Kako izgledaju rezultati transplantacije kose, obrva i brade u rukama svjetski priznate stručnjakinje?

Iako se nekada ćelavost smatrala prvenstveno „muškim problemom“, danas se sve više žena i muškaraca susreće s pojačanim gubitkom kose i razvojem određenog stupnja ćelavosti.

Hormonski ili nasljedno uvjetovana – ćelavost se pojavljuje kod sve većeg broja ljudi

Uzroci su brojni, najčešće je ćelavost hormonski i nasljedno uvjetovana, no tu su i brojni drugi uzroci –  razne autoimune bolesti, bolesti štitnjače, neadekvatna prehrana, stres te naravno i starenje kao neminovan životni proces. Kod najvećeg broja slučajeva ćelavosti, najbolje trajno rješenje je transplantacija kose. Srećom, ovaj je postupak toliko napredovao, da je danas pacijentima dostupan širok raspon tehnika i metoda koje rezultiraju nevjerojatnim transformacijama.

O novitetima u ovom polju više smo detalja saznali od dr. Ane Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Poliklinike Maletić.

dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Dr. Ana Maletić jedina je liječnica iz Hrvatske primljena u ISHRS,  Svjetsko udruženja najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose.

Transplantacija kose doživjela je ogroman napredak

„Transplantacija kose se kroz prošlih nekoliko desetljeća kontinuirano razvijala – prvi veliki napredak donijela je STRIP odnosno FUT metoda –  ona podrazumijeva izrezivanje dijela vlasišta na zatiljnoj regiji, koji se zatim pod mikroskopom rezao na manje dijelove koji su se potom usađivali u dio vlasišta na kojem kosa nedostaje“, objašnjava dr. Maletić.

Također, među najveća postignuća u polju transplantacije kose spada i FUE metoda (Follicular Unit Extraction) – kod nje se, kako joj i naziv sugerira, folikularne jedinice vade s donorske regije, što je najčešće zatiljni dio vlasišta i područja postranično iznad uški, jedna po jedna – specijalnim instrumentima promjera manjeg od 1 mm. Postoje razni podtipovi FUE metoda, ovisno na koji način i kojim instrumenitima se folikuli vade s donorske regije i kojim instrumentima se usađuju na primajuću regiju.

Prije i poslije, transplanatcija kose u Poliklinici Maletić

Liječnica objašnjava i kako se folikularne jedinice mogu vaditi i s drugih dijelova tijela, s brade, prsa, trbuha, čak i stidne regije (body hair). Što su zapravo folikularne jedinice? Riječ je o nakupinama dlaka što rastu zajedno, pa tako na svakoj folikularnoj jedinici imamo najčešće između 1 i 4 dlake.

Pri usađivanju potrebno je voditi računa o kutu i smjeru rasta dlaka

Vrlo je bitno folikule vaditi sa sigurnih regija, a to su regije na kojima folikuli nisu osjetljivi na djelovanje dihidrotestosterona – najčešćeg uzročnika gubitka kose.

Prije i poslije, transplanatcija kose u Poliklinici Maletić
Prije i poslije, transplanatcija kose u Poliklinici Maletić

„Na taj način dobivaju se trajni rezultati“ – tvrdi dr. Maletić, dodajući kako za vrijeme dok su van tijela folikularnim jedinicama treba omogućiti boravak u adekvatnim uvjetima – u specijalnim tekućinama na određenoj temperaturi.

Kod usađivanja folikularnih jedinica bitno je paziti na kut i smjer rasta dlaka, kako bi se folikularne jedinice adekvatno rasporedile, a dobiven izgled bio potpuno prirodan. Vrlo je bitno da se kod transplantacije kose koriste vrhunski instrumenti te da zahvat izvodi liječnik koji se posebno educirao za ovaj specifični zahvat.

