Dr. Davor Mijatović: Došla je nova era implantata

Renomirani plastičar iz Poliklinike Sinteza i nacionalni trener za rekonstrukciju i estetsku kirurgiju dojke prof. dr. sc. Davor Mijatović – ujedno predstojnik Zavoda za plastičnu kirurgiju i voditelj Katedre za kirurgiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta – u intervjuu nam je otkrio koje su se revolucionarne promjene dogodile na tržištu implantata te objasnio na što žene trebaju posebno paziti kad se odluče za operaciju grudi.

prof. dr. sc. Davor Mijatović

Napredak na koji se dugo čekalo

Što je, dakle, novo na tržištu implantata? Koje ste novitete otkrili na edukaciji u Londonu?

Dosad, razvojno gledajući, kod silikonskih implantata nije bilo dramatičnih promjena – a osnovni je dizajn definiran krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. U međuvremenu su se mijenjale samo karakteristike silikonskog gela i ovojnica. Pojava implantata B.Lite® proizvođača POLYTECH veliki je preokret u operacijama povećanja dojki i predstavlja znatan napredak u tehnologiji silikonskih implantata, na koji se dugo čekalo. Osnovna karakteristika tih implantata jest da su lakši od onih konvencionalnih za 30 posto.

To znači da, kad bismo se kod pacijentice odlučili upotrijebiti silikonski implantat od 300 ml, on bi sada težio 200 ml, ali bi dimenzijama odgovarao implantatu od 300 ml. Jedini „nedostatak“ kod B-light implantata je viša cijena – zbog skupe tehnologije. To ujedno povećava cijenu samog zahvata, međutim prednosti koje oni pružaju uvelike premašuju vrijednost 1000 eura, za koliko je povećana cijena zahvata.

Koje su prednosti 30 posto lakših implantata i što je tu revolucionarno?

Revolucionarni napredak u ovom je slučaju omogućen razvojem tehnologije. U B-light implantatima – zapravo u silikonskom gelu – nalaze se mikrosfere zraka, što im omogućuje veći volumen uz manju težinu. Manja težina znači manji stres za okolno tkivo i manji gravitacijski efekt, dugotrajniji dobar rezultat, a smanjuje se i potreba za eventualnom reoperacijom zbog promjene oblika dojke. I, naravno, osjećaj težine na grudnom košu drastično je smanjen. Nerijetko bih od pacijentica znao čuti da su im grudi „prelijepe, izgledaju točno kako sam željela, ali osjećam težinu“. Novi implantati rješavaju upravo taj problem. Dakle, žena može imati veće grudi koje pritom nisu teške.

Za uspješan zahvat ključna je edukacija liječnika

U svojim intervjuima često ističete da je za uspješno umetanje implantata nužan dobar i iskusan operater. Kao nacionalni trener za estetsku kirurgiju dojke, smatrate li da Hrvatska ima dobre operatere?

U Hrvatskoj postoji određen broj kirurga koji su zaista kvalificirani za estetske operacije dojki. Međutim, kao i svagdje, postoje i oni koji nisu kvalificirani za takve zahvate, ali ipak ih izvode. Nerijetko dojke povećavaju, primjerice, otorinolaringolozi, što je suludo. Jedini liječnici koji su kvalificirani za estetske operacije dojki su licencirani specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.

Na pacijenticama je da bolje prouče kvalifikacije kirurga, a ne da se odlučuju na temelju lijepe web stranice ili broja lajkova na Facebooku ili Instagramu. Osnovni razlog za to da estetske operacije izvode licencirani plastični kirurzi je njihova kvalitetna edukacija – zbog koje su osposobljeni i za rješavanje komplikacija do kojih može doći tijekom i nakon operacijskog zahvata.

Sigurno ste se dosad susretali sa slučajevima neuspješnih povećanja dojki. Koje su najčešće posljedice?

Najčešće negativne posljedice su asimetrija, loš estetski rezultat, povećani razmak između dojki, vidljivi nabori na koži itd. Sve te negativnosti rezultat su lošeg predoperativnog mjerenja, planiranja i izvedbe operacije, upotrebe loših materijala, ali i lošeg izbora metode kod pojedinih pacijenata. Verzirani plastični kirurg može utjecati i riješiti gotovo sve te posljedice – uz napomenu da korektivna kirurgija nikad ne daje tako savršene rezultate koji su trebali biti postignuti u prvoj operaciji.

