Prirodne, čvrste „trojke“ želja su većine žena

Povećanje grudi više nije „taboo“ – a pretjerano veliko poprsje neprirodnog izgleda odavno je izvan mode. Iako je sve do prije desetak godina glavna asocijacija na estetsku operaciju grudi bio neprirodan, „over the top“ rezultat, danas je priča posve drugačija.

Povećanje grudi danas i nekad ne može se usporediti

Što se u svijetu implantata promijenilo te koliki je napredak postignut u tehnikama ugradnje, vidljivo je iz izvrsnih rezultata – za brojne dame tako se danas samo nagađa da su se podvrgnule povećanju grudi, jer je njihov dekolte sve samo ne neprirodan. S obzirom na to da je povećanje grudi već godinama najčešće izvođena estetska operacija na svijetu, dame koje se odluče do raskošnijeg dekoltea doći uz pomoć kirurga, više nitko ne gleda „ispod oka“.

Odgovore na sva naša, ali i vaša najčešća pitanja dao nam je jedan od najiskusnijih hrvatskih kirurga, prim. doc. dr. sc. Zoran Veir, specijalist kirurgije te subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, vlasnik Centra estetike Veir, s iznimno bogatim iskustvom u području operacija grudi.

prim. doc. dr. sc. Zoran Veir

Zašto je danas povećanje grudi potpuno drugačije nego prije 15-ak godina?

U kontekstu ‘potražnje’, nije se mnogo promijenilo – povećanje grudi i dalje je jedan od najčešćih zahvata koje izvodim, no promijenilo se sve ostalo, od materijala, tehnika, tehnologije, preko metoda ugradnje pa do dužine oporavka i – pacijenticama najvažnije – prirodnosti rezultata. Danas je naglasak na odabiru ne samo veličine, već i oblika i tipa implantata koji se uklapa u građu tijela, prilagođava anatomiji i osigurava potpuno prirodan izgled grudi.

Žene danas žele grudi koje nitko na prvi pogled ne bi ocijenio kao „umjetne“, a takvi su rezultati mogući zbog iznimnog napretka ne samo s aspekta poboljšanja kirurških tehnika, već i s aspekta kvalitete i inovativnosti korištenih materijala.

Iskustvo, educiranost i osjećaj za estetiku svakako su karakteristike koje bi odabrani kirurg trebao imati, no kakvu ulogu u krajnjem rezultatu „igra“ vrsta, kvaliteta i tip implantata? Ovisi li rezultat baš u potpunosti samo o kirurgu?

Stručnost i iskustvo kirurga svakako su važni faktori za idealan krajnji rezultat, no mnoge su promjene u pogledu povećanja grudi rezultat upravo napretka u segmentu samih implantata. Najnovija generacija implantata Motiva predstavlja „state of the art“ suvremene medicinske tehnologije, zbog čega su upravo oni prvi izbor koji preporučujem pacijenticama.

Kad su u pitanju vrsta i oblik implantata, njihova je posebnost upravo u jedinstvenom obliku – iako su okrugli, nakon ugradnje prilagođavaju se okolnom tkivu i formiraju u oblik suze, čime se u potpunosti izbjegava neprirodni okrugli izgled dojke. Zahvaljujući kohezivnom gel silikonu, implantat imitira oblik dojke pacijentice te se prilagođava prirodnim pokretima tijela – Motiva implantati se zaista pomiču u skladu s pokretima tijela, pa tako nema više onog dojma da se osoba kreće, a dojka „stoji na mjestu“.

Kako nova generacija implantata smanjuje rizik od komplikacija?

S pogleda sigurnosti pacijenta, izniman je napredak postignut u aspektu smanjenja mogućnosti komplikacija. Primjerice, činjenica da se ovi prilagođavaju pokretima i položaju tijela, uvelike smanjuje rizik od izvrtanja, ali i kapsularne kontrakcije, koja se javlja kada tijelo na implantat reagira stvaranjem jakog ožiljnog tkiva koje u ekstremnim slučajevima može dovesti i do nepoželjnih estetskih promjena, ali i bolova.

