Najposjećeniji Estetica Demik dosad: Budućnost estetske medicine predstavljena pred gotovo 500 doktora iz regije!

Jučer je u kongresnoj dvorani Hilton Garden Inn Zagreb hotela održan peti Estetica Demik – stručni skup posvećen estetskoj medicini, kirurgiji i kozmetologiji. Svake se godine u Zagrebu okupljaju najistaknutija imena estetske medicine, kirurgije, medicinske kozmetologije i farmacije u regiji, a ovo je izdanje Estetica Demika posjetiteljima osiguralo izrazito atraktivan program i nikad zvučnija imena na listi predavača.

Na jednom mjestu našli su se vrsni domaći i strani estetičari i dermatolozi, nutricionisti i magistre farmacije, zajedno s predstavnicima brendova medicinsko-estetskih uređaja i dermokozmetike, kako bi podijelili praktična iskustva i unaprijedili znanja iz brzo rastućeg područja estetske medicine.

Nakon cijelog dana intenzivnih predavanja i panel diskusija, svi su bili složni – ovakve prilike za učenje od najvećih stručnjaka ne susreću se svakodnevno.

Ove je godine posjećenost oborila rekorde – gotovo 500 posjetitelja, predavača i izlagača ispunilo je kongresnu dvoranu Hilton Garden Inn Zagreb hotela – a u nastavku pogledajte u kojim su sve zanimljivim predavanjima i panel raspravama uživali na Estetica Demik 2023 stručnom skupu estetske medicine pod generalnim pokroviteljstvom brenda Vichy Laboratoires.

Stručni skup otvorila je dr. Nevia Delalle,  jedna od najpoznatijih domaćih dermatologinja i estetičarki te dugogodišnja suradnica Estetica.hr portala, koja je pozdravila sve okupljene posjetitelje i kolege te im poželjela dobrodošlicu.

Program je započeo panel diskusijom REGENERATIVNA MEDICINA: WELL-AGEING KAO NOVI SMJER ANTI-AGEINGA

Kako djeluju tretmani biorevitalizacije, što su bioidentični hormoni, kako prehranom možemo utjecati na pomlađivanje, što podrazumijeva „kvalitetno“ starenje te kako kreirati individualnu strategiju za svakog pacijenta? Panel diskusiju o well-ageing konceptu i njegovoj primjeni u praksi moderirala je dr. Jeannette Gjurić, a u raspravi su sudjelovali: dr. Sanja Toljan, dr. Ana Štanfel Hauser, dr. Nevia Delalle, dr. Ivana Pentz i mag. nutr. Ivana Barišić.

Dr. Jeannette Gjurić liječnica je koja se longevity pristupom i well-ageingom u praksi počela baviti prva na ovim prostorima, prije desetak godina – kada za ove
pojmove većina nas još nije niti čula. Njen je centar Koncept 5 elemenata prava definicija well-ageinga, jer na jednom mjestu utjelovljuje principe nutricionizma, detox tretmana, tjelovježbe, komplementarne medicine i fitoterapije, a tek zatim i personaliziranih tretmana pomlađivanja i regeneracije, kojima izvana možemo nadopuniti tu kvalitetnu podlogu izgrađenu brigom o sebi iznutra. Jedina je liječnica koja o svim temama u domeni well-ageinga može govoriti iz vlastitog iskustva.

 

Nakon panel diskusije, uslijedilo je predavanje brenda Advanced Nutrition Programme, koje je održala mag. ing. biotechn. Ira Renko, pod nazivom:  KAKO SUPLEMENTIMA I REGULIRANJEM MIKROBIOMA TRETIRATI UPALNE PROMJENE U KOŽI?

Veza crijevnog mikrobioma i zdravlja kože nije tajna – ljepota kože često je pokazatelj ukupnog zdravlja organizma. Čistu i zdravu kožu često možemo zahvaliti zdravom mikrobiomu crijeva, koji na razne načine “komunicira” s našom kožom – primjerice, način na koji naša crijeva reagiraju na hranu može potaknuti upalni odgovor tijela.

Kako održati crijeva u balansu, kako suplementi utječu na mikrobiom i upalne procese u koži? Otkrila nam je mag. ing. biotechn. Ira Renko iz Centra za crijevni mikrobiom.

Sljedeće predavanje na ovogodišnjem Estetica Demik stručnom skupu održala je DR. SC. ŽELJANA BOLANČA, a predavanje je nosilo naziv: REDOSLIJED PRIMJENE KOZMETIKE U DNEVNOJ NJEZI.

