Tijelo Halle Berry nakon 18 godina – donosimo riječ nutricionistice, trenerice i dermatologinje

Prije nekoliko tjedana Halle Berry ugasila je 54. svjećicu na torti, no svaki pogled na njenu fotografiju izaziva jednaku reakciju – dobijemo potrebu protrljati oči kako bismo se uvjerile da nas ne varaju.

Slavna hollywoodska glumica već desetljećima slovi za jednu od najljepših žena na svijetu, a redovito se nalazi i na listama onih za koje je „vrijeme stalo“.

, New York, NY - 8/3/17 Halle Berry at Good Morning America in New York City. -PICTURED: Halle Berry -, Image: 343968739, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Je li vrijeme za nju zaista stalo ili su promjene ipak neminovne?

Na prvi pogled, većina će ljudi pomisliti da se na fotografiji nalazi 30-godišnjakinja, no od njenih je „jamesbondovskih“ dana prošlo punih 18 godina. Nitko ne može osporiti činjenicu da glumica i u 55. izgleda fenomenalno, no što se točno s njenim tijelom dogodilo u posljednjih 18 godina te kojih prirodnih procesa nije pošteđena čak niti „dama koja ne stari“?

Od vremena James Bonda do danas Halle je snimila pregršt filmova i izgradila bogat obiteljski život – rođenje dvoje djece, kako tvrdi, potpuno ju je promijenilo, no moramo primijetiti kako se nakon poroda vratila u formu prije nego smo uopće stigli primijetiti da je ikada i bila izvan forme.

Halle Berry

Žensko tijelo u 50-ima neprestano se mijenja

S obzirom na to da je ušla u drugu polovicu petog desetljeća, zasigurno utjecaja na njeno tijelo imaju i hormonalne promjene koje se u ovim godinama događaju u ženskom tijelu. Vrlo je česta pojava u kojoj početak menopauze prati i pojava inzulinske rezistencije, stanja u kojem je odgovor organizma na inzulin smanjen – s vremenom ova pojava može dovesti do pojačanog osjećaja gladi, slabosti i pojačane potrebe za ugljikohidratima koja za posljedicu ima debljanje.

Ipak, većina će se stručnjaka složiti kako za zdravo, čvrsto i mladoliko tijelo postoje 2 glavna preduvjeta – tjelovježba i uravnotežena prehrana.

Nutricionistica i trenerica s iznimnim iskustvom – ista kilaža ne znači uvijek i isti sastav tijela

Kako bismo ovom temi pristupili sa svih relevantnih stajališta, obratili smo se osobi koja o prehrani, vježbanju i povezanosti tjelesne forme i mladolikosti zna sve što se može znati.

Marija Andrijašević, diplomirana nutricionistica i apsolventica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te vlasnica Fitness centra Score jedna je od najcjenjenijih domaćih stručnjakinja za fitness i nutricionizam. Marija uvijek naglašava kako vježbanje i prehrana idu „ruku pod ruku“ te da je nemoguće očekivati vrhunske rezultate ako je jedno od ta dva polja zapostavljeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Andrijasevic (@maryfit21) on

„Iako možda zvuči kao floskula, bavljenje sportom definitivno usporava i proces starenja, ali i opadanja mišićnog tonusa, a sve to utječe na sastav tijela. Što se tiče tijela Halle Berry, ne čini mi se da se s godinama udebljala, no sigurno se promijenio sastav njenog tijela, a vrlo vjerojatno i kože“, ističe Marija.

S obzirom na to da se lijepu Halle često može vidjeti u sportskoj trenirci i tenisicama za trčanje, jasno nam je kako je fizička aktivnost velik faktor u njenom svakodnevnom životu. Kako nam redovna tjelovježba može pomoći u duljem zadržavanju mladolikog izgleda tijela i je li riječ samo o vizualnom dojmu, ili nam je tijelo i „iznutra“ mlađe uz redovno vježbanje?

„Odgovorno tvrdim da osobe koje se bave sportom, a pogotovo one koje rade treninge s opterećenjima, mogu utjecati na očuvanje mišićnog tonusa te na bolju definiciju – zato možemo naići i na ‘pločice’ kod osoba nakon 50-e. Jednostavno, čak će i hormonalni sustav raditi bolje, a o metabolizmu da ne i ne govorim. Udružimo li fizičku aktivnost i s adekvatnom, zdravom i uravnoteženom prehranom – voilà, dodaje naša sugovornica.

Ista kilaža ne znači uvijek i isti sastav tijela

Marija ističe i kako ne postoje brza rješenja – nagle dijete i fizičko iscrpljivanje ne može donijeti dugoročno zdravo, čvrsto i mladoliko tijelo.

„Ne volim gerila treninge, već kontinuitet – tako se dobiva jedna Halle, koja i u 55-oj izgleda kako izgleda. Postoje nebrojene studije o utjecaju treninga na starenje i sastav tijela, od kojih neke pokazuju i kako mišić profesionalnog sportaša ima veći udio mišićnog tkiva čak i godinama nakon prestanka karijere. Dakle, kilaža osobe može biti ista, no izgled može biti potpuno različit“, objašnjava nam nutricionistica i trenerica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Andrijasevic (@maryfit21) on

Što se događa s kožom tijela u 40-ima i 50-ima?

Nakon što smo od Marije saznali što se događa s metabolizmom i mišićima, željeli smo saznati i kakve se promjene u koži tijela događaju u ovim godinama, te zašto nam tijelo neke osobe može izgledati drugačije, čak i ako je zadržala istu kilažu i ostala jednako posvećena treninzima?

S godinama koža gubi vlagu, kolagen, elastin i druge gradivne elemente, što neminovno dovodi do njenog opuštanja. Neovisno o tome koliko vremena posvećujemo prehrani i vježbi, koža će s godinama postati namreškana, a često i isušena. Je li se s istim problemom susrela i Halle Berry?

Naša nam je ugledna dermatologinja, dr. Nevia Delalle objasnila što se dogodilo s kožom tijela lijepe glumice te zašto je nemoguće da nakon 18 godina izgleda potpuno isto.

dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije

„Naoko Halle izgleda isto, tijelo joj je zaista u formi, no vidljiva je opuštena koža. Jednostavno nema onu nekadašnju zategnutost, što je i očekivano. Ipak, po njenom je tijelu vidljivo da redovito vježba te sam sigurna kako je učinila sve što je mogla kako bi spriječila opuštanje kože – zato tako dobro izgleda. Naravno, godine je teško u cijelosti ‘zamaskirati’, a kod Halle su posljedice godina najvidljivije na koljenima i potkoljenicama – tonus mišića je dobar, no potkožje je oslabljeno, zbog čega kosti postaju vidljivije, što odaje godine“, prokomentirala je dr. Delalle.

Pročitajte još i ...