Zahtjevni slučajevi rinoplastike – donosimo primjere hrvatskih kirurga

Trendovi se u estetskoj kirurgiji – baš kao i svim ostalim aspektima života – mijenjaju. Prije dvadesetak godina, nije postojala poznata glumica ili pjevačica koja se nije podvrgnula operaciji nosa. Danas su korekcije mnogo suptilnije, „mali nos“ više nije sinonim za ljepotu, a skladne proporcije mnogo su više na cijeni od sitnih, gotovo “dječjih” nosova kakve smo gledali na filmskim ekranima posljednjih desetljeća.

Angelina Jolie goes to Guerlain perfumes shop on the Champs-Elysees for 2nd day of shooting the new advertising of the french fragrance on January 30, 2018 in Paris, France., Image: 361836574, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Dokaza da su suptilnije korekcije definitivno u modi je mnogo: Jennifer  Aniston, Angelina Jolie, Kate Hudson – samo su neka od imena za čije nosove u prvi tren niste ni sigurni jesu li rezultat blagonaklone genetike ili pak – vrsnog kirurga. Ipak, vještom oku neće promaknuti da je ipak riječ o nekim od najboljih primjera uspješne rinoplastike, a kad su uspješni primjeri u pitanju – i Hrvaticama su na raspolaganju stručnjaci prve klase, a među najistaknutijima su svakako mr.sc. Bojan Ignatovski i prim. dr.sc. Jadranko Kovjanić iz Poliklinike Arcadia. 

Svaki nos je drugačiji – a neki su slučajevi jednostavno kompliciraniji

Iako nam operacija nosa djeluje kao tip zahvata koji se uvijek izvodi na sličan način, vrhunski kirurzi Poliklinike Arcadia potvrdili su nam da je ta ideja vrlo daleko od istine. Činjenica je kako je svaki nos drugačiji – unutarnje strukture, koštano-hrskavična potpora, meka tkiva, devijacija septuma i prohodnost nosa samo su neke od karakteristika koje se razlikuju od slučaja do slučaja.

mr.sc. Bojan Ignatovski

Što zapravo znači zahtjevna operacija nosa, postoje li slučajevi koji su naprosto kompliciraniji te kako kirurzi gledaju na „teže“ slučajeve? Primjere zahtjevnijih rinoplastika ustupili su nam mr.sc. Bojan Ignatovski i prim. dr. sc. Jadranko Kovjanić – stručnjaci koji uživaju iznimnu reputaciju i izvan granica Hrvatske.

prim. dr. sc. Jadranko Kovjanić

Zatvorena rinoplastika – ravniji, kraći i pravilniji nos bez vanjskih rezova i ožiljaka

Kao jedan od impresivnijih primjera kirurzi su nam izdvojili zatvorenu rinoplastiku kod mlađe djevojke, koja je uključivala nekoliko etapa zahvata.

S obzirom na to da je postojalo više funkcionalno-estetskih problema, i sam zahvat morao je „pokriti“ nekoliko faza. Prije svega, pacijentica je željela kraći nos, podignutiji vršak te ravniji dorzalni dio nosa (hrbat nosa).

Zatvorena rinoplastika: skraćivanje dorzalnog dijela nosa te lateralna osteotomija i kaudalna septoplastika, iz arhive Poliklinike Arcadia

„Zahvat je podrazumijevao presijecanje nosne kosti i skraćivanje dorzalnog dijela nosa te lateralnu osteotomiju i kaudalnu septoplastiku“, objašnjava nam prim. dr. sc. Jadranko Kovjanić, dodajući kako je ovdje bila riječ o zatvorenoj rinoplastici.

Što to znači za jednog laika koji razmišlja o operaciji nosa, a smatra da njegov nos ima približno isti problem kao nos pacijentice?

Prije svega, važno je pojasniti zatvoreni tip rinoplastike – riječ je o obliku zahvata kod kojeg nema vidljivih, vanjskih rezova na koži lica, jer se izvodi pomoću unutrašnjeg, odnosno endonazalnog pristupa. Čitav zahvat, uključujući sve rezove, odvija se unutar nosnica, zbog čega je riječ o najdelikatnijem tipu rinoplastike, koji zahtijeva iznimnu stručnost i preciznu ruku. Iako je zbog sitnih koštanih i hrskavičnih struktura kod svake operacije nosa nužna preciznost i iskustvo, kod zatvorene rinoplastike ovaj je faktor dodatno naglašen.

Mali rez – veliki učinak

Samo će kirurg s vrhunskom kirurškom tehnikom uspjeti pomoću iznimno malog reza hrskavice i nosne pregrade riješiti čak i kompleksne deformacije nosa – a kirurzi Poliklinike Arcadia definitivno su među najstručnijima u Hrvatskoj, ali i regiji.

“Osim redukcije dorzuma i ispravljanja nosne pregrade, kod ove je pacijentice bilo potrebno napraviti rekonstrukciju koštane i hrskavične strukture – zbog čega je riječ o vrlo kompleksnom slučaju”, ističe prim. dr. sc. Kovjanić. Činjenica da je ovako zahtjevan slučaj izveden bez vanjskih rezova nosa zaista je impresivna te nam dokazuje kako u redovima domaćih kirurga imamo zaista stručnjake svjetske klase.

