Prim. dr. Zoran Veir: Možemo li zategnuti lice i podići grudi bez operacije?

Svaka od nas ima omiljeni brend odjeće, najdraži puder, pjesmu koju znamo napamet i usred noći, a sve veći broj žena na „favourite listu“ dodaje i – najdražeg plastičnog i estetskog kirurga.

A upitamo li brojne Hrvatice, ali i dame iz zemalja regije – barem one kojima briga o ljepoti i izgledu nije strana, na vrhu te liste je zagrebački plastični kirurg prim. dr. Zoran Veir.

Nakon otvaranja vlastite Poliklinike Veir, ionako duge liste čekanja za zahvate kod ovog stručnjaka postale su još duže, a upitamo li bilo koju od zadovoljnih pacijentica, za njegove se „čarobne ruke“ itekako isplati čekati.

Ovaj je domaći plastični, estetski i rekonstruktivni kirurg ujedno i jedan od najeduciranijih u zemlji, a osim estetskih korekcija, poznat je i po složenim funkcionalnim korekcijama, kao i kompleksnim rekonstrukcijama nakon ozljeda, karcinoma i drugih trauma.

Nakon specijalizacije iz opće te subspecijalizacije iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurge, znanje iz ovog područja nekoliko je desetljeća nadograđivao na poznatim svjetskim medicinskim centrima i sveučilišnim bolnicama, među kojima posebno ističe edukacije koje je završio u Madridu, Beču, New Yorku, Baltimoreu, Washingtonu, San Diegu i LA-u.

Kad su u pitanju estetski zahvati, slovi za jednog od najiskusnijih u području abdominoplastike, operacije grudi i liposukcija, no u medicinskim je krugovima cijenjen i zbog iznimnih uspjeha u polju rekonstruktivne kirurgije dojke, kao i onkoplastične kirurgije te mikrokirurgije – kroz koje je promijenio živote stotinama pacijenata.

Prim. dr. Zorana Veira posjetili smo u njegovoj predivno uređenoj Poliklinici Veir na adresi Amruševa 6 u Zagrebu, a u nastavku saznajte što nam je sve otkrio!

Iza Vas su godine iskustva u estetskoj, plastičnoj i rekonstruktivnoj kirurgiji. U kojem ste se segmentu baš profilirali? Svaki kirurg ima svoje uže područje u kojem se osjeća „kao doma“. Koja je vaša najuža ekspertiza?

“Iako mogu reći kako je iza mene bogato iskustvo u gotovo svim segmentima plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije, najviše sam se profilirao u području kirurgije dojke – kako onkoplastične, tako i estetske. Osim toga, u užu ekspertizu mogu svrstati i kirurške korekcije abdomena te liposukcije, a kad je u pitanju lice – zahvat u kojem sam najstručniji je blefaroplastika, odnosno kirurška korekcija očnih kapaka”.

Poznati ste i po složenim rekonstrukcijama,  koji je najteži slučaj koji pamtite?

„S obzirom na to da radim i na KBC Rebro, redovno se susrećem sa složenim i zahtjevnim slučajevima – čije rješavanje zahtijeva timski rad više kirurga. U radu se susrećem i s rekonstrukcijama traumatskih ozljeda nastalih u prometnim nesrećama, kao i s rekonstrukcijama nakon ozljeda radnim strojevima i pirotehničkim sredstvima, koje su često vrlo složene. U cjelokupnoj dosadašnjoj karijeri teško mi je izdojiti najteži slučaj koji pamtim, no uvijek sam posebno osjetljiv na ozljede kod djece, u kojima često kao posljedica ostaje invaliditet. Posebno su teške rane nastale eksplozivnim sredstvima, odnosno pirotehnikom – tako pamtim jednog mladog dečka iz Čakovca, koji je zadobio tešku ozljedu desne šake, u toj mjeri ozbiljnu da je bila praktički za amputaciju. Srećom, mnogobrojnim operacijama uspjeli smo spasiti šaku; i to ne samo spasiti, već je danas riječ o čovjeku koji ima odličnu funkciju šake i – svira harmoniku!

Osim tog slučaja, kao vrlo zahtjevnu pamtim i rekonstrukciju mekog oglavka glave nakon liječenja tumora mozga. Defekt je pokriven leđnim mišićem mikrokirurškom tehnikom – a u toj sam operaciji zaista otišao korak dalje kako bih pomogao pacijentu. Napravili smo transplantaciju kose u leđni mišić, kojim smo zatim pokrili defekt na glavi pacijenta – a to smo predstavili kao inovaciju te slučaj publicirali u eminentnim svjetskim časopisima. Ako bih izdvajao jednu stvar na koju sam najponosniji, mogu izdvojiti taj slučaj.

Poliklinika Veir

Kad su u pitanju kompleksni zahvati, izvodim i endoskopske rekonstrukcije prsne kosti omentum režnjem, i tu sam metodu uveo prvi u Hrvatskoj. Svakako bih istaknuo cijeli tim u KBC Rebro, jer radimo vrlo složene rekonstrukcije dojke vlastitim tkivom, mikrokirurškom tehnikom. Prof. dr. sc. Davor Mijatović stvorio je zaista pozitivno ozračje i uvjete u kojima možemo pratiti europske trendove, ali i postavljati neke nove. Osim toga, vodimo računa o educiranju mlađih kolega – jer neke se stvari mogu naučiti jedino od iskusnijih liječnika, a ne iz knjige.”

