Dermatolozi odabrali najbolji proizvod u borbi protiv rozaceje

Rozaceja, prema nekim procjenama, zahvaća oko 10% odrasle populacije što je čini jednom od najčešćih kožnih oboljenja. Prema nekim studijama rozaceja se češće javlja u industrijski razvijenim zemljama i češće kod žena između 30 i 50 godina, nego kod muškaraca. Također, rozaceja je češća kod žena u menopauzi, te kod osoba svjetlije puti.

Dugoročni problem koji nije jednostavno tretirati

Riječ je o čestoj i dugoročnoj bolesti koja se teže liječi s obzirom na različite tipove kože. Tipična klinička slika rozaceje izgleda kao upala lica na specifičnim mjestima oko nosa, obrazima, ispod očiju, na čelu i na bradi. Radi se o pojačanoj osjetljivosti krvnih žila lica na vanjske i unutarnje podražaje pri čemu se onda krvne žile šire te nastaje crvenilo. Nakon širenja krvne žile se skupljaju ali su žile i propusne, pa uslijed širenja krv istječe u međustanični prostor što potiče upalu i promjene koje nalikuju na akne.

No, akne nisu u pitanju već papule i pustule! Naime, osobe s rozacejom nemaju začepljene pore, već suhu kožu koja je upaljena, te papule i pustule koje se javljaju uslijed infekcije. Dobra je vijest što ni papule ni pustule ne uzrokuju ožiljke, kao recimo akne.

Točan uzrok rozaceje nije poznat, no znamo što pogoršava i što smanjuje upale. Vanjski faktori uvelike utječu na stanje kože, kao što su izloženost UV zrakama, nečistoće iz zraka poput smoga, te određene kreme i parfemi. No, zašto se rozaceja događa to ne znamo, već samo kako pomoći!

Postoji puno različitih faktora koji mogu biti okidač za pojavu rozaceje poput genetike jer oko 30% članova oboljelih je prije imalo rozaceju, hormonalni poremećaji uzrokovani menopauzom ili menstrualnim ciklusima, ali i sunce pogotovo ako je koža već oštećena UV zrakama. Rozaceja postaje naročiti problem tijekom ljeta kada sunce dodatno isušuje već ozlijeđenu i suhu kožu, a posredstvom UV zraka dodatno se oštećuje DNK kože.

Sto lica rozaceje

U prošlosti su oboljeli od rozaceje često bili stigmatizirani zbog prepoznatljivog crvenila lica koje je nalikovalo na izgled osoba ovisnih o alkoholu, no danas znamo da to nije u pitanju. Rozaceja najčešće počinje kao blaga upala na licu s peckanjem kojeg ljudi primjećuju nakon tuširanja ili nakon čaše vina, ali to su prvi simptomi koji se pojavljuju i nestaju unutar nekoliko dana. Nakon toga slijedi druga faza bolesti kada izbijaju papule i pustule uslijed infekcije i presuhe kože, a u trećoj i posljednjoj fazi dolazi do zadebljanja kože uslijed gubitka kolagena, upalom i pojačanim radom žlijezda lojnica.

Najvažnija stvar prilikom dijagnoze rozaceje jest otkriti provocirajuće čimbenike koji utječu na progresiju bolesti, a to mogu biti jaki začini, vrućina, izlaganje suncu i hladnoći, alkohol i određena prehrana bogata šećerima i masnoćama. Najbitnije je prepoznati čimbenike kako bi otklonili provocirajući faktori, te kako bi liječenje bilo uspješnije.

Iako još uvijek nije otkriven točan uzrok bolesti, već samo čimbenici koji pogoršavaju stanje, neka istraživanja upućuju da bi za rozaceju krivac mogla biti pojačana aktivnost ili proizvodnja jedne vrste bjelančevina koja potiče upalu, pa tako i brani tijelo od infekcije. No, dok liječnici tragaju za uzrokom, mi već imamo rješenje. A našli smo ga u pobjedniku Estetica Premium Products 2021, u kategoriji Najbolji proizvod u borbi protiv rozaceje.

Skintegra Infrared

Skintegra Infrared je koncentrirani, umirujući serum za svaki tip kože, a naročito osjetljivu sklonu upalnim procesima i iritacijama. Smiruje simptome upale, intenzivno hidratizira i korigira nepravilnosti na koži. Lagane, hidratantne teksture, ne masti niti pridonosi osjećaju težine na koži, već dubinski vlaži, instantno umiruje i suzbija nelagodu povezanu s upalom kože.

“Dobili smo još jednog visokopotentnog saveznika u borbi protiv rozaceje, neizlječivog stanja kože koje se mora držati pod kontrolom. Zahvaljujući azelaičnoj kiselini, niacinamidu, pantenoliu, antokosidansima i odličnoj teksturi, ovaj proizvod bi trebao postati dnevna rutina. Može se postupno uvoditi s obzirom da kod najosjetljivijih može izazvati nelagodu i crvenilo, a nakon izvjesnog vremena se vidi i pravi učinak ovog moćnog sredstva”, pohvalila je dr Nevia Delalle, jedna od naših dermatologinja u ovogodišnjem stručnom žiriju Estetica Premium Products 2021.

Sa Skintegrinim Infraredom oduševljena je i dr Jelena Jakić: “Umirujući i hidratizirajući serum za upalama sklonu kožu, lagane, hidratantne teksture, ne masti niti doprinosi osjećaju težine na koži. Pacijenti su zadovoljni, ne iritira im kožu i odličan je za dugotrajnu upotrebu.”

Široki spektar djelovanja Infrared duguje izvanrednom kompleksu sastojaka: derivatu azelaične kiseline koja dubinski hidratizira i čini kožu elastičnom, istovremeno djelujući smirujuće, omekšavajuće i posvjetljujuće (10%), vitaminima B3 (niacinamidu) i B5 (pantenolu) te ektoinu, ekstremolitu koji jača zaštitnu barijeru kože i regenerira fotooštećenja, kompleksu biljnih sastojaka: ekstraktima zobi, sjemenki grožđa, sladića, centelle asiatice i madecassosidea koji kožu opskrbljuju antioksidativnim učinkom, dodatno je umiruju i djeluju protiv nepravilnosti. Proizvod je pogodan i posebno preporučljiv kod dermatoza poput rozaceje i akni koje prati narušena hidrolipidna barijera kože te se uslijed tog disbalansa javljaju simptomi upale poput ljuskanja epiderme, svrbeža, crvenila i upalnih procesa.

Pročitajte još i ...