Prije i poslije, transplanatcija kose u Poliklinici Maletić

S obzirom na to da svaki korak transplantacije mora biti vrhunski izveden, od iznimne je važnosti da liječnik koji izvodi zahvat ima veliko iskustvo u tome. Ako je riječ o FUE transplantaciji kose s, primjerice, 2000 folikularnih jedinica, to znači da se 2000 puta treba izvesti savršeno precizan pokret kod vađenja folikula te 2000 puta izvesti savršeni pokret kod usađivanja folikula.

Ako pokret nije izveden savršeno, dolazi do oštećivanja folikula te se smanjuje uspješnost postupka, a ovako savršene pokrete može izvesti samo liječnik koji ovaj zahvat radi gotovo svakodnevno te sa svojim timom za transplantaciju kose ima veliko iskustvo, poznaje tehniku te koristi savršene instrumente.

U Poliklinici Maletić transplantacijom kose bave se više od 20 godina, a prije 10 godina uveli su FUE metodu transplantacije kose te konstantno prate svjetske trendove i uvode novitete.

Prije i poslije, transplanatcija kose u Poliklinici Maletić

Jedan od najtraženijih zahvata među ženama – transplantacija obrva

Osim transplantacije kose, sve češće se izvodi i transplantacija obrva. Najčešći uzroci transplantacije dlačica u područje obrva su prirodno rijetke obrve ili pak obrve osiromašene učestalim čupkanjem.

„Najčešće se radi transplantacija kose u područje obrva, no može se raditi i transplantacija s drugih dijelova tijela u područje obrva. Ovaj zahvat daje trajne rezultate i prirodan izgled“, ističe dr. Maletić.

Prije i poslije, transplanatcija obrva u Poliklinici Maletić

Transplantacija brade i brkova

Kad je riječ o transplantaciji u područje brade i brkova, najčešće se radi o prirodno rijetkoj bradi ili ožiljcima u području brade i brkova. U najvećem broju slučajeva radi se transplantacija kose u područje brade, a ako se radi o prorijeđenosti ili nedostatku brade ili brkova na jednom mjestu, mogu se uzeti dlačice s drugog dijela brade i usaditi na dio gdje nedostaju.

Danas se na svjetskom tržištu može pronaći velika ponuda postupaka transplantacije kose, no većina ih je nažalost „crno tržište“ – ove zahvate izvode needucirani ljudi bez steriliziranja instrumenata, s lošim instrumentima i na neadekvatan način.

Kako pronaći vrhunskog stručnjaka za transplantaciju kose?

Velika pomoć u pronalaženju liječnika koji transplantaciju kose rade po najvišim svjetskim standardima je ISHRS tražilica. ISHRS (International Society of Hair Restauration Surgery) –  međunarodno udruženje liječnika za transplantaciju kose, okuplja najbolje svjetske liječnike iz ovog područja.

Na web stranici ovog udruženja nalazi se rubrika u kojoj je lista ovih liječnika. Da bi se liječnik našao na ovom popisu, potrebno je dugogodišnje iskustvo u ovom području, redovito usavršavanje i odlični rezultati.

Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske član ovog prestižnog udruženja, što o njenoj stručnosti dovoljno govori.

„Svakom klijentu treba pristupati individualno i odabrati tehniku transplantacije kose koja je u tom slučaju najbolja. Niti jedna tehnika transplantacije kose nije najbolja za sve klijente, postoje indikacije i za STRIP odnosno FUT i za FUE tehnike, a u nekim slučajevima potrebno je napraviti kombiniranu transplantaciju kose, i STRIP i FUE metodu u istom aktu kako bi dobili najbolji mogući rezultat“, dodaje dr. Maletić.

Upravo radi toga, potrebno je izabrati liječnika za transplantaciju kose koji u svojoj praksi primjenjuje sve metode da bi se postigao najbolji rezultat.

Saznajte više o transplataciji kose, obrva i brade u poliklinici Maletic

Pročitajte još i ...