Mezoterapija i/ ili fileri: Što odabrati za pomlađivanje lica?

Gal Gadot (gal_gadot / 18.06.2017): "Trying to hypnotize you.. #SundayMood, Image: 338263959, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Starenjem se na koži događaju različite promjene, od promjene teksture, smanjenja elastičnosti, nastanka hiperpigmentacija, gubitka potkožnog masnog tkiva do pojave proširenih kapilara. Većina navedenih promjena nastaje smanjivanjem funkcije fibroblasta, utjecajem UV sunčevog zračenja, slobodnih radikala te ostalih štetnih utjecaja. Kako bi se utjecalo na određene znakove starenja, postoje različiti tretmani, no kako znati koji odabrati?

Mezoterapija

Mezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, aminokiseline i ostale aktivne tvari ubrizgavaju direktno u srednji sloj kože – mezodermu. Time se dobiva intenzivnija hidratacija i regeneracija kože, a proces starenja značajno usporava. Tretmani su visoko individualizirani, što znači da uzimaju u obzir želje klijenta, a za efekt koji se želi postići, biraju se i prilagođavaju sastojci.

Sami kokteli određuju se po strogo poznatim i svjetski priznatim protokolima. Postupak uključuje višestruke lokalne mikroinjekcije kako bi se postigli maksimalni rezultati, a mogu se tretirati gotovo svi dijelovi tijela.

Canadian fashion icon Linda Evangelista appears in the Erasa skincare 2016 advertising campaign., Image: 307961753, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri omogućuju da se u znatnoj mjeri poboljša izgled lica, vrati volumen, dobije efekt liftinga, smanje bore te pritom zadrži prirodnost lica. Hijaluronska kiselina prirodna je molekula odgovorna za volumen i oblik kože. Učinkovita je kada koži treba vratiti izgubljenu vlagu, minerale i kisik. Starenjem stanice kože gube sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline, zbog čega koža gubi vlažnost, čvrstoću te se javljaju bore.

Hijaluronska kiselina bezbojni je gel koji se veže za molekule vode u koži što rezultira bubrenjem kože i smanjenjem bora. U tijelo se ne unosi nikakvo strano tijelo, već prirodni građevni sastojak kože.

Pročitajte i Mogu li se filerima produžiti usne?

Kako mezoterapija djeluje na kožu?

Površinski sloj kože ima funkciju barijere prema štetnim tvarima iz okoliša, čime štiti naš organizam, ali i ne dozvoljava apsorpciju više od 10% aktivne tvari koja postoji u regenerativnim kremama. Cilj mezoterapije je upravo prodrijeti u kožu i u procesu pomlađivanja povećati aktivnosti fibroblasta, stanica odgovornih za produkciju kolagena, elastina i hijalurona u koži kao i aplicirati koktele aktivnih supstanci neophodnih za održavanje kože zdravom i mladolikom. Redovitim tretmanima smanjuje se dubina bora, povećava količina kolagena, a samim time i popravlja tonus kože.

Kako fileri djeluju na kožu?

Fileri imaju za cilj nadoknaditi izgubljeni volumen i ispuniti nastala oštećenja kože. Princip je da fileri mehanički nadoknađuju oštećenja kože i nedostatak volumena. Na isti način smanjuju bore. Nadoknadom volumena koža lica nije više opuštena te lice izgleda znatno mlađe i bolje.

Koje se aktivne tvari koriste u mezoterapijskim koktelima?

Mogu se koristiti sterilne supstance koje sadrže jednu aktivnu tvar (hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamin A ili aminokiseline) ili se mogu koristiti kokteli navedenih supstanci, ovisno o cilju koji se želi postići.

Kako izgleda postupak mezoterapije?

Prije tretmana lice se očisti i aplicira se anestetska krema koja će omogućiti da mikro ubodi budu ugodni i bezbolni. Tretmani se mogu raditi iglicama minijaturnim ubodima do 2 mm dubine na svaki centimetar kože Dermapenom, SkinNeedlerom ili Dermarollerom za još jači i bolji efekt. Ovi takozvani mikro-needleri mikro ubodima prave put za unos aktivnih sastojaka i stimuliraju proliferaciju samih stanica, što dovodi do stvaranja novih slojeva elastičnih i fibroznih vlakana i novih kapilara te rezultira boljom „nahranjenošću“ tkiva.

Sam tretman mezoterapije traje oko pola sata (ili više), ovisno o regiji koja se tretira. Za vidljiv efekt potrebna su 3 do 4 tretmana, a za dugotrajan efekt potrebno je napraviti od 6 do 10 tretmana.

Kako izgleda aplikacija filera?

Prije aplikacije filera potrebno je dobro očistiti lice i ukloniti šminku. Zatim se na lice stavlja anestetska krema kako bi se ublažili injekcijski ubodi. Treba napomenuti da većina filera u sebi sadrži lidokain koji je anestetik, što dodatno ublažava osjećaj boli prilikom apliciranja filera. Nakon 15 minuta anestetik se uklanja, lice se još jednom očisti i može se započeti s aplikacijom dermalnih filera.

Osim injekcijski, fileri se mogu aplicirati i putem tupe, dugačke kanile. Kanile su relativno nov način aplikacije intradermalnih filera umjesto oštrih igala. Mnogi doktori prihvatili su ovu novu metodu koja omogućava sigurniju aplikaciju filera bez straha od hematoma (podlivene krvi ispod kože) koji nastaje kao posljedica oštećenja krvne žile i edema (otekline kože) nakon tretmana.

Aplikacija filera uz pomoć kanile omogućava bolju kontrolu količine filera i bolju transparentnost filera ispod kože, bez pojave podljeva i oteklina. Aplikacija filera traje svega par minuta, a nakon tretmana oporavka gotovo pa nema. Trajnost prvoklasnih hijaluronskih filera može biti od jedne do dvije godine, što naravno ovisi o životnoj dobi i količini filera koja se primijenila. Duže trajanje filera nije poželjno jer može dovesti do reakcije okolne kože na filer, stoga je ograničena trajnost njegova prednost.

Mezoterapija i/ili fileri

Mezoterapija ne rješava problem dubljih, mimičkih bora – u tom slučaju potrebno je posegnuti za drugim dermoestetskim metodama poput dermalnih filera. Ona utječe na izgled kože u smislu blistavosti i osvježenja, no neće popuniti duboke bore, što rade hijaluronski fileri.

Kombinacijom mezoterapije i dermalnih filera može se uistinu dobiti i nekoliko godina pomlađeni izgled – ali i zadržati. Također, mezoterapijom se vrlo dobro mogu ublažiti sitni atrofični ožiljci zaostali nakon akni ili upalnog oblika rozaceje, no ne i izraženiji ožiljci. Mezoterapija je visokovrijedna dermoestetska metoda temeljena na principima dobre dermatološke prakse. Iako svaka dermoestetska metoda može egzistirati samostalno, učinci svake od njih povećavaju se u kombinaciji s drugom dermoestetskom metodom, djelujući sinergijski i ne isključujući jedna drugu. Dakle, mezoterapija i dermalni fileri dobitna su kombinacija za osvježavanje kože i postizanje pomlađenijeg izgleda.

Pročitajte još i ...