Hoće li ovaj hit proizvod zamijeniti micelarnu?

Jeste li primijetili da – kada tražite proizvod za čišćenje lica – već neko vrijeme tragate za micelarnom otopinom? Taj je beauty proizvod, naime, toliko popularan na kozmetičkom tržištu da gotovo da i nema tvrtke koja nije lansirala svoju varijantu. Na čemu se bazira zvjezdani status ove vodice? Na jednostavnosti, učinkovitosti i blagim formulama koje ne iritiraju kožu.

Strast holivudskih vizažista

Micelarna voda nije novost, navodno je osmišljena ranih dvadesetih kako bi Parižanima pomogla da se lakše nose s tvrdom vodom – a trend je postala nakon što su je otkrili holivudski vizažisti. Ime je dobila po micelama, sferičnim molekulama estera masnih kiselina ravnomjerno raspršenih u vodi, koje karakterizira jaka sposobnost vezivanja: svojim hidrofobnim slojem hvataju višak sebuma, nečistoće te odumrle stanica koje na taj način učinkovito uklanjaju s kože.

Uz navedene prednosti, postoje, naravno, i neki „minusi“ – koji se uglavnom javljaju zbog odabira micelarne otopine koja nije prilagođena tipu kože ili pak zbog tvari u formuli koje (ipak) mogu nadražiti kožu.

Novitet koji je oduševio dermatologe i farmaceute

Postoji li nešto što doista neće iziritirati nijedan tip kože? Izgleda da – postoji! Bionike Defence Tolerance esencijalnoj otopini za čišćenje kože zaista je teško pronaći manu, a posebice su joj se obradovale osobe s iznimno osjetljivom kožom sklonom crvenilu.

„Kao osoba iz farmaceutske industrije, upoznala sam brojna mlijeka za čišćenje lica i micelarne vode raznih proizvođača. Pokušavala sam pronaći sredstvo koje će najbolje odgovarati mom tipu kože, ali i učinkovito ukloniti šminku s očiju. Neke od micelarnih voda pokazale su se više, a neke manje učinkovite, no nijedna nije istodobno osigurala dovoljno vlažnosti i njegujućih sastojaka mojoj koži, a neke su prilikom uklanjanja šminke izazvale iritaciju oka“, govori magistra farmacije Ljiljana Vranešić, koju je zaintrigirala informacija o geliranoj esencijalnoj otopini što dubinski vlaži kožu, temeljito uklanja šminku i k tome sadrži probiotike.

„Kako znamo da probiotici djeluju pozitivno na mikrofloru kože i na taj način jačaju njezin prirodni imunitet štiteći od UV zraka i različitih zagađivača iz atmosfere, odlučila sam probati Defence Tolerance geliranu esencijalnu otopinu“, otkriva magistra u čijoj beauty rutini ovaj proizvod otada ima stalno mjesto.

Zaštita hidrolipidne barijere: moćan anti-ageing efekt

Dakle, nakon micelarnih, na kozmetičku scenu stupaju esencijalne vodice! Bionike Defence Tolerance esencijalna otopina za čišćenje kože nježno će očistiti i netolerantnu kožu, često nadraženu i pojačano osjetljivu čak i na uobičajene kozmetičke sastojke. A oduševljava i “skincare momentom”: čuva, naime, integritet hidrolipidne barijere kože i pomaže prevenirati nastanak crvenila i krhkost kapilara. A da je očuvana barijera preduvjet lijepe i mladolike kože, znaju sve žene koje su se uputile u anti-ageing misiju…

Dermatologinja prim. dr. Sanja Gregurić oduševljena je pak čistoćom preparata.  „Zbog svog patentiranog sustava stabilnosti postignuta je potpuna odsutnost najčešćih alergena i iritansa u kozmetici, a to su teški metal nikal, gluten i konzervansi koji se standardno koriste i dopušteni su u kozmetičkoj industriji – ali uzrokuju peckanje, svrbež i osip na koži i sluznicama“, naglašava ova renomirana zagrebačka liječnica, koja kao bonus proizvoda ističe i teksturu.

Defence Tolerance esencijalna otopina za čišćenje ima, naime, formu gela koji se pretvara u vodu tek u dodiru s kožom, a toliko je nježan da se može koristiti čak i na osjetljivom području oko očiju.

Top sastojci: ružina vodica, pantenol i probiotik

Koja je tajna uspjeha ove esencijalne vode – koja je istovremeno i čistač i njegujući preparat?  Ona se, među ostalim, krije u pomno odabranim sastojcima, od kojih je najdelikatniji – ružina voda. Hidrolat ruže djeluje umirujuće, pomaže koži da se oporavi od štete koju joj nanose slobodni radikali, a zbog antimikrobnog svojstva sudjeluje u održavanju homeostaze kožnog mikrobioma.

Drugi bitan sastojak je pantenol – provitamin B5 koji hidratizira, djeluje protuupalno i sudjeluje u regenerativnim procesima metabolizma u koži, dok je treći – ali ne manje bitan – Lactobacillus fermentum. Za probiotike – ili dobre bakterije – većina je čula, ali ih prije svega povezuju s dodacima prehrani za zdravlje crijevne flore. Premda i s tog aspekta odlično djeluju na kožu – jer zdrava crijeva često znače i lijep ten – probiotici u kozmetici također imaju nezamjenjivu ulogu.

„Koža je naš najveći organ, na njoj žive brojni mikroorganizmi, a nerijetko manji podražaj zbog sastojka iz vode, okoliša ili nekog kozmetičkog proizvoda naruši prirodni balans kožne mikrobiote“, govori magistra Jasminka Pahor, koja vodicu preporučuje svojim pacijentima, posebice onima čija koža pocrveni na najmanji nadražaj.

Podrška imunosnom sustavu

„Za ovaj probiotički soj zna se da djeluje regenerativno na imunosenescenciju – proces postupnog slabljenja imunosnog sustava i antioksidativnog kapaciteta izazvan starenjem. Dodan u esencijalnu vodu, pojačava imunosni odgovor kože te regenerira njezin antioksidativni odgovor – jer ona je ipak organ koji je stalno izložen i vanjskim i unutarnjim negativnim utjecajima te su njezine potrebe za njegom i zaštitom velike“ otkriva prim. dr. Sanja Gregurić.

A tu su i humektanti, tvari koje lako uklanjaju nečistoće i šminku te imaju sposobnost održavanja odgovarajuće vlažnosti kože.

Hoće li esencijalna vodica svrgnuti s trona micelarnu? Nije ni bitno. Važno je da za svoju kožu pronađete idealno sredstvo za čišćenje, jer to je ipak prvi korak u njegujućem ritualu – tijekom kojeg vaša koža treba uživati, a ne patiti.

Pročitajte još i ...