Napredak i inovacija na polju kozmetičke industrije suočavaju pacijente, liječnike i farmaceute s brojnim pitanjima – kojim redom koristiti proizvode, koje formule možemo međusobno kombinirati, kako kreirati skincare rutinu u kojoj će svaki korak djelovati sinergijski? Predavanje o mogućnostima, primjeni i kombiniranju kozmetičkih sastojaka u dnevnoj rutini njege održala dr. sc. Željana Bolanča iz Poliklinike Bolanča, dermatologinja čiji je poziv zdravlje i ljepota kože – a praćenje noviteta na kozmetičkom tržištu jedna od najvećih strasti.

Nakon ovog poučnog predavanja, uslijedilo je predavanje hrvatskog dermokozmetičkog brenda FRAKTAL Beauty: Primjena niacina na koži i njegovo djelovanje u regeneraciji kože od utjecaja ekstrinzičnih faktora starenja kože (UV zračenje i urbano zagađenje), koje je održala vlasnica brenda Tea Višek.

Iduće predavanje na stručnom skupu bilo je posvećeno jednoj od najaktualnijih tema u polju estetske medicine i pomlađivanja – biostimulatorima.

Predavanje pod nazivom BIOSTIMULACIJA – KLJUČ USPJEHA održala je ugledna dermatologinja i anti-age stručnjakinja dr. Nevia Delalle, koja je posjetiteljima otkrila sve detalje o najnaprednijem biostimulacijskom tretmanu na tržištu – tretmanu Sculptra.

Kao početak tematske cjeline o retinolu, uslijedilo je predavanje dermatologinje PRIM. DR. SC. RUŽICE JURAKIĆ TONČIĆ: SPECIFIČNOSTI TOPIKALNE PRIMJENE VITAMINA A U TRETIRANJU UPALA I AKNI .

Retinol je vrlo učinkovit u tretiranju upalnih i neupalnih akni – dokazano smanjuje vidljivost prištića na koži, sprječava nastanak novih prištića, ali i vidljivost ožiljaka od akni. Blaži je od retinoida koji dolaze na recept pa je učinkovit u liječenju blagih i umjerenih akni, dok se teži oblici akni obično tretiraju retinoidom na recept u kombinaciji s drugim lijekovima koji pomažu u borbi protiv upale i bakterija. Sve tajne njegove upotrebe u borbi protiv akni otkrila nam je ugledna dermatologinja.

Nakon predavanja prim. dr. sc. Jurakić Tončić, posjetitelji stručnog skupa ESTETICA DEMIK imali su prilike saznati sve o Retinolu u svakodnevnoj njezi na predavanju generalnog sponzora, dermokozmetičkog brenda VICHY – koje je održala dr. sc. Željana Bolanča.

Program stručnog skupa nastavio se drugom panel diskusijom, posvećenoj jednom od najčešćih problema današnjice:

PANEL DISKUSIJA: DEBLJINA KAO BOLEST STILA ŽIVOTA.

Debljina je bolest stila života, a u Hrvatskoj gotovo dvije trećine odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Prvi i osnovni korak u liječenju debljine je promjena životnog stila, a nakon toga na raspolaganju su i brojne opcije liječenja. Kako se boriti protiv jedne od najbrže rastući bolesti današnjice, kako izgleda suradnja multidisciplinarnog tima u rješavanju ovog problema te kakve se mogućnosti tek pojavljuju u ovom segmentu? Panel diskusiju o debljini kao bolesti životnog stila moderirao je dr. Darko Granić, a u raspravi  su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Sanja Klobučar, dipl. ing. nutr. Marija Andrijašević i dr. sc. Mirela Marić, mag. nutr.

Uslijedilo je predavanje dr. Davorke Herman Mahečić o mogućnostima liječenja debljine.

U nastavku je bilo vrijeme za aktualne teme u svijetu dermokozmetike, a na red je došlo predavanje poznate dermatologinje:

DR. SC. JELENA MEŠTROVIĆ ŠTEFEKOV: NIACINAMID U TRETIRANJU HIPERPIGMENTACIJA

Niacinamid ili nikotinamid je derivat vitamina B3, a ovaj aktivni sastojak sa širokom lepezom djelovanja jedan je od glavnih boraca protiv mrlja i hiperpigmentacija na koži. Odlično funkcionira u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima, a dermatolozi ga često preporučuju i zbog snažnog protuupalnog djelovanja. Kako koristiti niacinamid u tretiranju hiperpigmentacija – otkrila nam je dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov u svom predavanju!

I iduće predavanje koje su posjetitelji nestrpljivo iščekivali bilo je posvećeno najtraženijem sastojku ove sezone, a predavanje brenda EAU THERMALE AVÈNE pod nazivom NIACINAMID U LJEKARNIČKOJ PRAKSI održala će MAG. PHARM. ANDREA KOŠČEC.

