Vrat je izdajnik godina – ispeglajte ga

Dok se lice vrhunskom anti-age kozmetikom donekle može „ispeglati“, neki su dijelovi tijela puno „vjerniji“ u odražavanju naše stvarne dobi – a po tom pitanju prednjače najosjetljivije regije poput vrata, dekoltea i nadlanica.

Zbog izrazito tanke kože, koja je neprestano na „udaru“ nepovoljnim vanjskim uvjetima, vrat vrlo rano gubi čvrstoću i elastičnost, a iako ga često zanemarujemo, upravo se na njemu dublje bore počinju iscrtavati mnogo ranije no što smo ih očekivali. Da kirurški lifting vrata već godinama nije jedina opcija, dobro nam je poznato, no kako točno pomladiti vrati i riješiti se opuštene, naborane kože bez odlaska pod nož? Odgovore smo potražili kod dr. Josipa Lovrića, specijalista opće kirurgije i stručnjaka za najsofisticiranije metode pomlađivanja iz zagrebačke Poliklinike Bagatin.

Liječnici ove poliklinike već se godinama nalaze na listama najboljih domaćih anti-age stručnjaka, a kad su u pitanju fileri, u Zagrebu ćete bolju adresu teško pronaći. Osim vrhunski educiranih stručnjaka, koji su ujedno i treneri i edukatori za aplikaciju najpoznatijih brandova filera, „korak više“ predstavlja i korištenje materijala najveće kvalitete. Uspješni nam liječnik iz prve ruke otkriva kakav se pristup pokazao idealnim za pomlađivanje najosjetljivijih dijelova tijela, kako se najnovije formule filera razlikuju od onih na koje smo navikli i je li istina da nakon tretmana rezultate možemo vidjeti gotovo dvije godine – sve vam odgovore donosimo u nastavku.

Tanka koža dekoltea i vrata među prvima otkriva godine

Iako smo svi više fokusirani na lice, područje vrata smatra se pravim izdajnikom godina. Vodoravne bore poznate kao „ogrlice“ i „namreškan“ dekolte nerijetko se pojavljuju već prije 30-e. Zašto ta regija najbrže stari?

Zbog tendencije da se fokusiramo na lice, koje nam je u komunikaciji s drugim ljudima najvažnije, lako je smetnuti s uma da naša koža ne stari svugdje istim tempom i dinamikom – vrat jednostavno stari brže, a za to postoji nekoliko razloga. Prije svega, koža vrata je tanja nego koža na licu, no tanji su i mišići i vezivno tkivo. S obzirom na funkciju vrata – on spaja kralježnički stup i lubanju, osiguravajući kontinuitet posture tijela, a istovremeno omogućava pokrete glave u svim smjerovima u punoj rotaciji – jasno nam je da koža vrata mora biti elastična i fleksibilna kako bi se pokreti mogli nesmetano izvoditi.

Ova je regija podložnija starenju iz još jednog razloga – vrat je neprestano izložen oštećenjima od sunca i elemenata iz okoliša, no njezi vrata i prevenciji bora i oštećenja posvećujemo bitno manje vremena nego njezi lica. Bez redovitih pilinga i kvalitetnog režima hidratantne njege, ovaj delikatni dio tijela često postaje „tiha žrtva“ koja znakove starenja pokazuje i mnogo prije lica, a svojim klijenticama volim napomenuti da čak i način spavanja može utjecati na nastanak bora i „namreškani“ izgled kože.

Danas, nasreću, necklifting nije jedino rješenje. Kako filerima i botoxom pomladiti vrat?

Vrat je uvijek izazovna regija za pomlađivanje – neposredno ispod kože i uz nju vrlo je čvrsto priljubljen mišić zvan platizma, koji starenjem koži daje karakteristične nabore i namreškan izgled.

Pri određenim pokretima glave, dolazi do kontrakcije mišića, pri čemu do izražaja dolaze dublji nabori, a upravo se oni mogu ublažiti pažljivom aplikacijom i doziranjem botoxa. Druga stvar na koju obraćamo pozornost je svakako tekstura kože – smanjena hidratacija pogoršava gubitak elastičnosti i dodatno reducira proizvodnju kolagena, a dermalni fileri na bazi hijalurona te hijaluronski skin boosteri popunjavaju prostor između kože i platizme kreirajući plašt hidratacije i na taj način reduciraju vidljive znakove starenja – barem privremeno.

Prije i poslije

Kroz primjer vašeg pacijenta (fotografije poviše) jednom smo prigodom pokazali što mogu Radiesse fileri. Što biste istaknuli kao ključnu prednost ovog branda filera?

