Vlastitim masnim stanicama do većih grudi

Iako je povećanje grudi implantatima i dalje jedan od najizvođenijih zahvata estetske medicine, u posljednje se vrijeme sve češće primjenjuje i povećanje grudi masnim stanicama. Metodom transfera vlastitih masnih stanica zapravo se masne stanice “prebacuju” s dijela tijela s kojeg ih želite ukloniti u dio tijela koji želite popuniti.

Transplantacija vlastitih masnih stanica

Do prije nekoliko godina nedostajalo je povjerenja u ovu tehniku, no danas je metoda transplantacije masnih stanica za popunjavanje raznih defekata na tkivu u velikom usponu, pa tako i u slučaju grudi. Razlog popularnosti je i taj što nema ožiljaka, kao i to što se koriste vlastite masne stanice koje tijelo prihvaća gotovo bez rizika, a zahvat se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom. Postupak se izvodi tako da se masno tkivo ukloni s drugih područja tijela, odvoji od ostalih staničnih dijelova te se ubrizga u grudi.

Ovaj se postupak zove lipotransfer ili liposhifting i savjetuje se uglavnom ženama koje ne žele drastično povećanje grudi, nego žele imati idealno oblikovane i prirodne grudi. Metoda je odlična i u slučaju nemogućnosti ugradnje implantata ili za poboljšanje njihovih nepravilnosti. Lipotransferom se mogu balansirati asimetrije nakon rekonstrukcije grudi nakon uklanjanja tumora, a jednako se tako može poboljšati i kvaliteta kože i ožiljaka nakon zračenja dojki.

Grudi prirodne na dodir

Povećanje grudi masnim stanicama izvodi se pomoću masnog tkiva koje se prikuplja s bilo kojeg dijela tijela na kojemu se nakupljaju masne stanice, a najčešće je riječ o bedrima, bokovima, unutarnjoj strani koljena ili trbuhu.

EXC - Rita Ora partying with Kate Moss and new boyfriend Nikolai Van Bismarck

Operacijski zahvat traje oko 3 sata, a sam tijek operacije sastoji se od tri dijela: najprije se radi liposukcija, potom se priprema masno tkivo za transfer koje se zatim injektira u dojke. Oporavak je brz i na posao se možete vratiti već 3–4 dana nakon operacije, a tijekom dva tjedna nosi se steznik za tijelo, kao i nakon klasične liposukcije.

Obično se radi o povećanju grudi u prosjeku za 1 do 2 broja, ali pravilo je da zapravo možete povećati grudi maksimalno onoliko koliko masnog tkiva posjedujete.

Iako se prvotno mislilo kako se masnim tkivom grudi ne mogu puno povećavati, pokazalo se da ta informacija nije u potpunosti točna. Naime, svi smo rođeni s određenom količinom masnih stanica, no ako se udebljamo ili smršavimo, taj se broj povećava ili smanjuje, pa tako varira i količina iskoristivosti masnog tkiva. Iako daje izvrsne rezultate, ova metoda ne može se smatrati zamjenom za povećanje grudi pomoću implantata, budući da je stupanj povećanja još nepredvidljiv, a rezultati nisu toliko dugotrajni kao kod ugradnje implantata. Zato se zahvat može ponoviti više puta tijekom tri do šest mjeseci kako bi se postigli željeni rezultati. Konačni rezultat su prekrasne grudi, prirodne na dodir.

Pročitajte još i ...