Dr. sc. Mladen Duduković: “Mommy makeover” ili Kad mame nakon porođaja odluče vratiti formu

„Život nam ne dolazi s uputama kako da ga živimo, život dolazi – s majkom“, jedna je od brojnih rečenica koje zorno opisuju bit majčine uloge u djetetovom životu. No, žena koja je iskusila majčinstvo ponekad se zapita – a gdje su upute za mene? Usprkos tonama knjiga napisanih o temi roditeljstva, i majke se često pogube u svim tim obvezama i emocijama…

Svaka žena koja je prošla to iskustvo zna da osjećaje koji je prožimaju nije moguće opisati – kako one najdivnije, tako ni one o kojima se rijetko piše: usamljenost, strah, sumnja… A često i pogled na tijelo koje je nakon trudnoće i dojenja doživjelo popriličnu transformaciju – ne ohrabruje.

Pravo pitanje

Naravno, tijelo je samo po sebi dar, svojevrsno utočište i naš „alat“ za život, i ne bismo se trebali truditi oblikovati ga po estetskim kriterijima koje su pojedincu nametnuli mediji i društvo općenito.

Brojni su oni koji se trude djelovati u tom smjeru: poznati fotografi slikaju realne žene s realnim tijelima, slavne osobe na stranicama svjetskih magazina poziraju onakve kakve doista jesu, bez da ih se obrađuje u Photoshopu… No, na kraju dolazimo do pitanja koje svaka žena postavi sebi – jesam li zadovoljna svojim tijelom?

Izbor holivudske elite

Na odgovor – kakav god bio – svaka pripadnica ljepšeg spola ima apsolutno pravo. Neke fizičku dimenziju sebe sasvim zapostave, i to je, ako ne odu u ekstrem opasan za zdravlje, sasvim u redu. No, nekima se nastale promjene naprosto – ne sviđaju.

Upravo je stoga osmišljen “mommy makeover”, globalno najpopularnija kombinacija plastično-kirurških operacija koja žensko tijelo nakon porođaja i dojenja vraća u formu prije trudnoće. Navedeni kirurški protokol toliko je popularan da je odjeknuo svjetskim mainstream medijima i postao izborom i holivudske elite.

Personalizirani pristup

Ovaj makover ne podrazumijeva točno odabranu kombinaciju dvije ili tri operacije, već skup zahvata koji odgovaraju željema i potrebama svake pojedine žene. A bazira se, naravno, na konturiranju trbuha i grudi, jer su upravo na tim regijama vidljive najveće promjene.

Poznato je da grudi tijekom trudnoće i dojenja mogu narasti za cijelu veličinu ili čak i više, a povratak u “normalu” najčešće znači ozbiljniji gubitak volumena pa dojke postaju obješene, „ispuhane“… Premda se trudnoća često naziva „blaženo stanje“, nakon perioda dojenja pogled na grudi nije više toliko inspirativan: tkivo se rasteže pa se dojke počinju spuštati i gube čvrstoću, a koža postaje manje elastična.

Grudi prije i poslije operacije podizanja

Najpopularniji zahvati

Trbuh za vrijeme trudnoće raste kako beba napreduje, a koža i trbušni mišići se šire kako bi djetetu omogućili nesmetan rast i razvoj. Nakon porođaja ipak se sve najčešće ne vrati na svoje mjesto pa tako mišići ostanu razmaknuti s jasnom dijastazom, dok koža ostaje više ili manje opuštena, s nepoželjnim naborima i strijama. Nekoliko je operacija koje dolaze u obzir i kojima postižemo velik napredak u konturiranju tijela.

To su augmentacija ili povećanje grudi – ako je došlo samo do smanjenja volumena, a koža je ostala više ili manje nepromijenjena – te mastopeksija (podizanje grudi) ako je volumen ostao zadovoljavajući, a opustila se samo koža.

Mastopeksija

Najčešće, ipak, inidiciram kombinaciju gore navedenih postupaka, odnosno augmentaciju grudi s podizanjem jer uz gubitak volumena najčešće dolazi i do opuštanja kože pa nadomjestak volumena rješavam implantatom, dok jednom od tehnika mastopeksije uklanjam višak kože čime i podižem grudi.

Augmentopeksija

Augmentopeksiju smatram najkompleksnijom estetskom operacijom grudi, za koju je potrebno veliko iskustvo u kirurgiji dojke.

Drugi primjer augmentopeksije

Ako pak grudi nakon trudnoće ostanu prevelike i neproporcionalne u odnosu na tijelo – što rezultira nelagodom i smanjenim komforom mlade majke – indicira se redukcijska mamoplastika ili smanjivanje grudi s istovremenim podizanjem.

Redukcijska mamoplastika: prije i poslije

Za trbuh također postoji nekoliko kirurških intervencija koje dolaze u obzir ovisno o individualnom nalazu nakon trudnoće. To su prije svega klasična (uključuje promjenu položaja pupka) ili poštedna (manji ožiljak, ne mijenja se pozicija pupka) abdominoplastika, tijekom kojih se uklanja višak opuštene kože s trbuha uz zatezanje i približavanje trbušnih mišića i fascija.

U obzir dolazi i cirkumferentna abdominoplastika – ako je došlo i do promjena na koži bokova i nižim dijelovima leđa. Tom se operacijom odstranjuje i zateže koža duž cijelog opsega tijela, a ožiljak koji ostane je u obliku pojasa.

Cijene ovise o ekstenzivnosti operacije

Uz sva je tri navedena postupka često – ali ne i mandatorno – potrebna i liposukcija, kojom ćemo ukloniti suvišne masne naslage i dodatno uljepšati obrise tijela.

Iako navedeni zahvati odgovaraju na većinu zahtjeva u mommy makeoveru, moguće im je, ovisno o potrebama pacijenta, dodati i postupke poput zatezanja kože unutarnje strane bedara ili nadlaktica. A za konturiranje stražnjice u obzir dolaze zahvati podizanja i popunjavanja, kao što je, primjerice, operacija “brazilian butt lift”.

Brazilian butt lift

Cijena paketa usluga koje se prije svega odnose na „popravak“ trbuha i grudi iznosi od 50.000 do 60.000 kn, ovisno o ekstenzivnosti zahvata.

Nabrojene se operacije, ovisno o iskustvu kirurga i predviđenom vremenu trajanja, mogu izvesti u jednom aktu ili se, pak, mogu razdvojiti u nekoliko odvojenih operacijskih sesija.

Pomno birajte kirurga

Žene koje dođu u Polikliniku Duduković često postave i pitanje idelanog tajminga… Preporučuje se da od porođaja – ili prestanka  dojenja – prođe barem godinu dana, što je period u kojem će se tijelo samo oporaviti. Nakon godinu dana, sve promjene uzrokovane trudnoćom i dojenjem mogu se smatrati trajnima – i nemoguće ih je popraviti bez kirurške intervencije.

Važno je napomenuti kako se ovdje ne radi o jednostavnom “ubacivanju” implantata u grudi ili eksciziji malo suvišne kože s trbuha. Stoga se za konzultacije treba obratiti iskusnom i ovlaštenom plastično-rekonstruktivnom kirurgu koji jedini ima znanje i iskustvo potrebne da bi se objedinili tako složeni operacijski protokoli. Odluka o tome mora biti promišljena kako bi sve proteklo sigurno i kako biste rezultatima bili dugoročno zadovoljni.

Pročitajte još i ...