Radiesse je dermalni filer koji je po svom sastavu potpuno drugačiji od klasičnih hijaluronskih filera na bazi šećera (da, hijaluronska kiselina je u osnovi šećer).

On je, naime, sastavljen od mikroskopskih čestica kalcijevog hidroksilapatita promjera 45 mikrometara. Svaka čestica je izbrušena do savršenstva i proizvod u svijetu od milja nosi naziv „Best little pearl“ – s provedenih više od 200 kliničkih studija i do sada apliciranih 8 milijuna injekcija širom svijeta.

Jednom apliciran pod kožu, na svaku od tih okruglih perlica zalijepe se stanice koje nazivamo fibroblasti – naše vlastite tvornice mladosti, čija je funkcija proizvoditi kolagenska i elastična vlakna te jednim dijelom ekstracelularni matrix.

Kao posljedica aktivacije tih stanica, naš organizam reagira na jedan jedini mogući način, a to je da proizvodi mrežu vlastitog kolagena na mjestima gdje je Radiesse apliciran. Prednost? Rekao bih da je to jedini direktan način da probudimo vlastiti organizam i doslovno ga potaknemo na izravnu proizvodnju onoga što koži s godinama nedostaje.

Držim da je Radiesse trenutno jedno od najmoćnijih injektibilnih „oružja“ koje imamo u rukama u borbi protiv neumoljivog vremena i gravitacije, a koje u jednoj injekciji može objediniti svojstva gotovo svih filera – od volumizacije i konturiranja lica do skin boostera i kontrole vidljivosti strija. Njegova primjena nadilazi samo pomlađivanje lica – koristi se i za poboljšanje teksture kože trbuha, unutrašnje strane nadlaktica, koljena, redukcije strija, pa čak i konture stražnjice.

Navikli smo na hijaluronsku kiselinu, no ovi se fileri sastoje od mikrosfera kalcijevog apatita uklopljenog u nepirogeni celulozni gel s vodom i glicerinom. Što to zapravo znači?

Pojedinci se obično začude kad čuju riječ „kalcij“ i pomišljaju na kamen, kredu, stijenu; analogija ima različitih. Kalcijev hidroksilapatit je prirodni sastojak našeg organizma – to je mineralna komponenta koja se može pronaći u kostima i zubima, u potpunosti je biorazgradiva i metabolizira se putem prirodnih endogenih mehanizama na kalcijeve i fosfatne ione.

Jednom apliciran u kožu, Radiesse aktivira sustav fibroblasta, koje tijekom narednog perioda organizam pomalo razgradi ostavljajući iza sebe gustu mrežu vlastitog kolagena koji sada služi kao skelet dajući potporu koži, čvrstoću, otpornost i elastičnost. Suprotno čestom mišljenju, nije riječ o trajnom, već o dugotrajnijem fileru, a kad su bojazni vezane za kalcij u pitanju – ne može doći do formiranja nove kosti u tijelu, jer za to jednostavno ne postoje potrebne stanice ili koštani proteini u koži.

Djeluje li filer na kvalitetu kože i može li se njime ostvariti lifting efekt?

Radiesse je u svijetu prepoznat kao izvrstan dermalni filer za podizanje i konturiranje. Osim ublažavanja samih bora na vratu, djeluje li i na opuštene konture, može li ostvariti lifting efekt?

Itekako. Radiesse je vrlo moćan kada govorimo o liftingu tkiva – ima jedinstveno svojstvo trenutačne korekcije volumena uz postepenu indukciju kolagena, a za razliku od hijaluronskih filera, na sebe ne navlači vodu. Lifting efekt može zahvaliti svojim specifičnim reološkim svojstvima – visokom viskozitetu i elastičnosti.

Jedan je od najpopularnijih, ako ne i najpopularnijih proizvoda u svijetu kada govorimo o  konturiranju, oblikovanju i nekirurškom liftingu lica i čeljusti, a osim samostalno, u Poliklinici Bagatin ga često koristimo u kombinaciji s hijaluronskim filerima, što se pokazalo izvrsnim „receptom“ za neinvazivno pomlađivanje.

A što može učiniti za osjetljive regije poput nadlanica i dekoltea, kako ustvari djeluje na „namreškani“ dekolte i nadlanice – dodaje li volumen, zateže li…?

