Tko su stručnjaci koji bi vam nos mogli operirati “zatvorenih očiju”?

Premda usnice žele učiniti senzualnijima pa razmišljaju o njihovom povećanju, brojne se žene boje otići na tretman filerima jer „što ako ne budem zadovoljna“? Strah od „duck facea“ bezrazložan je ako odaberete iskusnog liječnika s provjerenim smislom za estetiku, a čak i ako nakon nekoliko dana ne budete zadovoljni, rezultati se mogu korigirati uz pomoć hijaluronidaze – enzima koji se koristi za razgradnju hijaluronskih filera koji su ubrizgani u kožu.

Usne se, dakle, lako mogu „popraviti“, isto je i s nekim drugim dijelovima lica, no ako je pogreška negdje nedopustiva, to je onda – operacija nosa. Rinoplastika se smatra jednim od najzahtjevnijih estetskih zahvata, a zbog iznimne anatomske kompleksnosti ovog dijela lica, samo se nekoliko liječnika u svakoj državi ističe od ostatka te se može pohvaliti titulom „stručnjaka za noseve“.

Stručnjaci koji će zahvat obaviti “zatvorenih očiju” su prof. dr. sc. Mislav Gjurić iz Poliklinike Sintezaprim. dr. Siniša Glumičić iz Glumičić Medical Groupdr. Zoran Žgaljardić iz Centra za estetsku kirurgiju Žgaljardićdr. Duje Ostojić iz Ordinacije Ostojić te dr. Mario Zambelli iz Poliklinike Zambelličije ćemo vam radove danas predstaviti.

Nos – ključan faktor u izgledu lica

Nos je jedan od ključnih faktora koji određuju izgled lica: najuočljiviji je jer se nalazi u samom središtu, i može u potpunosti promijeniti izgled osobe. Ako ste kada pokušavali kreirati svoj „emoji“ (aplikacija uz pomoć koje slažete svoj virtualni lik), jasno vam je koliko baš nos utječe na promjenu izgleda lica. I to čak i kad su korekcije vrlo sitne!

Iz arhive prim. dr. Siniše Glumičića, estetskog kirurga

Zato se pacijenti za operaciju nosa nikad ne odlučuje od danas do sutra, posebice ako se ne radi o slučajevima prijeloma ili ozljeda koje treba hitno sanirati (pogotovo u slučajevima kada je ugroženo disanje).

Važno je imati realnu predodžbu

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, jedan od najvećih stručnjaka za rinoplastiku u Hrvatskoj i šire, govori da je korekcija nosa rezultat dugog promišljanja, promatranja, analiziranja i skupljanja informacija.

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, otorinolaringolog, spec za plastičnu kirurgiju glave i vrata: nakon dvije rinoplastike, pacijentica je k njemu odlučila otići na finalni “popravak”

„Ljudi su različiti – jedni precizno analiziraju problem, jasno ga komuniciraju i realno prihvaćaju objašnjenja kirurga, dok drugi imaju problem razumljivo izraziti svoje nezadovoljstvo izgledom ili nemaju ni približnu predodžbu o tome što se može ispraviti i kako se to po prilici radi“, govori stručnjak kojem se pacijentice s potpunom sigurnošću prepuštaju u ruke.

Dr. Duje Ostojić, estetski kirurg: prije operacije i pet mjeseci nakon iznimno suptilnog zahvata koji je nos učinio mnogo elegantnijim.

„Takve je stvari bitno znati jer estetska rinoplastika, kao i svaka druga operacija, ima svoja ograničenja. Rinoplastikom se oblik nosa prvenstveno mijenja modeliranjem hrskavica i kostiju nosa, dakle nosnog skeleta. Nos se, primjerice, sužava odstranjivanjem suviška hrskavice i ravnanjem nosnih kostiju, no nije ga moguće suziti stanjivanjem kože ili potkožnog tkiva, kao niti rezanjem viška kože.

Dr. Zoran Žgaljardić, estetski kirurg: rinoplastika prije i deset dana nakon zahvata

Ako je koža nosa prirođeno zadebljana, masna ili pretjerano tanka i gotovo prozirna, takve se karakteristike kirurški ne mogu promijeniti“,  kazao nam je naš sugovornik.

Sekundarna rinoplastika

No, kao i kod svih drugih zahvata, i u rinoplastici se događaju pogreške, a ponovljeni zahvat još je kompliciraniji od prvog – zbog čega su i rezultati – neizvjesni. Baš zbog toga treba biti vrlo pažljiv u odabiru kirurga kojem ćete se prepustiti u ruke.

Dr. Mario Zambelli, plastični kirurg: prije i dvije godine nakon operacije

Kada se, naime, nos operira prvi put, na mjestu unutrašnjih rezova stvaraju se ožiljci, a mijenja se i primarna anatomija nosa… No, u Hrvatskoj, srećom, postoje vrhunski stručnjaci, a kako biste odlučili čiji vam se smisao za estetiku najviše sviđa, najbolje je proučiti njihove Instagram profile i, naravno, otići na konzultacije. Jer, i “klik” s kirurgom bitan je preduvjet za zadovoljstvo nakon zahvata.

 

 

 

Pročitajte još i ...