Smanjen nos, veće grudi, ravan trbuh: Liječnik koji u jednom posjetu izvodi složeni makeover

Da svjetski ugled nije lako steći, dokazuje dugogodišnji profesionalni put jednog od najcjenjenijih hrvatskih plastičnih kirurga. Doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić specijalist je maksilofacijalne, a subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, a zahvaljujući bogatom iskustvu i članstvu u brojnim međunarodnim stručnim organizacijama, za njegovo su ime čuli i daleko izvan granica Hrvatske.

Doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić

Prestižne nagrade i međunarodna predavanja

Međunarodni je trener American Society for Dermatologic Surgery te član World Academy of Cosmetic Surgery, a zahvaljujući iznimnoj stručnosti, ovaj je liječnik u više navrata bio predavač na kongresima American Academy of Cosmetic Surgery.

Bogato iskustvo s domaćim, ali i inozemnim klijentima, baš kao i kontinuirana edukacija, dr. Žgaljardiću donijeli su brojne prestižne internacionalne nagrade, čijeg se broja ne bi posramili najslavniji svjetski liječnici. Velika nam je čast bila s ovim uglednim „estetičarom“ porazgovarati o najnovijom tehnologijama i uređajima, ali i otkriti kako se ukus pacijentica i poimanje „lijepog“ razlikuje u različitim dijelovima svijeta.

Informirajući se o vašem radu, naišli smo na brojne nagrade koje ste osvojili. Na koju ste najponosniji – i zašto?

Najponosniji sam na svoju prvu nagradu 100 Best Cosmetic Surgeon of the World 2008 Cartagena Columbia, gdje je bilo više od tisuću kandidata. Sudionici su predali po stotinu radova, a u komisiji je bio i otac liposukcije Pierre Fournier.

Osim toga, bio sam finalist i na prestižnom natjecanju Beauty Trophy u Monte Carlu 2015. i 2018., a među ostalim nagradama ističu se BIZZ Award, EBA Award i The ESQR’s Quality Choice Prize te nagrade European Medical Association, koje sam od ovog udruženja dobio 2017. i 2018. za kvalitetu i izvrsnost usluge u svojim klinikama.

Kada se rodila strast prema estetici i jeste li se ikada bavili nekom drugom granom medicine?

Profesionalni put započeo sam u bolnici, baveći se prvenstveno tumorima glave i vrata, deformitetima i traumama lica, a iskustvo s ratnim ozljedama bilo mi je neprocjenjivo za daljnji razvoj karijere. Odlučio sam se posvetiti estetsko-korektivnim zahvatima te nakon devet godina rada u bolnici otvoriti privatnu polikliniku. Danas sam vlasnik dvije poliklinike s dnevnom bolnicom u Opatiji i Zagrebu.

Pojam ljepote bitno se razlikuje u različitim kulturama

Što mislite o novim standardima ljepote, čije su oličenje, među ostalima, planetarno popularne sestre Kardashian? Jeste li i vi primijetili takav trend među svojim pacijenticama?

Gledamo li što pojam ljepote predstavlja u različitim kulturama, možemo primijetiti da se on značajno razlikuje u različitim kulturama i na različitim kontinentima. Sudeći po trendovima, mislim da su Amerikanke sklonije velike grudi percipirati kao simbol ženstvenosti. S druge strane, među Azijatkinjama vlada trend povećanja i korekcije oblika noseva, kao i promjena oblika lica u takozvani „V-shape“, jer se žele približiti europskim standardima ljepote.

Govorimo li o Europi i Americi, već se godinama bilježi trend postavljanja implantata u kuteve čeljusti, jer pacijenti sve češće zahtijevaju rezultat koji nalikuje, primjerice, Angelini Jolie ili Bradu Pittu. Također, spomenute slavne osobe svojim su utjecajem na društvenim mrežama utjecale na poimanje idealnih proporcija usana, nosova, linije čeljusti i slično, pa ne čudi činjenica da se i među „običnim“ ženama javlja trend približavanja tim novim standardima ljepote.

Santa Monica, CA - Actress Angelina Jolie glows as she is seen wearing a Ralph & Russo dress, Stuart Weitzman shoes, and Neil Lane jewelry arrives at the 23rd Annual Critics' Choice Awards held at Barker Hangar. Pictured: Angelina Jolie BACKGRID USA 11 JANUARY 2018, Image: 359953749, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI

Na drugom kraju svijeta, pak, u Dubaiju je posljednjih godina iznimno porasla popularnost liposukcije i zahvata oblikovanja tijela, jer sve veći broj ljudi ima problema s prekomjernom težinom. Možemo zaključiti da iako su trendovi u estetskoj medicini većinom globalni, oni se neprestano mijenjaju, a bitno se razlikuju i ovisno o dijelu svijeta.

Donose li vam pacijentice slike poznatih osoba? Tko je najpopularniji “model” za grudi, nos, obraze…? Jeste li dobili dojam da se pojam ljepote u Hrvatskoj razlikuje od, primjerice, američkog?

Iskreno, ponekad se pojavi poneka pacijentica koja donese fotografiju poznate osobe čijem se nosu, grudima, bradi ili obliku lica divi. U principu, u takvim situacijama se određeni dio lica ili tijela ne može izolirano gledati, jer ponekad željeni nos neće odgovarati licu pacijentice, iako joj na slici izgleda dobro. U nekim slučajevima pacijent želi postići sličnost s poznatom osobom, što mi i nije baš najdraža opcija, ali dopustim si procijeniti hoću li prihvatiti takav zahvat.

