Bez mrlja ispod pazuha – riješite se prekomjernog znojenja u jednom tretmanu

Obukli ste omiljenu bluzu ili haljinu, a nakon samo nekoliko sati provedenih na poslu ili u druženju s prijateljima ispod pazuha primjećujete tamne kolutove? Bijelu odjeću više ni ne kupujete, a o izlasku iz kuće bez dezodoransa u torbici ne možete ni pomisliti bez da vas uhvati nervoza?

Ako ste se u ovim pitanjima prepoznali, vjerojatno vas muči prekomjerno znojenje. Iako je riječ o vrlo neugodnoj pojavi, imamo dvije dobre vijesti. Prvo – niste jedini, i drugo – postoji rješenje.

Problem o kojem rijetko govorimo, a pogađa sve veći broj ljudi

Zašto se neki ljudi znoje više od drugih, ima li aktivnost znojnih žlijezda veze sa životnim stilom i možemo li na nju sami utjecati, kako se nositi s pojačanim znojenjem i zašto su neke sretnice blagoslovljene s potpuno suhim pazusima čak i usred ljeta?

dr. Jane Basarovski

Po odgovore na ova pitanja, ali i informacije o najpouzdanijem tretmanu protiv prekomjernog znojenja, uputili smo se u zagrebačku Polikliniku AVIVA kod dr. Janea Basarovskog. Ovaj se iskusni dermatolog svakodnevno susreće s najrazličitijim problemima kože, a kako tvrdi – prekomjerno znojenje problem je s kojim se svake godine susreće sve veći broj njegovih pacijentica.

Hiperhidroza izaziva i emocionalne posljedice

„Uloga znojenja u organizmu je iznimno važna – bez prirodnog rashlađivanja i izbacivanja štetnih tvari naš organizam ne može funkcionirati, no znojimo duž čitave površine kože, a prekomjerno znojenje u području pazuha ne predstavlja korisnu funkciju niti nam je fiziološki potrebno“, objašnjava dr. Basarovski, dodajući kako se kod nekih osoba prekomjerno znojenje ne može kontrolirati čak niti sredstvima poput antiperspiranata, što vrlo često izaziva emocionalne posljedice.

Mijenjanje odjeće čak nekoliko puta na dan, naglo pojačanje produkcije znoja u stresnim situacijama i iritacije ispod pazuha zbog neprestanog nanošenje dezodoransa – zvuči poznato? Dr. Basarovski tvrdi kako je riječ o stanju zvanom hiperhidroza, koje se javlja u inače zdravih osoba u području dlanova, tabana, prepona, ali najčešće ispod pazuha.

Irina Shayk in the new spring summer 2015 ad campaign of Love Republic, Image: 217252184, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Kad su rješenja u pitanju, tretman botoxom pokazao se kao iznimno elegantno i učinkovito rješenje, jer za razliku od dezodoransa koji maskiraju neugodne mirise, ovaj se tretman dugotrajnije obračunava s problemom.

Metoda s kojom se prekomjerno znojenje zaustavlja na 6 mjeseci

„Kada pogledamo rezultate i duljinu trajanja efekta, botox se smatra najboljom metodom,  jer pruža olakšanje osobama koje se s prekomjernim znojenjem bore čitav život, a rezultati traju u prosjeku šest mjeseci“, objašnjava dr. Basarovski.

Zanimalo nas je i kako točno samo jedan tretman može donijeti rješenje za neugodne mokre kolutove na odjeći ispod pazuha, i to bez zdravstvenih rizika, a odgovore nam je naš sugovornik spremno ponudio.

„Privremenim blokiranjem provodljivosti kemijskih signala živaca koji djeluju na stimulaciju znojnih žlijezda, ovaj preparat nakon samo jednog tretmana eliminira prekomjerno znojenje, a u zdravstvenom smislu, ne postoje štetne posljedice“, tvrdi dermatolog iz Poliklinike AVIVA, dodajući kako se većina pacijenata nakon prestanka djelovanja tretmana vraća, kako bi se neugodnih simptoma riješila na dodatnih pola godine.

Znojenje se ne pojačava na ostatku tijela, a na dezodorans možete zaboraviti

Efekt postaje vidljiv za otprilike tjedan dana, a jedno od najčešćih pitanja je – hoću li se, zbog smanjenog znojenja ispod pazuha, početi jače znojiti na drugim dijelovima tijela? Dr. Basarovski tvrdi – ne, naše tijelo ne funkcionira na taj način.

, Image: 346806185, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

„Blokirajući prekomjeran rad žlijezda znojnica na jednom mjestu, nećemo utjecati na povećanje znojenja na ostatku tijela, niti će znojenje biti još jače nakon što prođe učinak tretmana. Nakon tretmana, moguće je manje znojenje, ali niti približno kao prije tretmana, zbog čega su učinkom zadovoljni čak i pacijenti s vrlo izraženim problemom hiperhidroze“, objašnjava liječnik.

Nekoliko uboda bez bolova i oporavka – tretman koji donosi rješenje sportašima, ali i poslovnim ljudima

Kako izgleda tretman i je li bolan?

„Postupak traje manje od pola sata, a zbog lokalnog anestetika, osoba ne osjeća bol uboda. Važno je napomenuti kako nakon aplikacije ne postoje nikakva ograničenja, a osoba odmah ide kući – vremena oporavka naprosto nema“, tvrdi doktor.

Zbog lokalne aplikacije, botox se metabolizira na mjestu uboda i ne širi se ostalim dijelovima tijela, a nakon tretmana tek se rijetko mogu pojaviti malene crvene točkice koje nestaju nakon svega nekoliko sati.

„Pacijentima preporučujem da sljedećih 24 sata nakon tretmana ne koriste proizvode agresivne za kožu te da minimalno tjedan dana izbjegavaju druge estetske, laserske ili kozmetičke tretmane na tretiranom području, a poželjno je kloniti se i sunca i solarija barem desetak dana“, dodao je dermatolog.

S obzirom na iznimno vruće ljeto koje nam prognostičari najavljuju, ovaj bi jednostavni tretman mogao postati „rješenje svih rješenja“ kad je riječ o tamnim kolutovima i neugodnim mirisima ispod pazuha – posebice kad su u pitanju osobe s brzim ritmom života. A kako bi čitateljicama Estetice.hr omogućili bezbrižno ljeto, Poliklinika AVIVA daruje vam 20% popusta na tretmane botoxom do 30. lipnja.

Pročitajte još i ...