Kada je pravo vrijeme za uklanjanje madeža?

Zbog sve jačeg sunčevog zračenja, madeži su postali tema koja je posljednjih godina pod posebnim povećalom – jer se broj melanoma povećava svake godine.

Iako se madeži mogu uklanjati i iz estetskih razloga, najviše se fokusiramo na one čije je uklanjanje preporučeno od strane liječnika, zbog visokog rizika od zloćudnih promjena.

Cindy Crawford signs copies of her new book 'Becoming' at Waterstones, Piccadilly, London on October 2nd 2015 PICTURED: Cindy Crawford, Image: 260794200, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kada se odlučiti na uklanjanje madeža?

No, često se postavlja pitanje – kada je pravo vrijeme za uklanjanje madeža? Trebamo li madeže koji predstavljaju rizik za razvoj raka uklanjati čim primijetimo da su „sumnjivi“? U kojim je slučajevima dovoljno pratiti promjene na njima, a kada se zaputiti dermatologu ili kirurgu na hitno uklanjanje? Znamo da brojni zahvati nisu preporučeni ljeti – spada li među njih i uklanjanje madeža? Treba li čekati jesen i završetak sezone jakog sunca za odlazak na zahvat, ili mjesta čekanju – nema?

Pitanja vezanih za uklanjanje madeža je mnogo, a odgovori koje možemo pronaći na internetu često ne dolaze iz provjerenih izvora.

Prije svega, dermatolozi tvrde kako je samopregled izrazito važna stavka u prevenciji melanoma. Naravno, pravu procjenu o potrebi uklanjanja madeža može napraviti samo dermatolog, no nitko od nas ne odlazi liječniku zbog baš svakog madeža – pa je važno znati u kojim situacijama je posjet liječniku nužan.

Ne zaboravite na samopreglede

Kod samopregleda – koji bismo trebali napraviti barem svakih nekoliko mjeseci, ne zaboravite i na skrovita mjesta – između nožnih prstiju, iza uha, na vlasištu te genitalijama, a za teže dostupna mjesta zamolite osobu od povjerenja za pomoć pri pregledu.

Kako bi identificirali potencijalno opasne madeže, dermatolozi su razvili “abecedu” madeža, koja nam ukratko skreće pozornost na karakteristike koje je važno pratiti. Pod slovima A, B, C, D i E krije se pet ključnih promjena koje je potrebno pratiti.

Abeceda koja spašava živote

A – označava asimetriju, odnosno nepravilni oblik madeža, slovo B – border (rubovi), označava nepravilne i neujednačene rubove koji mogu biti i nazubljenog izgleda. Slovo C označava color (boju), pri čemu svaki madež koji je promijenio boju ili na sebi ima neujednačenu pigmentaciju smatramo sumnjivim. Slovo D označava dijametar, a rizičnima se smatraju madeži promjera većeg od 6 milimetara.

Naposljetku, slovo E označava riječ evolution, odnosi se na promjene madeža tijekom vremena. Evoluciju madeža najlakše je pratiti fotografiranjem tijekom duljeg perioda, jer golim okom možda nećemo primijetiti rast ili promjenu, no usporedimo li s fotografijom od prije 6 mjeseci, lakše ćemo uočiti madež koji je u međuvremenu narastao ili se promijenio.

Mjesta na koja je potrebno obratiti posebnu pažnju

Također, liječnici ističu da trebamo biti posebno oprezni kod madeža koji se nalaze ispod noktiju te onih među prstima, kao i kod madeža na lijevoj strani tijela (koji su u automobilu izloženi UV zračenju kroz bočna stakla).

Najveći dokaz uzročno-posljedičnoj vezi između melanoma i izlaganja suncu je mjesto pojave – koje se razlikuje kod žena i muškaraca. Na muškarcima se najčešće pojavljuje na trupu, a kod žena na nogama – jer su ljeti muškarci češće bez majice, a žene u suknjama i haljinama koje izlažu noge suncu.

Kada je pravi tren za uklanjanje madeža?

Zato smo se po odgovor uputili kod dr. Gordane Krnjević Pezić iz Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić Gradu, koja je u sklopu inicijative #safesummer osigurala besplatne preglede madeža za čitatelje portala Estetica.hr. Saznajte što nam je otkrila!

Dr. Gordana Krnjević Pezić

Ako osoba ima madež koji želi ukloniti, treba li ga uklanjati odmah, ili pričekati do jeseni? Je li veći rizik ostaviti „sumnjivi“ madež na sebi nekoliko mjeseci duže, ili ga uklanjati tijekom ljetnih mjeseci? Kako znati da je pravi trenutak za uklanjanje madeža?

“O tome je li neki madež sumnjiv ili nije, procjenu može donijeti samo liječnik koji ima iskustva u tom području, prvenstveno dermatovenerolog. Pacijent ne bi trebao donositi odluku o odgađanju uklanjanja suprotno mišljenju dermatologa. Ukoliko je, prema procjeni liječnika, madež sumnjiv, treba ga odstraniti što prije – bez obzira na godišnje doba. Ako osoba želi ukloniti madež iz nekog drugog razloga, poput estetike,  izloženosti madeža trajnom nadražaju ili slični razlozi, tada je bolje pričekati jesen. Pri sumnji na melanom, madež treba ukloniti što prije, ne može se govoriti o pravom trenutku, već o najbržem mogućem djelovanju”, objašnjava dr. Krnjević Pezić.

 


 

A kako biste osim sigurni, pod suncem ovoga ljeta bili i lijepi, ali i zdravi, pobrinuli su se partneri projekta #safesummer, vrhunski svjetski brendovi Allergosan, Dermalogica, jane iredale i Kérastase – zahvaljujući čijim ćete proizvodima svoje ljetovanje, ali i ostatak ljeta u gradu provesti u najboljem izdanju.

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50 snažna je formula namijenjena koži koja gubi kolagen, a osim visoke SPF zaštite, pruža i dubinsku hidrataciju, potporu kolagenu, ali i zaštitu od oksidativnog stresa. Njena lagana tekstura neće začepiti pore, a odgovarat će i mješovitoj koži sklonoj nepravilnostima.

Ova će formula posebno povoljno djelovati na dehidriranu kožu kojoj kronično nedostaje vlage, a na lice, vrat i dekolte nanosi se barem pola sata prije izlaganja suncu. Riječ je o nježnom emolijensu, lagane teksture sa zaštitnim faktorom 50, čija inovativna oleosomska tehnologija omogućuje povećanu UV zaštitu s puno manje kemijskih zaštitnih sastojaka, što ju čini lakšom za nanošenje uz manju vjerojatnost pojave iritacija kože.

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen bezbojni je puder u prahu, a karakterizira ga efekt zdravog sjaja koji ostavlja na licu. Ovaj je proizvod najbolji dokaz kako nije svaka praškasta formula namijenjena matiranju, a osim nježnog glow efekta, licu pruža UV zaštitu i učinak ujednačavanja tena. Koristiti se može na licu i tijelu, a izvrsno će izgledati na ramenima i dekolteu. Posebno nas raduje činjenica da i puder može postati saveznik u zaštiti od štetnog UV zračenja.

 

Prekrivanje koje pruža ovaj puder lagano je, jednostavno se nanosi i u trenu stapa s kožom, zbog čega odgovara i osjetljivoj koži. Jedinstveni sastojak Montmorilonit njeguje i umiruje kožna oštećenja, dok borov nitrid reflektira svjetlost te omogućava lakšu aplikaciju pudera na kožu.

Pročitajte još i ...