Fileri nisu jedino rješenje: postupak koji podiže i pomlađuje usne

„Linije tvojih usana nanovo ispisuju povijest… napisao je u svom remek-djelu „Slika Doriana Graya“ slavni irski pisac Oscar Wilde, naglašavajući koliku moć ima taj senzualni dio lica. Koji većina žena baš iz tog razloga voli istaknuti! Usne rado njegujemo, kupujemo balzame, koristimo zavodljivi crveni ruž, nanosimo sjajilo…

A onda se u nekoj dobi suočima sa znakovima starenja – problemom s kojim se susreće i glavni lik kultnog romana, u kojem je opsjednutost pojedinca vlastitim izgledom dovedena do krajnjih granica. Žene se s time nose na različite načine: neke i godine i njihove posljedice prihvaćaju odlično, dok druge naprosto žele dulje uživati u mladolikosti.

Estetski ideal

Lijepe i pune usne ideal su kojem, naime, teže brojne žene, no na putu prema njima prepreka su im najčešće – dob i genetika. Nakon faze maksimalne punoće, usne se nažalost počinju lagano stanjivati i spuštati. A s obzirom da se zbog aktivnog načina života i dobre forme žene sve češće osjećaju mlađe nego što jesu, žele tako i izgledati.

Kada se odluče učiniti nešto s usnama, brojne dame kao liječnika kojem će pokloniti povjerenje odaberu dr. Matiju Miletića, vlasnika poznate zagrebačke ordinacije MM Medestetica, koji je poznat po lip liftu. Zato smo u njemu prepoznali idealnog sugovornika za tu temu.

Rješenje za donju trećinu lica

„Podizanje usana – lip lift ili corner lip lift – poznate su operacije kojima se rješavaju nepravilnosti u donjoj trećini lica. Pod pojmom lip lift podrazumijeva se zahvat podizanja gornje usne, što se može postići uz pomoć dvaju zahvata: podizanjem usne i podizanjem ruba usana“, otkrio nam je ovaj renomirani zagrebački plastičar.

Podizanjem usne skraćuje se prostor između nosa i usana, čime se postiže skladnije lice. Prosječna udaljenost baze nosa od ruba gornje usne, vermiliona, iznosi od 12 do 15 milimetara, no taj se razmak produljuje starenjem, i to zbog toga što s godinama opada razina kolagena u koži.

Kad lice poprimi tužan izgled

„Lip lift je kirurška metoda repozicioniranja i povećanja gornje usne, čime se ona približava nosu, zbog čega lice izgleda mlađe i svježije. Podizanje usne uključuje oblikovanje gornje usne, njezino podizanje, naglašavanje Kupidovog luka i blago napućivanje gornje usne“, objasnio nam je naš sugovornik, od kojeg smo saznali da se podignuti mogu i rubovi usana koji su s vremenom „skliznuli“ prema dolje, zbog čega lice, kad smo umorni, izgleda dvostruko umornije, čak pomalo tužno.

IMG_9999_66 FOR EDITORIAL USE ONLY., Image: 76739681, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE IN FRANCE, ITALY AND USA., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

„To zovemo corner lip lift. Ako su kutevi usana spušteni, ovaj će zahvat vratiti svježinu cijelom licu. Naime, pune usne s rubovima  koji su blago prema gore pomladit će vas“, objašnjava dr. Miletić.

Bez obzira na to što podizanje usne i podizanje kuteva usana imaju različite ciljeve, operacijom se mogu odraditi oba zahvata. Rezultat će biti pomlađen izgled, a lice će djelovati prirodno.

Zahvat je kratak kao i oporavak

Operacije podizanja usana izvode se uz lokalnu anesteziju. Prije zahvata na usnama se označavaju linije rezova koje će odrediti visinu i debljinu usana koju pacijent želi. „Operacija izgleda tako da se kirurškom tehnikom odstrani zacrtani dio kože.

PACIFIC PALISADES, LOS ANGELES, CA, USA - SEPTEMBER 20: Caruso's Palisades Village Opening Gala held at Palisades Village on September 20, 2018 in Pacific Palisades, Los Angeles, California, United States. 20 Sep 2018, Image: 387712628, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

Rez u slučaju podizanja usana radi se ispod nosnica, nakon čega se koža šiva. Poslije se na to područje stavlja specijalizirani medicinski flaster – steril-strip trakice – kako bi se novoformirani položaj usana zadržao. Šavovi se kod obje operacije odstranjuju već nakon tjedan dana.

Kakav je oporavak, zanimalo nas je? „Odmah nakon operacije, tijekom 48 sati, potrebno je stavljati ledene obloge, koje treba držati tijekom 48 sati, te uzimati sredstva protiv bolova po potrebi. Nakon toga se pet dana koriste kreme i oblozi za smanjivanje oticanja i crvenila. Šavovi se skidaju nakon sedam dana“, uputio nas je dr. Miletić, koji prije zahvata s klijenticom voli porazgovarati o svim detaljima koji se tiču zahvata.

Osim da sazna njihova očekivanja, važno mu je i da bude upućen u njihove svakodnevne navike, u to koje lijekove uzimaju… Šavovi se skidaju nakon sedam dana, i iznimno je važno da se na kožu ne nanosi make-up. Pravi – i trajni – rezultati vidljivi su nakon tri tjedna, kad se više ne primjećuje ni najmanji trag operacije.

Dermalni fileri

Ako klijentica nakon operacije želi još malo povećati volumen usana, dr. Miletić će joj to omogućiti aplicifranjem dermalnog filera.

„Kombinacija tih dvaju postupaka daje iznimno lijepe rezultate. Ubrizgavanje hijaluronske kiseline daje još dodatnu notu senzualnosti, ali i dalje sve izgleda jako prirodno. Naravno, za razliku od lip lifta, rezultati filera nisu trajni“, rekao nam je dr. Miletić, naglasivši da je bitno odabrati kvalitetnog liječnika koji će procijeniti što klijentici treba.

U nekim situacijama, naime,  korištenje samo dermalnih filera može izazvati kontraefekt. Ako je razmak između nosa i gornje usne dug, nakon injektiranja filera usna će se samo spustiti i povećati prema van, što rezultira „patkastim usnama“ ili takozvanim „duckfaceom“. Stoga je odabir liječnika prvo na što trebate obratiti punu pozornost ako želite pomladiti usne.

Pročitajte još i ...