„Mali zahvati – veliki učinak“ – fenomenalni rezultati bez dugog oporavka u rukama hrvatskog kirurga

Broj izvedenih estetskih operacija u proteklih je pet godina nevjerojatno rastao – prema podacima ISAPS (Međunarodnog društva za estetsku plastičnu kirurgiju), u 2019. je na svijetu izvedeno više od 11 milijuna estetskih operacija te više od 13 milijuna nekirurških estetskih zahvata.

U posljednje su vrijeme i u domaćim poliklinikama estetske operacije sve traženije, a prednjače operacije povećanja grudi, rinoplastike te liposukcije podbratka, trbuha i bedra. Ipak, velik dio potencijalnih pacijenata u procesu odluke ipak od operacije odustane, a najčešći je razlog nesigurnost i strah vezan uz moguće komplikacije i bolan oporavak.

Bez dugog oporavka

Iako su hrvatski kirurzi među najcjenjenijima, a liste njihovih zadovoljnih klijentica dovoljno govore, činjenica je kako su i estetske operacije ipak – operacije te da sa sobom nose i potencijalne rizike te zahtijevaju vrijeme oporavka koje si ne može baš svatko „priuštiti“.

Ipak, neki zahvati ne zahtijevaju dugačak niti bolan oporavak, produženi boravak u bolnici, pa čak niti mnogo nova – a riječ je o zahvatima koji zaista mogu napraviti veliku razliku u estetici lica ili tijela.

Što uopće znači „mali“ zahvat?

Iako se opisuju kao „mali“, i dalje je riječ o operativnim zahvatima – čiji su rezultati dugotrajni, a procedure izvođenja invazivne. Bez obzira na činjenicu da su u posljednjem desetljeću neinvazivne i minimalno invazivne metode u estetskoj medicini i kirurgiji u iznimnom porastu, neki se tipovi estetskih problema i dalje najučinkovitije, ali i najtrajnije rješavaju upravo kirurškim pristupom.

O takvim – „malim“ zahvatima s velikim učinkom, raspitali smo se kod mr. sc. Bojana Ignatovskog, vlasnika daruvarske Poliklinike Arcadia, prve ordinacije za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj. Riječ je o jednom od najiskusnijih plastičnih kirurga u Hrvatskoj, iza kojeg stoji nekoliko desetljeća uspješne karijere, tisuće izvedenih zahvata i još toliko zadovoljnih pacijenata na čije je živote pozitivno utjecao.

mr.sc. Bojan Ignatovski, izvor: Facebook Poliklinike Arcadia

Često kirurzi tvrde kako niti jedna operacija nije „mala“ – jer je ipak riječ o invazivnom zahvatu koji treba shvatiti vrlo ozbiljno, čak i kada je u pitanju minimalna korekcija poput liplifta. Slažete li se s time?

“Ne postoje mali i veliki zahvati, ali postoje dobri i loši. Kako inače prihvatiti loš estetski rezultat nakon odstranjivanja tetovaže, odstranjivanja kožnih tumora i madeža, ožiljaka, podizanja obrva, estetskih zahvati na očnim kapcima, manjih korekcija na nosu ili estetskih operacija na vanjskim spolnim organima? Jednako je razočaranje nakon neuspjele estetske operacije, kako god je mi nazvali. Važno je iskustvo estetskog kirurga, poštivanje principa za svaki pojedini estetski zahvat te nježno i precizno izvođenje operacije. Stoga takozvanim „malim“ zahvatima treba pristupiti jednako ozbiljno kao i onima koje bismo nazvali „velikima“.

Kad govorimo o manjim zahvatima koji mogu učiniti veliku razliku, prije svega je riječ o blefaroplastici, podizanju obrva, uklanjanju i (ili) zatezanju podbratka te kirurškom podizanju usana, odnosno lipliftu. Postoji li još neka manja kirurška korekcija koja pruža izvrstan rezultat uz relativno brz oporavak?

“Slažem se s izjavom da „manji“ zahvati mogu učiniti veliku razliku, međutim mogu dovesti i do velikog razočaranja – ako, primjerice, nakon blefaroplastike donji kapak visi, dogodi se tzv.”ektopija kapka” ili ako zaostane iskrivljena usnica nakon liplifta… Smatram da svaka mala korekcija može pružiti veliko zadovoljstvo, ako je izvedena stručno i s puno osjećaja u izvođenju zahvata. Meni su posebno interesantni “mali” zahvati koji vraćaju prvobitni izgled ili pomlađuju i nježno korigiraju područje na kojem se izvode. To su tzv. specifični zahvati nakon određenih ozljeda i zahvati kojima korigiramo stečene anomalije. Primjerice, korekcije ožiljaka nakon opekotina – osim što poboljšavaju izgled, ujedno mogu i poboljšati funkciju koja je nerijetko narušena. Slično je s rješavanjem fimoze kod djece ili odraslih muškaraca, kao i plastične operacije velikih stidnih usana kod zena. Tu bih spomenuo i operaciju karpalnog kanala, mali zahvat koji vraća funkciju šake, dovodi do prestanka bolova te sprječava trnce u prstima.”

Je li svatko kandidat za manje zahvate? Što ako pacijentica želi, primjerice, samo blefaroplastiku, no vi kao kirurg smatrate da joj je potreban lifting cijelog gornjeg dijela lica kako bi se postigao željeni efekt?

“To je važno pitanje i zato treba pacijentu posvetiti zasluženu pažnju za vrijeme konzultacija. Estetski kirurg mora saslušati želje i potrebe pacijenta, a u svojim stavovima mora biti moralan i profesionalan.

