Debljina koja boli: što kad ni najstroža dijeta ne pomaže?

Pred nama je zima, period u kojem se mnogi bez grižnje savjesti prepuštaju beskrajnim gastronomskim užicima svjesni da je ljeto još – jako daleko.

No, zapravo bi se trebalo ponašati upravo suprotno: sada je, naime, idealno vrijeme da se posvetimo osmišljavanju „ratnog plana“ čiji je cilj skidanje nagomilanih kilograma. A plan, zapravo, uopće nije kompliciran, bitna je samo dosljednost – u vježbanju, konzumiranju raznolikih hranjivih obroka, dovoljnoj količini sna i općenito zdravijem lifestyleu.

Prirođeni poremećaj

No, što kad je naš problem malo teži, složeniji? Što kad se ne mučimo samo s nekoliko kilograma viška, nego i s neestetskim nakupinama masnog tkiva koje ponekad čak i – bole? Rješenje nije uvijek u tome da se naprosto „zatvore usta“ i da se „prestane jesti“, što često slušaju ljudi koji imaju slične teškoće. Naime, ponekad višak kilograma naprosto ne nastaje iz tog razloga.

Znaju to svi koji pate od lipedema, prirođenog poremećaja raspodjele potkožnog masnog tkiva u području bokova i nogu. Ta hipertrofija često zahvaća i ruke, dok stopala i šake ostaju pošteđeni.

Dijeta nije rješenje

Lipedem se javlja gotovo isključivo kod ženskog dijela populacije, što upućuje na to da korijen problema leži u hormonalnom sustavu. U većini slučajeva počinje se razvijati tijekom puberteta, a može se pogoršati zbog trudnoće, menopauze, neke traume… Dakle, tu se ne radi o masnom tkivu koje je posljedica pretilosti, već o bolesno promijenjenim stanicama.

Premda se velikom broju „komentatora sa strane“ često čini zgodno „priložiti“ savjet o ovom ili onom načinu prehrane koji bi osobi mogao pomoći da smršavi, dijeta nije rješenje za lipedem. Štoviše, neizbalansirani način prehrane – koji je često baza nestručno složenih režima prehrane – stanje mogu i pogoršati.

Pojava mrskih „jahaćih hlača“

No, kontrola težine indirektno pozitivno utječe na lipedem, kao i fizička aktivnost ako je osoba može izvoditi bez bolova, recimo, u prvom stadiju bolesti, kada koža izgleda normalno i prisutne su samo manje nakupine masnog tkiva. U drugom stadiju javljaju se veće izbočine pa je koža nejednake teksture i tvrda, dok je za treći stadij karakteristično veliko povećanje masnog tkiva, zapravo – deformacija.

Lipedem se razvija simetrično na oba ekstremiteta. U početku nastaju promjene na bokovima i stražnjici u obliku „jahaćih hlača“ i celulita, zatim su zahvaćene natkoljenice, a kasnije i potkoljenice. Nakupine s unutrašnje strane natkoljenica i koljena otežavanju hod i mogu dovesti do oštećenja kože tih područja, što još pogoršava cjelokupnu situaciju.

Uglavnom se javlja bilateralno simetrično oticanje nogu od kukova do gležnja, s tim da stopalo nikad ne bude otečeno. Bujanje potkožnog masnog tkiva dovodi do smanjenja njegovog tonusa, uzrokuje kompresiju površinskih limfnih kolektora što dovodi do nakupljanja tekućine u tkivima.

Jedina trajna metoda odstranjivanja

„Jedino liječenje lipedema koje omogućuje njegovo djelotvorno smanjenje je poštedna vibroliposukcija u lokalnoj tumescentnoj anesteziji“, govori prof. dr. sc. Mislav Gjurić, renomirani liječnik iz zagrebačke Poliklinike Sinteza, u kojoj uspješno rješavaju brojne slučajeve ovog poremećaja. Ovisno o tome koliko je stanje komplicirano, zahvat se izvodi nekoliko puta – u skladu sa stupnjem i proširenošću lipedema.

„Ako se bolest ne liječi, ona tijekom godina sve više napreduje“, otkriva dr. Gjurić naglašavajući da konzervativno liječenje lipedema putem ručne ili aparativne limfne drenaže i nošenja kompresivnih čarapa prethodi liposukciji, i nastavlja se ubrzo nakon nje.

U borbu protiv masnih stanica – ultrazvukom

„U postupku liječenja od velike nam je pomoći i Med Contour – najsuvremeniji uređaj koji rabi visoku i nisku fokusiranu ultrazvučnu frekvenciju koja omogućuje duboko i ciljano prodiranje u masno tkivo.

Ultrazvuk uništava masne stanice smanjujući njihov broj na prethodno utvrđenom problematičnom području te je važna potpora liječenju tijekom duljeg vremenskog razdoblja“, objasnio nam je naš sugovornik, ujedno suvlasnik Poliklinike Sinteza – u kojoj je mnogim ženama ovaj problem dijagnosticiran nakon što su mjesecima bezuspješno tražile odgovor na pitanje „što se s njima događa“.

Zašto moraju kupovati hlače veće dva konfekcijska broja od ostale odjeće? Zašto ih to masno tkivo boli i zbog čega neprestano buja?

„Zadovoljstvo je pomoći ženama kojima lipedem ne predstavlja samo neugodan estetski problem, već sa sobom nosi i niz drugih teškoća, popout stalnog osjećaja nelagode i boli“, zaključio je dr. Mislav Gjurić.

Pročitajte još i ...