Puder vam se ne upija savršeno u kožu? Saznajte gdje griješite…

Nekoliko je pogrešaka koje u njezi kože većina nas kontinuirano ponavlja, a jedna od češćih tiče se dehidrirane kože. Brojne žene, naime, nisu svjesne da je dehidriranost stanje, a ne tip kože, iz čega proizlaze brojni daljnji krivi koraci. Primjerice, muče li ih bubuljice, svjesne su da imaju masan tip kože koju onda tretiraju agresivnijim preparatima.

Što je u toj metodi pogrešno? Većina u potpunosti zaboravi na hidrataciju misleći da masnoj koži trebaju samo kreme za isušivanje sebuma. I tako kožu dovedu u „stanje katastrofe“ – ne shvaćajući pritom gdje griješe.

Sličan je slučaj i kod suhe kože koju mnogi miješaju s dehidriranom premda u prvom slučaju koži nedostaje samo voda, a u drugom voda i hranjive tvari poput lipida i esencijalnih masnih kiselina.

Voda čini 65 posto ukupne mase čovjeka

Dehidracija, dakle, može pogoditi sve tipove kože, a prepoznajemo je po osjećaju zategnutosti i žarenja, nedostatku sjaja, ljuskicama koje se pojavljuju i sprečavaju nanošenje omiljenog pudera… Naravno, problem ne leži samo u izgledu i osjećaju nelagode: nedovoljno hidrirana, koža više ne ispunjava svoju zaštitnu funkciju.

Voda inače čini oko 65 posto čovjekove ukupne tjelesne težine, dakle, osoba težine 70 kg sačinjena je od oko 49 litara vode, od kojih je oko 15 posto koncentrirano u koži. Voda je  koži – ali i cijelom organizmu – prijeko potreban element, ona je poput svojevrsnog rezervoara na koji se „priključuju“ ostali organi. Prelazeći iz kože na površinu, difuzijom natapa sve njezine slojeve – što se naziva transepidermalnim gubitkom vode. A baš njega sprječava rožnati sloj zaštićen hidrolipidnom barijerom. Ako se ona ošteti, proces isparavanja se ubrzava čineći kožu suhom.

Dehidraciji, nažalost, pripomažu raznorazni čimbenici: od okolišnih kao što su hladnoća, UV zrake, vjetar i čestice zagađenja preko vanjskih kao što su duhan i alkohol do emocionalnih poput stresa i umora. Kožu isušuju i neki medicinski tretmani te preagresivni kozmetički proizvodi, deterdženti…

Kako koža sama sebi pomaže

Kako je vrlo osjetljiva na nedostatak vode, koža ima hidroregulacijski mehanizam koji uravnotežuje količinu vode, a pridonose mu tri glavna faktora: prirodni čimbenici hidratacije (molekule koje zadržavaju vlagu, poput uree i mliječne kiseline), lipidi iz rožnatog sloja i akvaporini, kanali kroz koje prolazi voda u epidermi. U epidermi, naime, nema krvnih žila pa svi elementi potrebni za život stanica (mineralne soli, vitamini, hranjive tvari itd.) do površinskih slojeva kože dolaze zahvaljujući akvaporinima.

Zaključak? Dobro hidrirana koža trebala bi imati sposobnost zadržavanja vode, a u toj joj misije pomaže i kozmetika – koju posebno dobro treba birati u hladnom razdoblju koje nas očekuje. U jesen i zimu koža se, naime, suši zbog kombinacije hladnoće i centralnog grijanja, a često se u ovom periodu javljaju i atopije te razne druge alergije.

Adut brenda Bioderma

BIODERMA Hydrabio Sérum jedan je od dragulja u priči o hidrataciji: ovaj koncentrat koži trenutačno osigurava vlagu koja joj treba, i to tijekom 24 sata, a pritom kožu umiruje i vraća joj sjaj.

No, to nije jedini njegov bonus: nekomedogeni serum glatke teksture izvrsna je podloga za šminku, zbog čega ga ljubiteljice make-upa obožavaju. Kao i svi proizvodi renomiranog brenda BIODERMA –  poznatog po patentu za micelarnu vodu – formuliran je prema principu ekobiologije, dakle osmišljen kako bi očuvao ekosustav kože i dugoročno utjecao na njezino zdravlje. Hydrabio Sérum ne samo da ispunjava dnevne potrebe kože za vodom, nego i ponovno pokreće prirodne mehanizme rehidratacije kože za dugotrajne rezultate – a svaka žena koja se razumije u anti-ageing zna da se bez kvalitetne hidratacije besmisleno boriti protiv znakova starenja kože.

Kako bi bio učinkovit, Hydrabio Sérum kombinira patent AquageniumTM i moćne hidratantne aktivne sastojke – hijaluronsku kiselinu, ksilitol i glicerin – kako bi potaknuo tri ključna mehanizma hidratacije: dovođenje vode u kožu, održavanje vlage u dubljim slojevima i poticanje cirkulacije stvaranjem vodenih kanala – akvaporina. Preplavljena vlagom, koža je meka i baršunasta, i pritom mnogo lakše odolijeva agresivnim vanjskim čimbenicima. I savršena je podloga za puder!

U HydraBio njegujućoj liniji su još i krema te gel krema za hidrataciju i intenzivan sjaj pa svoju anti-ageing rutinu – bez obzira na to je li vam pedeset ili dvadeset i pet – možete oplemeniti teksturom koja vam najviše odgovara.

 

Pročitajte još i ...