Fileri ne zatežu kožu, ovaj proizvod zateže – poput faceliftinga

Gina Gershon at the premiere of 'Big Little Lies' at Jazz at Lincoln Center in New York City.

Posljednjih je godina estetska medicina dosegla nevjerojatne uspjehe – učinci koji su se donedavno mogli očekivati samo od operativnih zahvata, danas se postižu neinvazivnim ili minimalno invazivnim tretmanima iza kojih nema bolova i dugog oporavka, a za rezultate više nije potrebno dugo čekati – oni su, naime, vidljivi odmah.

Tretman koji stvara izvrsnu podlogu za nadoknadu volumena

Među takve revolucionarne tretmane svakako spade i nekirurški lifting lica mezonitima – ili popularnije “koncima”, koji je osim po instant efektu, poznat i po iznimno kratkom oporavku.

Kako točno izgleda ovaj sve popularniji tretman i kome je zapravo namijenjen? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja o najnovijim metodama nekirurškog pomlađivanja ponudio nam je jedan od najuglednijih plastičnih i estetskih kirurga u regiji, prim. mr. sc. Ljubiša M. Grujić, dr. med., spec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.

Lifting čitavog lica bez operacije

“Mezoniti su danas u vrlo širokoj upotrebi u području estetske medicine, jer u vrlo kratkom roku i s minimalnim oporavkom pružaju zadivljujuće rezultate”, tvrdi dr. Grujić, dodajući kako se kod svojih pacijenata sve češće odlučuje na zatezanje lica Premium Bliss mezonitima, jer mu omogućavaju da licu zaista pristupi u cjelini – a “full face approach” zlatni je standard svakog estetičara.

Za sve one koji se s mezonitima i njihovim izvanrednim učinkom još nisu susreli, zamolili smo dr. Grujića da nam objasni kako pomlađivanje “koncima” uopće funkcionira, a kako točno postupak izgleda, prikazuje i video u nastavku.

Generiranjem vlastitog kolagena koža se zateže

Mezoniti proizvođača Premium Bliss napravljene su od PDO vlakana – polydioxanonea, koja su postavljena unutar specijalnih, vrlo fleksibilnih injekcija, pomoću kojih se mogu tretirati različite regije lica i tijela.

Pacijentica čiji slučaj pratimo u videu bila je idealan kandidat za nekirurško pomlađivanje, tvrdi gr. Grujić, jer je pad volumena u obrazima doveo do značajnijeg opuštanja kože – a takve estetske probleme nije moguće riješiti kremama. Višak opuštene kože potrebno je podići, zategnuti, “pričvrstiti” na novu poziciju, a zatezanje mezonitima ponudilo je upravo takvu opciju.

Iako je prva pomisao većine liječnika u ovakvim slučajevima da bi najbolje rezultate pružili hijaluronski fileri, dr. Grujić odlučio se za inovativnu, iznimno učinkovitu kombinaciju tretmana.

Kombiniranjem tehnika rezultati su izvanredni

“Nakon dugogodišnjih istraživanja došao sam do zaključka da je postizanje željenih rezultata mnogo bolje ako kombiniramo tehnike pomlađivanja, kako bi problemima kože pristupili sveobuhvatno. U ovom slučaju, odlučio sam se da za pomlađivanje zigomatične regije i augmentaciju usana koristim kombinaciju mezoniti i hijaluronskih filera”, objašnjava liječnik.

Da je riječ o idealnoj kombinaciji neinvazivnih i minimalno invazivnih tretmana za podizanje opuštene kože lica, dokazuje činjenica da tijelo još mjesecima nakon tretmana prolazi process neokolageneze – naša koža nastavlja proizvoditi veliku količinu kolagena.

“Kako bih u budućnosti mogao aplicirati hijaluronski filer, prvo trebam stvoriti potporu, a to postižem aplikacijom mezoniti u zigomatičnoj regiji, tehnikom umrežavanja i to koristeći Mono niti Premium Bliss. Zahvaljujući različitim dužinama niti, postignut je izrazito prirodan efekt. U postupku je postavljeno 5 vodoravnih niti dužine 50 mm te 10 okomitih niti dužine 25 mm”, objašnjava dr. Grujić.

Produljeni efekt pomlađivanja

Osim fizičkog preoblikovanja lica i zatezanja opuštene kože, mezoniti Premium Bliss djeluju pomlađujuće na još jedan način – potiču tijelo na proizvodnju kolagena. Biorazgradivi polimer Polydioxanon, snažno je sintetičko vlakno koje se u kirurgiji koristi već više od 30 godina – u tijelu se u potpunosti apsorbira, hidrolizom razgrađuje na vodu i CO2 te izlučuje urinom.

„Nakon insercije mezoniti, dolazi do aseptične akutne upalne reakcije s posljedičnim stimuliranjem tkivnih fibroblasta te formiranjem vlaknastog vezivnog tkiva oko niti (neokolagenogeneza). PDO vlakna stimuliraju proizvodnju kolagena, elastina i izvanstaničnih supstancija te lokalnu mikrocirkulaciju (angiogenezu)“, ističe liječnik.

Iskusni plastični kirurg nam je objasnio i kako uvijek preporučuje nakon primjene mezoniti napraviti razmak od 2-3 tjedna, nakon čega se apliciraju dermalni fileri u područja kojima nedostaje volumena. Time se omogućava da se razvije faza upale i proliferacije nastale pri aplikaciji mezoniti – tijelo će u ovom period stvarati novi kolagen, što će dovesti do produljenog efekta pomlađivanja.

Nakon dva tjedna, dr. Grujić je ubrizgao hijaluronsku kiselinu REGENOVUE – Sub-Q u tri točke u zigomatičnoj regiji, dok je za usne koristio kombinaciju Mono niti veličine 25 mm, kojima je konturirao usne te REGENOVUE – Deep filera kojima im je vratio volume.

Tretman nekirurškog faceliftinga mezonitima u Hrvatskoj možete napraviti u sljedećim ordinacijama: Poliklinika Veir i Poliklinika Edumed u Zagrebu, Ordinacija dr. Lazarić, Poliklinika Zambelli, Poliklinika Laser Ri i Specijalistička dermatovenerološka ordinacija dr. Stanić u Rijeci, Poliklinika Markušić & Anti Aging Centar Markušić u Opatiji, Ordinacija dr. Najev u Splitu te Poliklinika Marin med u Dubrovniku.

Pročitajte još i ...