Kakvo je bilo Vaše dosadašnje radno iskustvo? Koje Vam je radno mjesto bilo najzahtjevnije, a gdje (i od koga) ste najviše naučili?

“Kirurgija je ‘zanat’, koji se uči prvenstveno u operacijskoj sali. Prve sam korake naučio u Slavonskom Brodu, od izvrsnog kirurga dr. Jerkovića i drugih kolega u Slavonskom Brodu. Edukaciju sam nastavio pod mentorstvom renomiranih kirurga – prof. dr. sc. Zdenka Staneca i dr. Maria Zambellija, kao i prof. dr. sc. Unušića te prof. dr. Milomira Ninkovića, koji se smatra jednim od najboljih kirurga na svijetu.

Bolnica u Slavonskom brodu mjesto na kojem sam zapravo započeo učenje kirurgije i uvijek će mi ostati u lijepom sjećanju. Kasnije sam edukaciju iz opće kirurgije nastavio u Zagrebu, na KBC Sestre milosrdnice, KB Dubrava i KBC Zagreb, dok sam subspecijalizaciju iz plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije odradio na KB Dubrava i KBC Rebro, pod mentorstvom prof. dr. sc. Zdenka Staneca – vrhunskog kirurga i čovjeka.

Mnogo sam tijekom karijere vidio i naučio i od dr. Maria Zambellija, kojeg smatram jednim od najboljih domaćih kirurga.”

Što Vam je najveći užitak u poslu?

“Najveći užitak u mom poslu ujedno je i razlog zbog kojeg se bavim medicinom – a to je osjećaj da sam nekome pomogao, nekoga izliječio, poboljšao nekome izgled, kvalitetu života. Ukratko, zadovoljstvo na licu pacijenta.”

Jedna od vaših specijalnosti je i facelifting, odnosno kirurško zatezanje lica. Mnogo se danas može postići i nekirurškim metodama, a kada je najbolje raditi facelifting?

“Nema univerzalnog odgovora. Facelifting je najbolje raditi onda kad za njega postoji indikacija, što nije isto kod svake osobe. Osim toga, važno je da postoji i realna želja, odnosno odluka pacijenta – jer je ipak riječ o operativnom zahvatu. Ako moram odrediti neki vremenski okvir, onda bi to bilo oko 50. godine, no mnogo je čimbenika koji utječu na stanje kože, brzinu starenja i izraženost znakova starenja – pa tako i na potrebu za kirurškim zatezanjem lica. Prvenstveno to su genetika i stil života, tjelovježba, ranije izvođeni neinvazivni tretmani, njegovanje kože i slično.”

Među najvećim ste stručnjacima i u području liposukcije. Kombinirate li često kirurški pristup s neinvazivnim metodama i što Vam se pokazalo kao najbolje?

“U liposukciji imam zaista mnogo iskustva i smatram da sam u tome dosta dobar. Naravno, koristim i nekirurške metode – sofisticirane uređaje koji daju izvrsne rezultate. Volim pratiti što se novo pojavljuje u polju aparativnih tehnika pa sam upravo nabavio izvrstan uređaj –  INDIBA® activ, koji se bazira na radiofrekvenciji te ima mnoge primjene, kako u pripremi, tako i u postoperativnom oporavku. Osim toga, koristi se u estetici, za zatezanje kože i topljenje potkožnog masnog tkiva, ali i u rehabilitaciji pacijenata u svrhu stanične terapije. Koriste ga i vrhunski sportaši, poput nogometaša FC Barcelona, kao i prvi reket svijeta, Carlos Alcaraz.”

Za koje zahvate Vaši pacijenti u poliklinici pokazuju najveći interes?

“Najveći interes pacijenti pokazuju za operacije grudi, liposukcije, oblikovanje tijela vlastitom masti, facelifting, kirurške korekcije kapaka, operacije uha i estetske korekcije intimnog područja. Mogu reći da sam među prvima u Hrvatskoj počeo raditi estetske operacije intimne regije.”

Postoji li način da grudi podignemo bez operacije?

“Opuštene grudi se primarno podižu operacijom, jer je u pitanju i višak kože, i opušteno tkivo, i smanjenje volumena – što ne možemo korigirati bez kirurškog zahvata. U blažim slučajevima opuštenih grudi, augmentacija s implantatima će povećati, ali i podići grudi, dok je kod izražene opuštenosti potrebno i podizanje grudi. Možemo na tkivo djelovati i Aptos nitima i sličnim proizvodima, no ključno je – iskustvo i širok raspon vještina kirurga, kako bi pravilno procijenio što je moguće napraviti kod dotične pacijentice.”

Možemo li zategnuti kožu na trbuhu nakon trudnoće ili mršavljenja bez operacije?

“Ponovno – ovisi o izraženosti problema. Višak opuštene kože na području trbuha možemo zategnuti i bez operacije, no samo ako nije riječ o prevelikom višku kože – i naravno, ako su vam na raspolaganju najbolje aparativne tehnologije te bogato iskustvo, znanje i vještine.

Poliklinika Veir

Jer liječnik je taj na kojem leži odgovornost pravilnog odabira metode, tehnike i u konačnici kombinacije postupaka koji će pružiti najbolje rezultate. Kad je u pitanju zatezanje kože na trbuhu, uređaj INDIBA® activ djeluje i na mišiće, i na fascije i na kožu – pa je učinak tretmana zaista značajan. U kombinaciji s mezoterapijama i carboxy tretmanima za kvalitetu kože te HIFU tehnologijom, postižemo stvarno sjajne rezultate.”

Pročitajte još i ...