jer FORMA radi na vraćanju tonusa kože.

Rezultat se vidi odmah nakon 1 tretmana, i u te svrhe radi se prije važnih evenata, poput vjenčanja. Međutim, za odličan dugotrajniji rezultat potrebno je od 3 do 6 tretmana s razmacima od tjedan dana, ovisno je li osoba u 30-ima ili 60-ima. Međutim, tu oporavka nema, radi se bez ikakve anestezije i osoba je spremna za odlazak na kavu 30 minuta nakon zahvata.

Prije i poslije, tretman uređajem FORMA
Tretman uređajem FORMA obožavaju brojne svjetske zvijezde

Najbolji novi tretman za lice i tijelo na svijetu

Što je s osobama koje imaju veći višak kože na licu i vratu te opušteno potkožno tkivo? Kako je moguće zategnuti lice bez operacije, što se događa s viškom kože u tom slučaju?

U tom slučaju imamo opciju minimalno invazivnog tretmana naziva MORPHEUS 8. To je jedina multipolarna radiofrekvencija na svijetu koja pomoću mikroiglica tretira potkožno tkivo i kožu na način da penetrira kožu lica i vrata na raznim dubinama od 4, 3, 2, 1, do 0.5 mm.

Na taj način zateže duboke strukture – vezivo – te potkožje i kompletnu kožu. Dolazi do stiskanja kože, zbog čega je nije potrebno više rezati. Tretman se koristi na licu i tijelu te posebno kao terapija ožiljaka, npr nakon akni. Morpheus 8 je 2020. proglašen najboljim novim tretmanom za lice i tijelo na svijetu.

Rezultati tretman MORPHEUS 8 uređajem

Za one koji žele još više, a koji su u pravilu do sada bili kandidati jedino za kirurški facelift – ali to ne žele, imamo kao mogućnost tretman – FACETITE. To je u pravom smislu, revolucija u estetici donjeg dijela lica i vrata. U tom tretmanu, pomoću specijalno dizajniranog aplikatora – u obliku igle, čiji jedan dio ulazi pod kožu a drugi je na koži, možemo precizno iznova definirati kompletnu liniju donje čeljusti – riješiti se toliko nepopularnog  jowlsa – te maknuti višak masti s podbratka i zategnuti kompletnu kožu vrata.

Kao premium zahvat u poliklinici kombiniramo MORPHEUS 8 za cijelo lice i vrat te FACETITE za donji dio lica i vrata. Popularno naziv tog tretmana je LF EMBRACE, čiji rezultati su očaravajući.

dr. sc. Boris Filipović
dr. Božo Gorjanc

Učinak traje do 7 godina – do sada nezamislivo

Koliko je očekivano trajanje rezultata? Vraća li se lice u „staro stanje“ nakon nekog vremena, ili je – zbog poticanja kolagena, rezultat zapravo trajan?

Ono što je fantastično s ovim tretmanima je da su rezultati bolji s vremenom. Prvi efekt koji vidimo je efekt zagrijavanja tkiva, ali dugotrajni efekt je rezultat sinteze novog kolagena. Taj puni efekt nastupa za 6 mjeseci, kada su rezultati najbolje vidljivi. Prema svim studijama možemo očekivati efekt do 7 godina, što je do sada bilo nezamislivo.

Prije i poslije, tretman FACETITE

Ono što je bitno napomenuti, i zašto ja koristim jedino ovu tehnologiju  za lice i vrat je što ona čuva prirodnu mast lica za razliku od UZV, HIFU, lasera i sličnih tehnologija. Tu leži njezina tajna dugotrajno dobrog rezultata. Ono što želimo na licu je zategnuti kožu i potkožje na siguran način ali sačuvati maksimalno masno tkivo. To je prvo pravilo kojim se ja ravnam, jer inače pacijenti gube previše volumena u licu  – što nije dobro te su im potrebne onda veće količine volumena – bilo dermalnih filera, ili njihove vlastite masti.

Prije i poslije, tretman FACETITE

Je li tretman bolan? Zahtijeva li oporavak ili neke posebne mjere opreza nakon izvođenja tretmana?

Tretmani Morpheus 8 i FACETITE se mogu izvoditi u lokalnoj anesteziji, ali za potpuni komfor naših pacijenta ih izvodimo u sedaciji, što znači da lagano spavate dok se zahvat izvodi. Zahvati traju od 30 minuta do 1 h. Oporavak od Morheusa 8 je svega dva do tri dana, a za FACETITE će vam biti potrebno otprilike do 7 dana da se možete vratiti potpuno svojim obavezama. Bitno je napomenuti da je ovo jedina tehnologija kojom se sigurno može tretirati koža donjeg dijela lica i vrata te cijelog dekoltea. Što je do sada bilo praktični nemoguće bez ozbiljnih komplikacija kao što je slučaj s laserima.

Postoje li neki faktori rizika na koje je potrebno obratiti pažnju? Znamo da su neki tretmani radiofrekvencijom u rukama nedovoljno educiranih liječnika potencijalno čak i opasni?

Kao prvo ponavljam da nisu svi aparati isti. To je poruka, jeftine kopije uređaja, koji rade na principu radiofrekvencije se ne mogu uspoređivati s ovom tehnologijom, koja jedina ima sve medicinske studije iza sebe. Mi u svakom trenutku pomoću sondi znamo koja je temperatura postignuta u dubini tkiva i na površini kože te koliko energije je isporučeno u tkivo. Na taj način savršeno kontroliramo situaciju i rezultate.

Prije i poslije, tretman FACETITE

Od svih tretmana moram napomenuti da je za FACETITE, stvarno potrebno intimno poznavanje struktura lica i vrata između kojih se moramo kretati. Međutim, tu upravo koristimo naše kirurško znanje od operacija lica da bismo pružili maksimalnu sigurnost.

