Maske za lice: zašto je noćna njega iznimno važna za blistav ten

Koliko dobro poznajete svoju kožu? Jeste li sigurni da znate „što radi noću“?

Naime, čak i velik broj žena koje uredno kupuju dnevne i noćne preparate za njegu zapravo ne zna točno zašto to čini i više nekako slijedi opći trend kupujući kozmetičke proizvode.

Neke se pak pitaju – zašto bismo uopće kupovali dnevnu i noćnu njegu? Nije li nam dovoljna samo jedna kvalitetna krema? Bolje jedna nego nijedna, to svakako. No, podjela njege na dnevu i noćnu mnogo je više od običnog marketinškog trika.

Krivci za ubrzano starenje

Tijekom dana je naša koža, naime, izložena brojnim štetnim faktorima – kao što su UV zrake, smog i brojni drugi zagađivači zraka – koji uzrokuju stvaranje slobodnih radikala. Premda njih producira i ljudsko tijelo tijekom uobičajenih fizioloških procesa, ovi „vanjski“ posebno su agresivni.

Uz to, s godinama se produkcija slobodnih radikala povećava, a mehanizmi kojima se tijelo brani slabe… To na kraju priče rezultira propadanjem staničnih struktura i ubrzanom pojavom znakova starenja.

Noć je vrijeme za regeneraciju

Koži stoga danju treba pomoći da se obrani – uz pomoć krema sa zaštitnim faktorima, antioksidansima…

A noću? Baš kao i za tijelo općenito, i za kožu je noć vrijeme za oporavak i regeneraciju. „Tijekom noći, kada je aktivnost stanica intenzivnija, toplije je i koža je propusnija pa se aktivni sastojci iz krema bolje apsorbiraju“, naglašava zagrebačka dermatologinja Željana Bolanča.

Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Kad je, dakle, noćna njega u pitanju, odabrat ćemo preparate kojim u opisu djelovanja stoji „regenerirajuća“ ili „obnavljajuća njega“ – jer bi svaki kozmetički proizvod koji nanosimo prije spavanja trebao podupirati prirodne regeneracijske sposobnosti kože.

Jutarnja faza dehidriranosti

Stoga se i sastojci razlikuju od onih koji se nalaze u dnevnim kremama, a dosta njih namijenjeno je obnovi kožne barijere i hidrolipidnog sloja koji tijekom dana pretrpi mnoga oštećenja. A i transepidermalni gubitak vode najizraženiji je u jutarnjoj fazi pa je, kako kaže dr. sc. Željana Bolanča, koža ujutro iznimno suha.

Čari kozmetičkog maskiranja

A kako bismo je od toga maksimalno zaštitili, u noćnu bismo njegu trebali uvesti – njegujuće maske. Zbog specifične teksture – mnogo su, naime, gušće i raskošnije od klasičnih krema – odlično su rješenje za regeneraciju kožne barijere te sprječavanje gubitka vode. A i sastojci su visokoaktivni, što znači da potiču proizvodnju kolagena i elastina…

Ta noćna faza traje samo nekoliko sati pa je kvalitetna maska iznimno važna – kako bi poduprla najintenzivniju fazu obnove.

Maske se danas ne koriste samo za hranjene umorne kože, već i za tretiranje najrazličitijih znakova starenja – zaglađuju bore, vraćaju vlagu dubljim slojevima kože, a djeluju i na zaglađivanje površinske teksture. Pronašli smo nekoliko zaista učinkovitih – koje rade dok vi spavate….

Moćni trojac

Slow Âge Nuit

U laboratoriju Vichy osmislili su Slow Âge Night 2u1 kremu i masku za noćnu njegu lica, svježe prirodno obojene gel teksture koja se brzo upija i apsorbira, čini kožu punijom i ujednačenijim, a nakon primjene, koža je odmah hidratizirana, meka i blistava.


S obzirom na to da se aktivni sastojci krema bolje upijaju noću, jer je barijera kože propusnija, Slow Âge Night krema sadrži bogate aktivne sastojke kao što su 100-postotni prirodni resveratrol koji stimulira antioksidativni sustav obrane kože kako bi joj osigurao glatkoću i ravnomjernu boju, ekstrakt korijena bajkalske kapice koji sprječava i ublažava pigmentacije uzrokovane UV zračenjem, probiotik Bifidus, vitamin B3 koji također sadrži antioksidativna svojstva te Vichy termalnu vodu – sastojke koji će učiniti kožu lica pročišćenom sa smanjenim sitnim linijama i pigmentacijama.

Dermalogica Skin Hydrating Masque

Čak i žene koje imaju masnu kožu ponekad muči – dehidriranost. Ovaj hit preparat popularnog brenda Dermalogica osvježavajuća je hidratantna maska za opravak suhe i dehidrirane kože, koja neće samo povećati razinu vlage, već i zagladiti površinu kože i vratiti joj mekoću. Hidratacija s postupnim otpuštanjem osigurava dugotrajnu mekoću, potiče prirodni faktor vlaženja kože i obnavlja njezinu zaštitnu barijeru. Samo jednom do dvaput tjedno malu količinu proizvoda treba nanijeti na očišćeno lice i vrat te nakon desetak minuta isprati mlakom vodom.

Umrežena hijaluronska kiselina pet je puta snažnija od obične hijaluronske kiseline, a u koži će stvoriti hidratantnu mrežu i osigurati dugotrajno zadržavanje potrebne vlage. Zahvaljujući antioksidansima, vitaminima i hranjivim tvarima, ova će maska zaštititi kožu od oštećenja, ali joj i pomoći u obnovi te ranom tretiranju najčešćih znakova starenja.

Lancôme Énergie de Vie Sleeping Mask

Poznajete li onaj osjećaj kad vam je koža lica siva, a ten se čini umornim čak i kad ste zapravo naspavani? Znamo da poznajete.  U tim danima licu priuštite luksuzni obnavljajući tretman Lancôme Sleeping Mask. Ova bogata noćna maska djeluje na kožu kao nijedan proizvod do sad – smanjuje temperaturu kože za čak 1,8 °C, što izaziva snažan osvježavajući učinak.

Vrlo bogata tekstura podsjeća na njegujući balzam, a u dodiru s kožom 85% vodene faze ove inverzne emulzije bogate aktivnim sastojcima raspršuje se u hidratizirajuće vodene kapljice. Koži pruža hidrataciju i efekt popunjenosti, a samo jednom tjedno bit će dovoljno aplicirati masku u tankom sloju na očišćeno lice, izbjegavajući područje oko očiju.

Pročitajte još i ...