 

Osim toga, njihova specifična nanoteksturirana površina olakšava savršenu, ali i bržu integraciju u okolno tkivo te pritom smanjuje vjerojatnost nastanka komplikacija.

Ženama je jedna od najvažnijih stavki prilikom odluke na zahvat i ožiljak. Je li istina da se grudi danas mogu povećati s mnogo manjim i nezamjetnijim ožiljkom nego prije?

U slučaju korištenja Motiva implantata, tako je – moguć je i manji ožiljak. S obzirom na to da je materijal specifično rastezljiv i prilagodljiv, rez koji je potreban za njegovo umetanje mnogo je kraći nego kod klasičnog implantata. Osim toga, veličina i tip ožiljka ovise i o tehnici ugradnje, odnosno pozicioniranju implantata – ovisno o time ugradimo li implantat ispod mliječne žlijezde, ispod prsnog mišića ili djelomično ispod žlijezde, a djelomično ispod mišića, i mjesto ožiljka, kao i njegova veličina će se razlikovati.

 

Ipak, mojim su pacijenticama ovi implantati omiljeni jer se s ožiljkom od svega tri centimetra zaista niti jedan drugi implantat ne može mjeriti.

Kakve grudi vole Hrvatice? Jesu li zahtjevi Vaših pacijentica ponekad pretjerani ili domaće dame više vole suptilniji, prirodniji dojam?

Svaka je pacijentica priča za sebe, no gledam li prosjek, u odnosu na prije desetak godina, žene danas žele grudi mnogo prirodnijeg izgleda. Na pogled „umjetni“ dekolte na vrhu je liste onoga što pacijentice ne žele, a srećom, meki i prilagodljivi implantati omogućavaju vrlo prirodan dojam. Ipak, važno je znati kako je izbor prave veličine, vrste i oblika implantat najvažnije odluka koju pacijentica, u konzultacijama s kirurgom, treba donijeti kada se odluči na zahvat.

 

Nakon potrebnih mjerenja, kirurg daje prijedlog optimalnog oblika i veličine koji će se savršeno uklopiti u građu tijela, no želje pacijentice se ponekad razlikuju od ideje kirurga, zbog čega je otvorena komunikacija ključna. Rekao bih da Hrvatice vole dojam prirodnih, čvrstih „trojki“.

Znače li moderni implantati i kraći oporavak?

Povećanje grudi zahvat je koji se odvija u općoj anesteziji, zbog čega je nužno biti svjestan rizika koje ona donosi. Nakon ugradnje implantata, pacijentica u klinici ostaje svega jedan dan, nakon čega slijedi kućni oporavak koji traje otprilike tjedan dana. Iako se nakon toga pacijentice najčešće vraćaju poslu i drugim obavezama, teže fizičke napore potrebno je izbjegavati još šest tjedana, a u oporavku i zacjeljivanju svakako će pomoći i adekvatni medicinski grudnjak. S obzirom na to da se Motiva implantati ugrađuju kroz vrlo malen rez, a u okolno tkivo se integriraju vrlo brzo, i proces zacjeljivanja proteći će lakše. Možda ne nužno brže – jer je tijelu uvijek potrebno vrijeme za oporavak, no svakako lakše i s manjom mogućnosti komplikacija.

Posljednje, ali nikako najmanje važno pitanje – mogu li se grudi povećane Motiva implantatima zaista na pogled, dodir i osjet usporediti s prirodnim grudima?

Možda zvuči nevjerojatno, ali potpuno anatomski oblik koji se prilagođava svakoj pojedinačnoj dojci, u kombinaciji s rastezljivim gel punjenjem, zaista kreira rezultat kakav dosad nismo vidjeli.

Osim maksimalne udobnosti bez osjećaja težine, njihova prilagodljivost i mekoća omogućava postizanje iznimno prirodnog dojma. Sve ono što se stereotipno nekada povezivalo s pojmom povećanih grudi – poput pretjerano okruglih, visoko postavljenih, pretvrdih grudi – s novom je generacijom Motivinih implantata izbjegnuto.

Pročitajte još i ...