U kojim je godinama najbolje napraviti tretman radiofrekvencijom –kada su rezultati najbolji? U trenu kada znakovi starenja još nisu jako izraženi, ili kada je koža već poprilično opuštena?

Naši pacijenti koje tretiramo na licu su i žene i muškarci, a kreću se od kasnih 20-ih do kasnih 60-ih. Ovisno o stupnju opuštenosti kože, možemo individualizirati tretmane pa obično krenemo s FORMOM i polagano se približavamo FACETITEU.

Je li uobičajeno tretirati više regija na licu u istom tretmanu (kapke, nazolabijalne bore, čelo, vrat…) ili se tretman bazira na jednoj regiji?

U mojoj praksi najčešće tretiram cijelo lice i vrat, jer smatram da su na taj način sve podjedinice lica i vrata u balansu i rezultati su uistinu najbolji, te jako volim kombinaciju MORPHEUS 8 s uređajem FACETITE. Međutim, tretmani se mogu i lokalizirati na pojedine dijelove – od kojih izdvajam nazolabijalne brazde te donje i gornje kapke kao odličnu alternativu kirurgiji.

Izvrsni rezultati i na tijelu

Znamo da, osim za pomlađivanje lica i vrata, radiofrekvencija pokazuje izvrsne rezultate i u zatezanju i zaglađivanju kože tijela, pa čak i u smanjenu masnih naslaga i reduciranju celulita.

Čitavu platformu InMODE koristimo i na tijelu – od nadlaktica, trbuha, leđa, bokova, natkoljenica i koljena. Ona nam omogućava da se u jednom aktu riješimo – viška kože, viška masti te celulita. Za nekoga tko želi apsolutno neinvazivan tretman onda koristimo FORMA BODY – najviše za regije na kojima imamo izolirane viškove kože i celulita – kao što je donji dio trbuha, noge, i koljena. Potrebno je minimalno 6 tretmana, ali kao i na licu, tretman je bezbolan i nije potreban oporavak.

Za one kojima ne smeta minimalno invazivni zahvat koristimo – ovisno o problemima (koža – mast – celulit) i njihovom stupnju – Morpheus 8 Body i BODYTITE, ili čak i njihovu kombinacijom koja iskreno daje najbolje rezultate.

Khloe Kardashian celulita se rješava upravo uređajima platforme InMode

“Sveti gral” oblikovanja tijela

Možete li nam objasniti kako ovaj tretman djeluje na oblikovanje tijela? Kakvi su njegovi rezultati u usporedbi s ostalim zahvatima, poput liposukcije?

Pod oblikovanje tijela mislimo prvenstveno na one regije koje imaju višak kože i masti koji ne možemo nikako riješiti vježbanjem, a za to mi danas koristimo jedino BODYTITE. To je po mom mišljenju „sveti gral“ oblikovanja tijela, zato što do sada nismo imali mogućnost tretirati u jednom zahvatu i višak kože i masti bez kirurgije. Razne vrste liposukcije su do sada rješavale samo višak masti na pojedinim dijelovima tijela – klasična liposukcija, ultrazvučna VASER liposukcija, laser liposukcija  – međutim bez ikakve mogućnosti da se onaj višak kože tretira na pravi način.

BODYTITE predstavlja iz tog razloga – revoluciju i najbolji način oblikovanje tijela – ultimativni oblik liposukcije – jer u jednom zahvatu se rješavamo viška masti i zatežemo višak kože. Takav učinak je do sada bilo nemoguće postići.

Kako ovaj tretman Morpheus 8 BODY utječe na celulit i strije, može li in vidljivo smanjiti?

Morpheus 8 BODY je najnoviji tretman iz InMODA koji se koristi pri oblikovanju onih najsitnijih nepravilnosti na tijelu, posebno celulita i strija. BODY nastavak ima jedini na svijetu mikro-iglice koje prodiru do nevjerojatnih 8 mm dubine kože na tijelu i na taj način dopiru do potkožnog tkiva u kojemu se nalaze fibrozne septi koje su glavne odgovorne za nastanak celulita. Znači sada po prvi put imamo mogućnost djelovati na te strukture te njihovim direktnim zagrijavanjem riješiti se trajno celulita.

Morpheus 8 BODY, prije i poslije

Ovaj nastavak ima tu specifičnu mogućnost da se iglice postupno uvlače od 8mm do 1 mm i na taj način tretiramo i sve slojeve kože iznad celulita da bismo postigli dugotrajan rezultat. Ovisno o stupnju celulita potrebno je od jedan do tri tretmana, međusobno razmaka 6 tjedana.

Može li se radiofrekvencijom zatezati koža nakon mršavljenja, može li ovaj tretman biti dio „mommy makeover“ zahvata? U kojoj mjeri može zamijeniti kirurško zatezanje kože tijela?

Kombiniranjem sva tri tretmana – FORME i Morpheus 8 BODY i BODYTITE možemo tretirati sve slučajeve viška kože nakon mršavljenja ili trudnoće. Naravno slično kao i na licu, što je kolega Filipović istaknuo, rezultati su u nekim slučajevima približavaju onim kirurškim – abdominoplastike.

Morpheus 8 BODY, prije i poslije

Također, nekada u sklopu „mommy makeover“ za dobivanje apsolutno savršenog rezultata dodajemo Morpheus 8 BODY odnosno BODYTITE. Naša kirurška praksa se moram reći uspješno smanjila od uvođenja InMODE-a i sada uspješno izvodimo „mommy makeover“ bez upotrebe skalpela.

Pročitajte još i ...