Nezadovoljstvo stidnim usnama – estetski i funkcionalni problem

Fashion model Emma Stern in the photoshoot for Triumph lingerie Fall Winter 2014 collection., Image: 201864618, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Nejednake stidne usne uobičajena su pojava. Neke se žene rađaju s nejednakim stidnim usnama, dok se kod nekih to može razviti nakon poroda ili prirodnim procesom starenja. Razlozi za nezadovoljstvo stidnim usnama različiti su te najčešće predstavljaju dvojaki problem – psihološki i funkcionalni jer se može javiti iritacija kod žena koje nose usku odjeću, kao i nelagoda prilikom spolnog odnosa te sportskih i drugih fizičkih aktivnosti.

Iako je korekcija stidnih usana još uvijek pomalo tabu tema, postupci kojima se izvodi zahvat vrlo su sofisticirani i napredni, stoga se ovaj problem rješava jednostavno i brzo.

Estetski i funkcionalni problem

Motivi žena za promjenom izgleda vanjskog spolovila (za zahvate labioplastike, ali i laserskog pomlađivanje vanjskog spolovila) estetski su i funkcionalni. Prema nekim istraživanjima, oko 37 posto žena odlučuje se na labioplastiku iz estetskih razloga, oko 32 posto zbog funkcionalnih smetnji kao što su bol, nelagoda, iritacije, a oko 31 posto razmišlja o operaciji zbog oba razloga.

German fashion model Alena Blohm stars in 'Wanderlust' Spring 2015 collection by For Love and Lemons., Image: 215173207, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics
Hipertrofija labija kod nekih žena može rezultirati bolnim spolnim odnosom, smetnjama kod sportskih aktivnosti, teškoćama pri održavanju higijene vanjskog spolovila, kroničnim infekcijama mjehura i vagine. Psihološki problemi kod nekih žena vezani uz izgled vanjskog spolovila, naročito u adolescentnoj dobi, još su jedan razlog koji se ne smije zanemariti.

Izgled u nekim slučajevima može utjecati i na seksualni užitak, što iz psiholoških, što iz i iz funkcionalnih razloga. Ponekad se može javiti nemogućnost dovoljnog osjeta i podraživanja osjetilnih stanica tog područja.

Kako izgleda zahvat?

Kada je riječ o korekciji stidnih usana, zahvat treba biti izveden stručno i precizno kako se ne bi uništile osjetilne stanice u području malih usana koje također doprinose seksualnom užitku.
Postupak se može raditi i u lokalnoj anesteziji. Rezanje suvišnog tkiva izvodi se laserom ili radiofrekventnim nožem. Ovim metodama krvarenje je minimalno, iako se u većini slučajeva mora postaviti još nekoliko manjih šavova da se spriječi krvarenje jer je to područje dobro prokrvljeno. Oporavak traje 7 dana, a sa svakodnevnim aktivnostima može se nastaviti već kroz 2 – 3 dana, dok se spolni odnosi ne preporučuju mjesec dana nakon zahvata.

Labioplastika spada u kirurške zahvate manjeg opsega, rezultati su vrlo prirodni, a zadovoljstvo i samopouzdanje osobe vraćeno.

Zahvat se može izvesti u Poliklinici Bagatin, Poliklinici Duduković, ordinaciji MM Medestetica, Poliklinici Sinteza…

Pročitajte još i ...