U tom slučaju nije stvar tehničke izvedbe – svaki kirurg će sam procijeniti može li izvesti takav zahvat ili ne, već je problem u percepciji rezultata, jer pacijent mora shvatiti da neće izgledati identično kao osoba sa slike, već se će promjena uvijek uklopiti u ostatak lica.

February 11, 2017 - New York, USA - Tibi. MODEL ON BACKSTAGE, MAKE UP, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, PRET A PORTER, FALL WINTER AUTUMN HERBST.NYPAPW17, Image: 321224767, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Jedan od rijetkih koji u pet sati izvodi tri najzahtjevnije operacije

Kroz razgovor s vama otkrili smo da ste jedan od rijetkih kirurga koji u pet sati, koliko traje opća anestezija, mogu izvesti tri najzahtjevnije operacije – operaciju nosa, abdominoplastiku i povećanje grudi – sve u jednom činu. Koje kvalifikacije omogućuju kirurgu izvođenje tako kompleksnog makeovera?

Rekao bih da je brzina operiranja zapravo samo posljedica dugotrajnog rada, razvijenih vještina i sigurnosti u onom što radite. Smanjujući trajanje operacije, smanjuju se i rizici predugoj izloženosti općoj anesteziji.

Brzina izvođenja zahvata nije mi prioritet, ali važno je da kirurg ne bude pretjerano spor, jer u tom slučaju ne može raditi zahtjevne, „udružene“ zahvate, koji ipak iziskuju određeni tempo rada. U svakom slučaju, sigurnost pacijenta je na prvom mjestu.

Koji vam zahvat predstavlja najveći izazov i zašto?

Napraviti lijepi, skladni nos izdvojio bih kao najizazovniju tehničku, ali i estetsku operaciju. Naime, potrebno je predvidjeti rinodinamiku, tijek i prirodu zarastanja jer se nos nakon operacije mijenja.

Kao poseban izazov istaknuo bih i operaciju smanjenja muških grudi – nedavno sam klijentu smanjio grudi laserskom liposukcijom bez reza, iako su kolege kojima se obratio ranije savjetovali opciju liposukcije koja bi ostavila trag.

Doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić i Vincenzo Costigliola, predsjednik European Medical Association

Prati li Hrvatska trendove?

Kontinuirano se usavršavate na međunarodnim kongresima. Što biste rekli, prati li Hrvatska svjetske estetske trendove?

Hrvatski kirurzi prate trendove i zaista mislim da se na našem tržištu klijentima nude usluge estetske medicine i kirurgije po gold standardu. Osim za estetske zahvate, naši su kirurzi educirani i vrlo uspješni u izvođenju rekonstrukcija i rješavanju neželjenih situacija.

Samo bih upozorio na zablude, posebice na crnom tržištu, kako neinvazivni tretmani nisu opasni. Svaki ulazak igle u kožu, koja je organ, te u dublja tkiva može imati ozbiljne lokalne komplikacije – od gubitka tkiva usnice do gubitka vida. Zato je važno odabrati iskusnog liječnika koji poznaje anatomiju lica i radi s provjerenim preparatima.

Na koji ste način sudjelovali u razvoju tehnologije Encurvea – jednog od najpoznatijih uređaja na tržištu za oblikovanje tijela?

Da bih upotpunio raspon usluga, u ponudu svojih poliklinika uvrstio sam Encurve, jedan od prvih aparata proizvedenih u Koreji. Na razvoju uređaja sudjelovao sam kao savjetnik o parametrima i snagama, pri čemu mi je pomoglo dugogodišnje iskustvo s tipom radiofrekventne tehnologije koja na vrlo sofisticiran način topi masti i softwareom koji izračunava otpor tkiva.

Uređaj je poseban po širokom rasponu mogućnosti – preporučuje ga se koristiti prilikom dijete kako bi se stimulirao kolagen i spriječilo rastezanje kože. Tako se prevenira stvaranje viška opuštene kože na trbuhu, rukama i nogama.

Zaljubljenik u moderne tehnologije

Koje uređaje najviše koristite u svojim poliklinikama?

U svom se radu najviše koristim laserskom tehnologijom u postupcima liposukcije i tretiranju problematika kože, a zaljubljenik sam i u radiofrekvenciju koja me, kao tehnologija, posebno oduševljava.

I kći Ivonne krenula je vašim stopama – specijalizantica je plastične i rekonstruktivne kirurgije. Što ste joj savjetovali?

Moja kći Ivonne je nakon tri godine opće i pet godina plastične kirurgije danas specijalistica plastične i rekonstruktivne kirurgije te estetske kirurgije. Ponosan sam na njezin uspjeh, a sada je čeka – rad… S obzirom na to da svaki kirurg ima svoj razvojni put, teško je davati savjete, no trudim se prenijeti joj svoja znanja i iskustva kao stručnjak, ali i kao otac.

Koji biste “last minute” tretman za oblikovanje tijela preporučili prije ljeta?

S obzirom na vremenske prilike koje su se zaredale prošloga tjedna, čini se da će ljeto kasniti. Još uvijek stignete oblikovati tijelo, a moja je preporuka tretman Encurvea aparatom ili laserska liposukcija.

Pročitajte još i ...