DR. SINIŠA GLUMIČIĆ: Najbolje vrijeme za facelifting je nakon 50-e

Kada su Joan Collins pitali koje su joj najljepše godine u životu, odgovorila je: “Onih 10 između 49. i 50.” Poznata zlica iz Dinastije uspijeva i u 80-oj izgledati barem 20 godina mlađe, a za to zaslugu pripisuje dobrim genima. Zlobnici će reći kako su definitivno zaslužni geni, ali talentiranih plastičnih kirurga koji stoje iz njezinog izgleda. Kako bilo, ima ih i koji ponosno otkrivaju tajne svoje mladolikosti. 

Među njima su Cher, Raquel Welch, Courtney Love… Ova potonja izjavila je kako je kada je imala 39 odlučila poslušati savjet Goldie Hawn i napraviti facelifting. I nije požalila. Sada dolazimo do pitanja koja je prava životna dob u kojoj je facelifting najbolji izbor kada je riječ o pomlađivanju. Pitanje smo postavili prim. dr. Siniši Glumičiću, jednom od najvećih imena domaće estetske scene i zasigurno među najzaslužnijima za popularizaciju estetskih tretmana i zahvata i Hrvatskoj, kao i za razbijanje mnogih tabua u polju estetske medicine i kirurgije.

Nije cilj kreirati maske nego pomladiti

“U srednjim godinama, botox će smanjiti kontrakcije i bore, ali nećete izbjeći kirurgiju ako želite izgledati dobro u kasnim godinama. po mome mišljenju, najbolje je facelifting napraviti nakon 50-e. Riječ je o vrlo kompleksnoj operaciji. Ne radi se samo o zatezanju kože, nego kirurg mora vratiti muskulaturu vratiti u prijašnji položaj, mora paziti na prirodne silnice lice. Ne kreiramo maske, nego rejuveniramo i pomlađujemo lice”, kaže najpopularniji estetski kirurg i dodaje kako već dugi niz godina smatra kako nema malog liftinga i uvijek radi lice i vrat zajedno jer oni čine estetsku cjelinu i, ako radite samo lice, a pritom ignorirate vrat, stvara se nesklad. 

Zašto su 50-e pravo vrijeme za facelifting

Oko pedesete žensko tijelo ulazi u perimenopauzu i menopauzu kada im tijelo prolazi kroz specifične promjene. Uz nalete vrućine, poremećaj spavanja i promjene raspoloženja, bore postaju duboke, a oštećenja nastala izvanjskim utjecajima postaju vidljivija. Kada se svemu pridruži gravitacija, nedostatak elasticiteta, tanka koža i loša tekstura uz pokoju hiperpigmentaciju, pali se lampica za alarm. U menopauzi se razina estrogena smanjuje na pola, a testosteron zauzima centralnu ulogu. U prvih pet godina izgubi se trećina kolagena te dolazi do gubitka vlažnosti i sjaja kože. Koža postaje značajno osjetljivija na sve vanjske utjecaje poput hladnoće, topline, sunca, pušenja ili zagađenja, a tanku i suhu kožu karakterizira nejednolika tekstura s manje volumena zbog gubitka potkožnog masnog tkiva. Duboke bore postaju još dublje, pore proširenije, kapci se ovjese, a oči izgledaju manje i “tužnije”. 

Botox i fileri uvijek mogu pomoći, međutim, oni pomažu radikalno u 40-ima, kada operacija nije potrebna. Iako ovisi od osobe do osobe, u 50-ima, zbog pojačane ptoze, odnosno pada kože i strukture muskulature lica i vrata, pomoć filera i botoxa umjerenijeg je karaktera. Tada se efekt podizanja muskulature i uklanjanja suviška kože lica ne može više postići filerima. Čak i najveći svjetski stručnjaci koji rade filere shvaćaju da je facelifting u određenoj točki života definitivno bolja opcija.

Tijek estetskog zahvata i oporavak 

U Glumičić Medical Group Boutique klinici za estetsku kirurgiju kirurškim pristupom i modernom tehnologijom omogućava se uklanjanje suvišne, viseće kože lica i vrata te podbratka, kao i eliminacija bora. Istovremeno, koristeći tzv. SMAS tehniku, muskulatura lica i vrata vraća se u prijašnji položaj. Postignuti rezultati dramatično osvježuju i pomlađuju izgled, ali uvijek u prirodnim granicama i bez izgleda maske. 

Face lifting u potpunosti je bezbolan zahvat te nema nikakvih bolova niti nakon operacije. Sama operacija može se izvoditi u općoj anesteziji, kao i u lokalno potenciranoj o čemu, uz dogovor, odlučuje specijalist anesteziolog. Zahvat traje od dva do tri sata, a pacijent je odmah po završetku zahvata budan, bez ikakvih bolova ili neugodnosti.

Poslije operacije oko lica te ispod vrata stavlja se specijalni kompresivni zavoj koji se skida nakon 24 sata, kada se obavi i prvo previjanje. Nakon obavljenog zahvata ostaje se nekoliko sati u Poliklinici kako bi se pacijent u potpunosti razbudio i oporavio te nakon toga, uz pratnju, ide kući ili u svoj smještaj. Preporučuje se svakako mirovanje kroz period od 24 do 48 sati. Osnovni oporavak traje od 10 do 12 dana nakon čega se većina pacijenata vraća svojim svakodnevnim aktivnostima. Jedino treba izbjegavati sunce 2 mjeseca nakon operacije.

Pročitajte još i ...