Specijalizirao sam se u korektivnim zahvatima i oni me zaista vesele – jer je, osim estetike, tu i rekonstrukcija, što predstavlja dodatni izazov za operatera. Pritom ne mislim da nije bilo slučajeva kad je i nakon mene netko popravljao – jer savršenih kirurga nema. Mogu samo ustvrditi da nakon 2500 takvih operacija u 25 godina imam dovoljno iskustva. Komplikacija nema samo onaj koji ne operira.

Korišteni materijali i iskustvo kirurga presudni su faktori

Na koje posljedice kirurg ne može utjecati?

Kada se žena odluči za estetsku operaciju, prvenstveno treba paziti da je operira licencirani kirurg za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju. To ne znači da smo mi bezgrešni, ali definitivno znamo više od drugih koji se guraju u ovu djelatnost, a nemaju odgovarajuću kvalifikaciju i edukaciju. Sljedeće – i to je najvažnije – znamo riješiti komplikacije. Treba obratiti pozornost i na to kakav materijal kirurg koristi, kakvo ima iskustvo i kakvi su mu rezultati. Kirurško umijeće najvećim je dijelom rezultat broja odrađenih operacija, kolokvijalno bismo rekli da se mjeri „brojem utakmica u nogama“. Nije dovoljno obući odijelo, staviti kravatu i nabaciti osmijeh pa se poslikati za web. Da  bi netko bio uspješan, sate, dane i godine treba provesti u operacijskoj sali.

O čemu prvenstveno treba voditi računa ako se odlučimo za povećanje dojki implantatima?

Najvažnije je da naše pacijentice shvate da operirana dojka nije samo implantat. Tu su i koža, potkožno masno tkivo te žljezdano tkivo dojke. Sve te strukture mogu reagirati inicijalno ili kroz neko vrijeme, i dovesti do promjena u rezultatu. Doživotno dobrog rezultata nema jer su sva tkiva podložna starenju i promjenama. No, kako ja volim reći – „Sve bu to ok, možemo popraviti“.

Korištenje vlastitog masnog tkiva ponekad je najbolje rješenje

Dosta naših čitateljica koje su se podvrgnule zahvatu povećanja dojki implantatima nisu zadovoljne zbog prevelike “rupe” između grudi. Može li se tome doskočiti?

Preveliki razmak između dojki može se riješiti reoperacijom ili transferom masnog tkiva, tzv. lipofilingom. Radi se o složenom liječenju takve komplikacije, koja može uključivati obje spomenute stvari, reoperaciju i lipofiling.

Ferrari Press Agency Ref 7812 Rita 1 03/03/2017 See Ferrari text. Picture MUST credit : Tezenis Pop star model Rita Ora shows off her winning figure in a new lingerie advertising campaign for Italian label Tezenis .A sizzling video gives fans a first look at her wearing the lacy new Miami bra.The 26-year-old British singer pouts and poses in a smoke-filled footage, teasing her incredible figure.The plunging lingerie gives plenty of views of her ample cleavage and also a closer look at her any tattoos.Rita enthused on social media: “I love working with this team they are so supportive and passionate.“I could not choose a better team to work on this project with!” OPS: Rita Ora in the promotional film for the Tezenis Miami bra. Picture supplied by Ferrari, Image: 323168766, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari

Koje su prednosti i mane implantata, a koje lipofilinga?

Prednosti lipofilinga su dvije: umjesto implantata se koristi vlastito masno tkivo, a ono se dobiva liposukcijom – što dodatno poboljšava izgled. Prva je mana postoperacijska resorpcija masnog tkiva od 20 do 40 posto, što podrazumijeva dodatnu operaciju nadoknade volumena. Također, moguće je da grudi budu asimetrične, što je posljedica različite resorpcije masnog tkiva u desnoj i lijevoj dojci. Zatim „artefakti“ na mamografskim slikama koji nastaju zbog kalcifikacije masnog tkiva. Oni mogu nalikovati na zloćudnu bolest dojke pa je potrebna dodatna dijagnostička obrada.

Prednost povećanja implantatom je dugotrajni stabilni rezultat ako se operacija izvede kvalitetno te ako se upotrijebi adekvatni silikonski implantat. Mane su pak moguća potreba za korektivnom operacije zbog gravitacijskog djelovanja implantata, razvoj kapsularne kontrakcije te potreba za zamjenom implantata zbog promjena u tkivu dojke uzrokovanih starenjem.

Pročitajte još i ...