Konkretan odgovora na ovo pitanje je taj da ako je klijent mlađi, ne treba forsirati s liftingom lica i vrata. Međutim ako je stariji od 60 godina, ponekad i ranije, korisno je predložiti da se u jednom zahvatu napravi lifting i gornja blefaroplastika, dok se donja odgađa za mjesec dana. Razlog za odgodu leži u činjenici da se linije bora na donjim kapcima preusmjeravaju nakon liftinga, pa se najbolji učinak može postići tek nakon cijeljenja od prvog zahvata.”

Kad je u pitanju blefaroplastika, kada se mogu očekivati rezultati, nakon koliko dana se pacijent može u potpunosti „opustiti“ i vratiti regularnim obavezama? 

“Nakon gornje blefaroplastike rezultati se mogu očekivati nakon 7-10 dana. Za to vrijeme potrebno je pridržavati se uputa kirurga radi bržeg oporavka i boljeg zarastanja ožiljaka. Osobito preporučujem posvetiti pažnju masiranju očnih kapaka prije i nakon blefaroplastike.

Kod donje blefaroplastike oporavak je nešto duži i može trajati dva do tri tjedna, ovisno o tome je li zahvat uključivao i odstranjivanje masnih jastučića, je li bilo potrebno odstraniti i višak kože te je li zahvat rađen s unutarnje strane očnih kapaka, kombinirano s dodatnim tretmanom na koži kapka.”

Gornja i donja blefaroplastika, izvor: Poliklinika Arcadia

Kada žene mogu početi ponovno nanositi makeup, je li potrebno suzdržati se od znojenja i težih aktivnosti? Kada nestaju otekline?

“Žene mogu početi nanositi makeup nakon zarastanja kirurških rezova, nestanka ožiljaka i oporavka kože. Moja je preporuka da se od makeupa suzdrže oko dva tjedna, dok teške fizičke aktivnosti i aktivno bavljenje sportom treba izbjegavati mjesec dana. Glavni razlog za poštedu je vrijeme potrebno za ponovno uspostavljanje limfne drenaže i nestanak otoka.”

Izvodi li se svaka blefaroplastika na isti način, ili tehnika ovisi o građi oka, količini opuštene kože i masnih jastučića koje je potrebno ukloniti? 

“Blefaroplastika ima striktna pravila za izvođenje, prilagođena stanju očnih kapaka. Najvažnije je odrediti koju količinu kože je potrebno odstraniti te koji volumen masnih jastučića ukloniti. Kod donjih kapaka važan je i kirurški pristup, odnosno odluke hoćemo li rezove napraviti izvana ili iznutra.”

Može li se blefaroplastikom podići kapak, ili se njome samo uklanja višak kože, a za podizanje kapka je potreban lifting obrva? 

“Uvijek naglašavam da se kod gornje blefaroplastike može ukloniti samo koža i masni jastučići, a obrve se podižu drugim zahvatom – brow liftingom.”

Podizanje obrva, izvor: Poliklinika Arcadia

Mogu li se ta dva zahvata kombinirati?

“Ta se dva zahvata mogu kombinirati, međutim preporučujem njihovo odvojeno izvođenje – pri čemu prednost dajem blefaroplastici.”

Kad je u pitanju podbradak – razlikujemo podbradak koji je rezultat starenja i opuštanja kože te podbradak koji je prouzročen viškom masnih naslaga. Uklanjanju li se obje vrste podbratka kirurški ili je kod podbratka uzrokovanog masnoćom dovoljna liposukcija? 

“Kod mlađih osoba, kada postoji akumulacija masnih naslaga, preporučuje se samo lipoaspiracija. Koža ima svoj elasticitet i nakon tretmana vraća se u normalan položaj i ‘priljepljuje’ se za potkožnu ovojnicu – platizmu. Kada postoji i višak kože, lipoaspiracija se kombinira s liftingom vrata, ili sa “Z” plastikom.

Ako je osoba starija te ima izražen višak kože, preporučujem lifting vrata i lica za potpuni rezultat.”

Koliko traju rezultati uklanjanja podbratka, s obzirom na to da se višak kože kirurški uklanja, rezultati su doživotni – odnosno dok proces starenja ponovno ne „učini svoje“?

“Tako je – rezultati su trajni, no mi ne zaustavljamo vrijeme, a starenje čini svoje. Iako – jednom operirana regija nikada se ne vraća na prvobitno stanje, uvijek će izgledati bolje u odnosu na regiju koja nikada nije tretirana.”

Uklanjanje podbratka, izvor: Poliklinika Arcadia

Još jedan zahvat koji je u posljednje vrijeme stekao iznimnu popularnost, pogotovo među djevojkama u 20-ima i 30-ima je liplift, odnosno kirurško podizanje gornje usne. Je li za izvođenje ovog zahvata potrebna točno određena građa lica? (velik razmak između nosa i gornje usne) ili ga je moguće napraviti na svakom pacijentu?

“Lip lift je zaista hit estetska operacija. U početku se primjenjivala samo kada je bio izražen razmak između nosa i gornje usnice, no danas se uglavnom izvodi kada osobe žele istaknuti gornju usnicu i na taj način izbjeći kontinuirano stavljanje filera. Stoga, mogu reći da je primjenjiv u svim dobnim skupinama. Ovim zahvatom izlažemo veći dio usne, zbog čega usne djeluju punije – iako su samo podignute i nije im dodano ništa što bi utjecalo na volumen. Razloga za popularnost ovog zahvata je mnogo – njegov rezultat je trajan, ne oštećuje potkožne strukture (ako je stručno izveden), a usnice izgledaju punije i izraženije.”

Može li se nakon liplifta aplicirati i hijaluronski filer za volumen usana?

Nakon liplifta može se bez problema aplicirati hijaluronski filer, no preporučujem s njime pričekati barem tri mjeseca nakon zahvata.”

Pročitajte još i ...