Fenomenalni rezultati abdominoplastike iz hrvatskih poliklinika

Svake godine trendovi u estetskoj kirurgiji se mijenjaju, no neki su zahvati baš svake godine na samom vrhu najpopularnijih – među njima su facelifting, povećanje grudi te kirurški zahvati namijenjeni oblikovanju i zatezanju tijela.

Jedna od najčešćih operacija namijenjenih oblikovanju tijela je abdominoplastika – popularno zvana i „tummy tuck“: to je kirurški zahvat kojim se poboljšavaju konture trbuha te naglašava struk, i to ekscizijom opuštene kože i masnog tkiva te zatezanjem mišića trbušne stijenke.

Swedish fashion model Elsa Hosk in the photoshoot for LILYA«s lingerie 2017 collections., Image: 339279452, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Ovom se zahvatu često podvrgavaju žene nakon trudnoće, ali i osobe koje su izgubile veliku količinu kilograma – jer nakon drastičnog mršavljenja koža, potkožno tkivo i mišići jednostavno ne mogu “sjesti” na idealni položaj koji je potreban kako bi figura izgledala skladno.

Tko je uopće dobar kandidat?

Važno je napomenuti kako liječnici neprestano naglašavaju kako abdominoplastika nikako nije metoda mršavljenja, niti je namijenjena osobama koje imaju značajan višak kilograma – ovaj je zahvat indiciran za osobe čija je težina stabilna, BMI pokazatelj unutar zdravih granica, a opće zdravlje organizma dobro. Neovisno o tome što je riječ o kozmetičkom zahvatu, abdominoplastika je prije svega operacija – i to prilično složena.

Osim reza na donjoj regiji trbuha, koji se najčešće proteže od jednog do drugog boka, ova operacija uključuje i rez trbušne stijenke te potkožnih mišićnih i vezivnih struktura, zbog čega je oporavak ponešto duži u odnosu na ostale estetske operacije.

Višak opuštene kože najčešće “nosi” i potkožno masno tkivo

Moderna abdominoplastika najčešće se kombinira s liposukcijom kojom se ujedno korigiraju obrisi struka i slabina. Važno je napomenuti kako abdominoplastika i liposukcija nisu zahvati namijenjeni osobama koje imaju dvadesetak kilograma viška, već osobama koje usprkos prehrani i vježbanju ne uspijevaju zategnuti područje trbuha i bokova. Naglasak je na konturiranju tijela i zahvat je idealno izvesti nakon ciljanog gubitka težine.

Iz arhive dr. Marija Zambellija iz Poliklinike Zambelli

Idealni kandidati za zahvat su žene nakon trudnoće s opuštenom kožom u donjem dijelu trbuha – stoga je abdominoplastika najveći dio „mommy makeovera“ – te pacijenti koji su značajnije izgubili na tjelesnoj težini i kojima su zaostali viseći kožni nabori.

Što ako postoji značajan višak kože?

Abdominoplastikom se, osim zatezanja kože trbušne stijenke, u slučaju dislociranih trbušnih mišića, postavljaju trajni šavovi koji ih vraćaju u prvotni oblik. Pri većem stupnju opuštenosti kože, posebice iznad pupka – zahvat može uključivati i “oslobađanje” pupka te njegovu fiksaciju na isto mjesto na trbuhu, ali novo mjesto na koži.

Iz arhive Poliklinike Bagatin

Iako pacijenti često sami dolaze s predodžbom koji tip zahvata im treba, činjenica je da – kao i u većini estetskih zahvata – jedino iskusni kirurg može procijeniti koji će pristup donijeti najbolje rezultate.

Kombinacija postupaka

Postoje situacije u kojima je kombinacija metoda idealna za postizanje najboljeg rezultata. Ako imate višak opuštene kože uz višak masnih naslaga, učinak ravnog trbuha postiže se izvođenjem oba zahvata – pri čemu se prvo izvodi liposukcija, a zatim kirurško uklanjanje i zatezanje viška kože – čime se trbuhu vraća vitak izgled i zaglađena koža.

Izvor: Facebook stranica Centar za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić

Nije svaki zahvat isti – ponekad je dovoljna “mini” verzija

Sve češće se u polju estetske kirurgije mogu čuti termini “mini” zahvat – koji se odnose na djelomične verzije zahvata poput faceliftinga ili abdominoplastike. Što podrazumijeva “mini” zatezanje trbuha, a kada je ipak potreban klasičan, sveobuhvatan pristup?

Potpuna abdominoplastika učvršćuje kožu i pozicionira mišiće od rebara do pubične kosti, uz repozicioniranje pupka – te je indicirana u slučaju značajne količine opuštene kože i potkožnog masnog tkiva, kao i kod pacijenata kojima je potrebno konturirati obrise čitavog abdomena. S druge pak strane, mini-abdominoplastikom učvršćuju se mišići i koža donjeg dijela trbuha, malo ispod pupka.

Iz arhive prim. dr. Zorana Veira iz Poliklinike Veir

Ako je višak kože izražen na donjem dijelu trbuha, a gornji dio izgleda zadovoljavajuće, mini-abdominoplastika je rješenje za takav problem. Muči li vas cijeli trbuh, bolje je napraviti kompletnu abdominoplastiku.

Pročitajte još i ...