Zbog izrazito kompleksnih struktura unutar nosa, čije cijeljenje traje i po nekoliko mjeseci, svoj “novi nos” nećete moći vidjeti baš odmah nakon operacije. Iako će se njegov novi oblik, veličina i konture odmah nazirati, finalni rezultat možete očekivati tek nakon otprilike šest mjeseci.

Toliko je, naime, potrebno kako bi hrskavice i kosti srasle u novi položaj, otekline mekog tkiva u potpunosti nestale. Ako ste ikada imali prilike vidjeti osobu nekoliko dana nakon rinoplastike te ponovno nakon pola godine, vrlo vjerojatno je ne biste prepoznali.

Svaki je nos drugačiji – a svaka rinoplastika izazov za sebe

Upitali smo i mr.sc. Bojana Ignatovskog, osnivača Poliklinike Arcadia je li, prema tome, operacija nosa najzahtjevnija plastična operacija?

“Rinoplastika se na prvu možete učiniti jednostavnom, jer uvijek slijedimo nekoliko definiranih koraka, no istovremeno je riječ vrlo zahtjevnom postupku. Prije svega, na iznimno malom prostoru, odnosno površini, potrebno je napraviti velik broj postupaka kako bismo postigli željeni rezultat. Pritom – čak i kada se pacijent odluči na operaciju isključivo iz estetskih razloga, ključno je u svakom trenu voditi računa ne samo o željenom estetskom, već i o funkcionalnom rezultatu. Dobijemo li kao rezultat vizualno lijep, pravilan i skladan nos, ali je pacijentu trajno otežano disanje – rinoplastika nije izvedena uspješno“, ističe mr. sc. Ignatovski.

Osim toga, naši nam sugovornici napominju i kako je zaista svaki nos drugačiji – zbog čega čak i iskusni kirurzi, s mnogo “utakmica u nogama”, moraju uvijek biti spremni na prilagodbu i improvizaciju,  ovisno o kvaliteti hrskavice i stanju unutrašnjih struktura nosa.

Kompletna transformacija nosa – rekonstrukcija kosti i hrskavice

Kad su u pitanju zahtjevni slučajevi, naši su nam sugovornici izdvojili još jedan primjer koji izvrsno dokazuje činjenicu da je najveći izazov rinoplastike izvesti velik broj postupaka na vrlo malom prostoru.

Sljedeća je dama također operirana zatvorenom tehnikom rinoplastike, bez vidljivih vanjskih rezova i ožiljaka. No, što se sve odvilo unutar njenog nosa tijekom operacije – pravi je kirurški pothvat. Zahvat je započet dorzalnom osteotomijom, odnosno skraćivanjem i smanjivanjem dorzalnog dijela nosa. Riječ je o hrbatu nosa – njegovom najvidljivijem dijelu, na kojem su udubine, grbice i neravnine vrlo česta pojava – a većina osoba ih ističe kao primarni estetski problem zbog kojeg su se odlučile na operaciju nosa.

Zatvorena rinoplastika: dorzalna osteotomija, lateralne i medijalne osteotomije, resekcija septalne hrskavice i alarnih hrskavica, iz arhive Poliklinike Arcadia

Nakon toga, uslijedile su lateralne osteotomije, odnosno redukcije lateralnih hrskavica te redukcija medijalnog dijela nosa – čime se postigao ljepši i pravilniji oblik vrška nosa, a zahvat je zaokružen resekcijom septalne hrskavice i alarnih hrskavica, čime su ispravljeni deformiteti i kreiran pravilan oblik nosne pregrade.

Iz arhive Poliklinike Arcadia

Cilj je lateralnih osteotomija, tvrde nam kirurzi – suziti nos te kreirati pravilniji oblik nosne “piramide”. Sužavanjem nosnica čitav nos dobiva novi oblik – a transformacija se odražava na dojam cijelog lica – zbog centralne pozicije nosa na licu.

Iz arhive Poliklinike Arcadia

Otvorena rinoplastika – opsežnija resekcija hrskavica uz osteotomiju

Kao posljednji izdvojeni slučaj donosimo primjer dame koju su kirurzi Poliklinike Arcadia operirali tehnikom otvorene rinoplastike.

Otvoren, odnosno vanjski pristup se najčešće koristi kod posebno zahtjevnih korekcija nosnog vrška, gdje je kirurgu potrebno više kontrole – u smislu mogućnosti oblikovanja hrskavice. Otvorena tehnika često se koristi i u revizijskim i sekundarnim operacijama, a za njeno je izvođenje potreban mali rez kože ispod vrha nosa, kojim se oku kirurga izlaže unutarnja struktura nosa.

Otvorena rinoplastika: dorzalna osteotomija, resekcija septalne hrskavice i alarnih hrskavica, iz arhive Poliklinike Arcadia

Nakon dorzalne osteotomije, kojom je smanjen hrbat nosa, u ovom je slučaju bila potrebna resekcija septalne hrskavice i alarnih hrskavica, odnosno nosnica, pri čemu je skraćena nosna pregrada i oblikovan vršak nosa.

Osim stručnosti, iskustva i preciznosti kirurga, na rezultat rinoplastike utječe struktura kože i potkožnog tkiva pacijenta – neće jednako zacijeliti osoba deblje, kvalitetnije kože i osoba tanke, osjetljive kože. Iz tog razloga jedino što morate zapamtiti je – ključno je u čije se ruke prepuštate. 

Pročitajte još i ...