Iako je u uporabi već dugi niz godina, novija istraživanja dodatno su potvrdila izuzetnost ovog sastojka i pokazala kako niacinamid pruža raznovrsne učinke pri različitim koncentracijama. Uglavnom se koristi u udjelu od 2 do 5% jer već pri tako niskim dozama pokazuje izvrsne rezultate, čak i kod reaktivne kože. Magistra Koščec otkrila nam je tajne korištenja niacinamida u ljekarničkoj praksi!

 

Nakon ovog zanimljivog predavanja, došao je red i na treću panel diskusiju ovogodišnjeg Estetica Demik skupa:

PANEL DISKUSIJA POD NAZIVOM: MILENIJALCI I GENERACIJA Z: NOVI STANDARDI LJEPOTE! 

Glavno pitanje koje se postavlja je: Kako udovoljiti zahtjevima pacijenata i sačuvati liječničku etiku? Vrijeme u kojem su se estetski zahvati i tretmani skrivali daleko je iza nas, a generacije koje vladaju društvenim mrežama posjet estetskim liječnicima i kirurzima pretvaraju u sadržaj s višemilijunskim pregledima. Jesu li njihovi zahtjevi za estetskim intervencijama uvijek opravdani, treba li liječnik slušati pacijenta ili pacijent liječnika?

Kako sačuvati liječničku etiku, a istovremeno osigurati zadovoljstvo pacijenata?  Panel diskusiju o novim standardima ljepote, željama pacijenata i očuvanju liječničke etike u estetskoj industriji moderirao je dr. Nikola Milojević, a u raspravi su sudjelovali dr. Tomica Bagatin, dr. sc. Mladen Duduković, dr. sc. Željana Bolanča, dr. sc. Bruno Cvjetičanin i dr. Ante Sučić.

Sljedeće predavanje bilo je posvećeno jednoj od najčešće spominjanih tema u skincare industriji: Kiseline u njezi kože – kako ih ispravno koristiti?, a predavanje je održala mag. pharm Tea Zebić u ime hrvatskog brenda Skintegra.

Uslijedila je i posljednja panel diskusija pod nazivom: OD TIK TOKA DO DIJAGNOZE – Društvene mreže kao izvor (dez)informacija – kako stati na kraj nestručnim „dijagnozama“ i pogrešnim preporukama?

Posljednjih su godina mnogima društvene mreže prva stanica u traženju savjeta i preporuka za njegu, zdravlje kože i estetske tretmane. U vladavini ere u kojoj se svatko može predstaviti kao stručnjak, kako odijeliti istinite informacije od onih pogrešnih, pa i štetnih? Što stoji iza pojmova „de-influencing“, „over-hyped“ i „don’t buy?“? Panel diskusiju o ulozi društvenih mreža u porastu broja pogrešnih samodijagnoza moderirala je Edina Pršić Babić, a u raspravi su sudjelovali dr. Anđela Prolić, dr. Magdalena Ivić, prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, dr. Saida Rezaković i dr. Jelena Petković-Dabić.

Posjetitelji su zatim uživali u predavanju izv. prof. dr. sc. Marije Buljan: Njega nakon estetskih tretmana, koje je održala u ime brenda La Roche-Posay.

Nakon završetka otvorenog dijela programa, ovogodišnji Estetica Demik stručni skup završio je V.I.P. predavanjem dr. Ernesta Javier Perez Hernandeza: Rethinking Medical Aesthetics „Hybrid Fillers“: The new standard in face aesthetics; kojemu su prisustvovali samo odabrani liječnici.

Generalni pokrovitelj Estetica Demik 2023 stručnog skupa je Vichy laboratoires.

Osim u stručnim predavanjima i panel diskusijama, posjetitelji su uživali i u druženju s kolegama te u upoznavanju s omiljenim dermokozmetičkim i medicinsko-estetskim brendovima koji su podržali stručni skup u izlagačkom dijelu.

Stručni skup Estetica Demik 2023 održao se pod generalnim pokroviteljstvom Vichy Laboratoires te uz pokroviteljstvo partnera: La Roche-Posay, Eau Thermale Avène, Ducray, Skintegra, Novexpert, Sculptra, Eptaderm, Medline, Medical Aesthetics, BeFiller, Fraktal, Forever Young Collagen boost, Candella, Arthrex, Almagea, Allergan aesthetics, Advanced nutrition programme, A313, Filorga i Neauvia.

 

 

 


Foto: John Pavlish

Pročitajte još i ...