Snaga Radiessa leži u njegovoj sposobnosti da se razrjeđuje u različitim omjerima. Ovisno o potrebama, razrjeđujemo ga kako bi pružio željeni učinak, pa će tako dilutirani Radiesse u omjeru 1:1 djelovati na 2 načina – volumiziranjem i stimuliranjem, dok će hiperdilutirana formula u omjeru 1:2 ili 1:3 djelovati biostimulirajuće te potaknuti neokolagenezu, kako bi se poboljšala tekstura i kvaliteta kože i potaknula proizvodnja kolagena i elastina. Zbog kreiranja nove guste isprepletene mreže kolagena tipa III odnosno tipa I, na površini kože nestaje ili se znatno reducira „namreškani“ izgled.

Kakvoj je koži namijenjen? Što se sve može tretirati?

Tretirati se može gotovo sve: lice, vrat i dekolte, unutrašnja strana nadlaktica, šake, koža trbuha, natkoljenica i koljena, stražnjice, a može značajno reducirati čak i vidljivost strija (sam ili u kombinaciji s drugim neinvazivnim tehnikama i metodama).

Prije i poslije tretmana Radiesse filerom. Iz arhive Poliklinike Bagatin

Ukratko – iz iskustva mogu potvrditi da aplikacijom Radiesse filera u Poliklinici Bagatin postižemo izvrsne rezultate na svim dijelovima tijela na kojima postoji određeni stupanj opuštenosti kože. Naravno, postoje i ograničenja – proizvod nije svemoguć i u situacijama ekstremne opuštenosti kože, kirurška intervencija je ipak potrebna.

Hoće li djelovati i na samu kvalitetu kože – po čemu ćemo to primijetiti?

Pravilno pripremljen u određenom dilucijskom omjeru, djelovat će isključivo i samo na kvalitetu kože. Tzv. „tehnikom ispiranja“ dermisa – plasiran upravo u područje kože koje obiluje fibroblastima – kroz narednih 3-4 tjedna rezultirat će postupnom promjenom teksture, čvrstoće, elastičnosti i sjaja kože, a poboljšanje ćete nastaviti primjećivati iz tjedna u tjedan. Neokolageneza svoj vrhunac doseže u periodu do 3 mjeseca od aplikacije, a više od 95% klijenata svoje zadovoljstvo potvrđuje i nakon 12 mjeseci od samog tretmana.

Rezultati su vidljivi odmah, a s vremenom postaju još bolji

Recimo da smo bili na jednom tretmanu, kada ćemo vidjeti prve rezultate? Je li jedan tretman dovoljan?

Ovisi na kakvom tretmanu ste bili; ako se radilo o tretmanu konturiranja, oblikovanja i volumiziranja lica sa Radiesse+ preparatom, učinak je instant i vidljiv odmah. Jasno ocrtana i konturirana čeljust ili profilna projekcija brade i obraza – odmah su uočljivi u ogledalu; s druge strane, ako ste bili na tretmanu za poboljšavanje kvalitete i tonusa kože, kao što sam rekao, zamjetno poboljšanje se očekuje iz tjedna u tjedan, a konačni rezultat ne može biti vidljiv iste sekunde.

Koliko su rezultati ustvari trajni i kada je vrijeme da ponovimo tretman?

Ovisi naravno o životnoj dobi. U zrelijoj životnoj dobi imunološki odgovor organizma je sporiji te se u svrhu neokolageneze vrata, dekoltea i ostalih dijelova tijela preporučuje ponoviti tretman za 3 mjeseca kako bi učinak bio maksimalan narednih 18 mjeseci. U slučaju konturiranja i oblikovanja lica, tretman ne treba ponavljati prije 18 mjeseci, odnosno ovisno o željama.

Kako je moguće da rezultati traju toliko dugo?

Tajna leži u vama samima – na nama je samo da aktiviramo vaš imunološki sustav i probudimo ga iz uspavanog stanja koje nastaje s godinama. Jednom aktivirani i stimulirani fibroblasti produciraju vlastiti kolagen narednih nekoliko mjeseci, a taj novonastali kolagen ne nestaje preko noći.

S godinama dolazi do akumulacije nepovoljnih vanjskih faktora koji ubrzavaju starenje kože, poput UV zračenja i slobodnih radikala, što dovodi do raspadanja i prorjeđivanja kolagenske mreže i smanjenja elastičnosti i čvrstoće kože. Znanstvene studije već godinama potvrđuju učinkovitost Radiessa u borbi protiv znakova starenja, stoga vjerujte znanosti i vjerujte vlastitom tijelu – a nama, nama dopustite da probudimo stanice mladosti u vama.

Pročitajte još i ...